Middeling afgeschaft: Wat nu met je inkomstenbelasting?
Inleiding
Per 1 januari 2023 is de middelingsregeling in de inkomstenbelasting afgeschaft. Dit betekent dat u vanaf dat moment geen gebruik meer kunt maken van deze regeling om uw belastingdruk te verlagen. De middelingsregeling was een regeling die het mogelijk maakte om uw inkomen over drie jaar te middelen, waardoor u in jaren met een hoog inkomen minder belasting betaalde en in jaren met een laag inkomen meer belasting terugkreeg.
Afschaffing van de middelingsregeling
De afschaffing van de middelingsregeling is een besluit dat is genomen door het kabinet. De reden voor de afschaffing is dat de regeling niet effectief genoeg zou zijn. Volgens het kabinet maakten veel belastingplichtigen die recht hadden op een teruggaaf geen gebruik van de middelingsregeling. Dit leidde tot extra administratieve lasten voor de Belastingdienst.
De afschaffing van de middelingsregeling volgt uit het coalitieakkoord 2021-2025, maar moet nog in een wetsvoorstel worden opgenomen. Dit wetsvoorstel moet vervolgens worden goedgekeurd door zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer.
De afschaffing van de middelingsregeling heeft geleid tot veel kritiek. Sommige mensen vinden dat de regeling een belangrijke tegemoetkoming bood voor mensen met een sterk wisselend inkomen. De regeling bood een compensatie voor het progressienadeel dat kan ontstaan bij sterk wisselende inkomsten. De progressiviteit van het belastingstelsel betekent dat mensen met een hoger inkomen een hoger percentage belasting betalen. Bij sterk wisselende inkomsten kan het gebeuren dat u in een jaar met een hoog inkomen een veel hoger percentage belasting betaalt dan in een jaar met een laag inkomen. De middelingsregeling was bedoeld om dit progressienadeel te verzachten.
De afschaffing van de middelingsregeling is een voorbeeld van een maatregel die is genomen om het belastingstelsel te vereenvoudigen. Het kabinet wil het belastingstelsel vereenvoudigen en de regeling was niet effectief genoeg.
Wat is middeling?
Middeling is een regeling in de inkomstenbelasting die het mogelijk maakt om uw inkomen over drie jaar te middelen. Deze regeling is bedoeld voor mensen met een sterk wisselend inkomen, zoals ondernemers, ZZP'ers, mensen die in een jaar starten of stoppen met werken, of mensen die in een jaar een tijdelijke baan hebben.
Het principe van middeling is simpel. U kunt ervoor kiezen om uw inkomen over drie opeenvolgende jaren te middelen. De Belastingdienst berekent dan uw belasting over het gemiddelde inkomen van die drie jaren. Dit betekent dat u in jaren met een hoog inkomen minder belasting betaalt en in jaren met een laag inkomen meer belasting terugkrijgt.
Middeling is dus een manier om het progressienadeel te verzachten. De progressiviteit van het belastingstelsel betekent dat mensen met een hoger inkomen een hoger percentage belasting betalen. Bij sterk wisselende inkomsten kan het gebeuren dat u in een jaar met een hoog inkomen een veel hoger percentage belasting betaalt dan in een jaar met een laag inkomen. Middeling is bedoeld om dit progressienadeel te verzachten.
Om middeling te kunnen aanvragen, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet u een schriftelijk verzoek indienen bij de Belastingdienst. Ook moet u de definitieve aanslagen voor alle te middelen jaren hebben ontvangen. De middelingsregeling kan alleen worden toegepast op inkomen uit werk en woning.
De middelingsregeling wordt in 2023 afgeschaft. Dit betekent dat u voor de jaren 2022, 2023 en 2024 nog gebruik kunt maken van de regeling. Het laatste tijdvak waarover u kunt middelen is 2022, 2023 en 2024.
Voor wie was middeling interessant?
De middelingsregeling was met name interessant voor mensen met een sterk wisselend inkomen. Dit kunnen bijvoorbeeld ondernemers zijn, ZZP'ers, mensen die in een jaar starten of stoppen met werken, of mensen die in een jaar een tijdelijke baan hebben.
Voor deze mensen was de middelingsregeling een manier om hun belastingdruk te verlagen. In jaren met een hoog inkomen betaalden ze minder belasting en in jaren met een laag inkomen kregen ze meer belasting terug.
De middelingsregeling was ook interessant voor mensen die in een jaar een hoge inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) ontvingen. De IACK is een korting op de inkomstenbelasting die wordt verstrekt aan ouders met jonge kinderen. De hoogte van de IACK is afhankelijk van het inkomen van de ouders. In jaren met een hoog inkomen ontvangen ouders een lagere IACK. Door te middelen over drie jaar kon de IACK over de gehele periode hoger uitvallen.
De middelingsregeling was echter niet voor iedereen interessant. Mensen met een stabiel inkomen hadden geen voordeel van de regeling. Ook voor mensen die in een jaar een laag inkomen hadden, kon middeling nadelig uitpakken.
De afschaffing van de middelingsregeling betekent dat deze voordelen voor deze groepen wegvallen.
De laatste kans om te middelen
De middelingsregeling is per 1 januari 2023 afgeschaft. Dit betekent dat u voor de jaren 2022, 2023 en 2024 nog gebruik kunt maken van de regeling. Het laatste tijdvak waarover u kunt middelen is 2022, 2023 en 2024.
Als u in deze periode inkomenspieken en -dalen verwacht, dan kan het raadzaam zijn om tijdig contact op te nemen met uw adviseur of fiscaal-jurist. Zij kunnen u adviseren of middeling voor u interessant is en hoe u een verzoek kunt indienen.
Het is belangrijk om te weten dat u pas een verzoek tot middeling kunt indienen nadat u de definitieve aanslag voor het laatste jaar van het middelingstijdvak heeft ontvangen. Dit betekent dat u voor het middelingstijdvak 2022, 2023 en 2024 moet wachten tot de definitieve aanslag 2024 is ontvangen. Deze aanslag is na de aangifte 2024, die u voor 1 mei 2025 moet indienen.
Als u gebruik wilt maken van het laatste tijdvak 2022 tot en met 2024, moet u dus wachten tot de aanslag 2024 definitief is. Dat is na de aangifte 2024. Die doe je voor 1 mei 2025.
Het is dus van belang om tijdig te bekijken of middeling voor u interessant is en om tijdig een verzoek in te dienen.
Gevolgen van de afschaffing
De afschaffing van de middelingsregeling heeft verschillende gevolgen voor mensen met een sterk wisselend inkomen.
Een belangrijk gevolg is dat deze mensen in jaren met een hoog inkomen meer belasting zullen betalen. De middelingsregeling bood een compensatie voor het progressienadeel dat kan ontstaan bij sterk wisselende inkomsten. De progressiviteit van het belastingstelsel betekent dat mensen met een hoger inkomen een hoger percentage belasting betalen. Bij sterk wisselende inkomsten kan het gebeuren dat u in een jaar met een hoog inkomen een veel hoger percentage belasting betaalt dan in een jaar met een laag inkomen; De middelingsregeling was bedoeld om dit progressienadeel te verzachten.
Een ander gevolg is dat mensen met een laag inkomen minder belasting terug zullen krijgen. De middelingsregeling zorgde ervoor dat mensen in jaren met een laag inkomen meer belasting terugkrijgen. Dit is niet meer mogelijk.
De afschaffing van de middelingsregeling heeft ook gevolgen voor ondernemers en ZZP'ers. Deze mensen hebben vaak een sterk wisselend inkomen. De afschaffing van de middelingsregeling betekent dat deze mensen in jaren met een hoog inkomen meer belasting zullen betalen. Ook zullen ze in jaren met een laag inkomen minder belasting terugkrijgen.
De afschaffing van de middelingsregeling is een maatregel die is genomen om het belastingstelsel te vereenvoudigen. Het kabinet wil het belastingstelsel vereenvoudigen en de regeling was niet effectief genoeg.
Wat nu?
De afschaffing van de middelingsregeling is een feit. Dit betekent dat u vanaf 2023 geen gebruik meer kunt maken van deze regeling om uw belastingdruk te verlagen.
Als u in de afgelopen jaren gebruik heeft gemaakt van de middelingsregeling, hoeft u niets te doen. De afschaffing van de regeling heeft geen gevolgen voor uw reeds ingediende verzoeken tot middeling.
Als u in de toekomst een sterk wisselend inkomen verwacht, dan kunt u contact opnemen met uw adviseur of fiscaal-jurist. Zij kunnen u adviseren over andere mogelijkheden om uw belastingdruk te verlagen.
Het kabinet heeft aangekondigd dat het belastingstelsel in de toekomst verder vereenvoudigd zal worden. Het is dus mogelijk dat er in de toekomst nieuwe regelingen komen die de afschaffing van de middelingsregeling compenseren.
Het is belangrijk om de ontwikkelingen op het gebied van het belastingstelsel te volgen. De Belastingdienst en andere organisaties publiceren regelmatig informatie over wijzigingen in het belastingstelsel.
U kunt ook contact opnemen met uw adviseur of fiscaal-jurist als u vragen heeft over de afschaffing van de middelingsregeling of over andere aspecten van het belastingstelsel.
Bekijk ook
Middeling Inkomstenbelasting ZZP: Bereken Je Belastingvoordeel
Middeling Inkomstenbelasting ZZP: Stappenplan en Tips voor Optimale Besparing >>
Verzoek om middeling inkomstenbelasting: wanneer is dit interessant?
Middeling inkomstenbelasting: wanneer is het voordelig? >>
Middeling inkomstenbelasting: Voorbeeldbrief en stappenplan
Download een voorbeeldbrief voor middeling inkomstenbelasting en volg het stappenplan voor een succesvolle aanvraag. >>
Resultaat uit overige werkzaamheden: Inkomstenbelasting voor ZZP'ers
ZZP'er en inkomstenbelasting: Zo declareer je je resultaat >>
Dier en ondernemen: MBO opleiding voor dierliefhebbers met ondernemersdrang
Droombaan met dieren? Start je carrière met een MBO opleiding Dier en Ondernemen >>