Hoeveel KM-vergoeding krijg je als ZZP'er? Bereken je vergoeding
Inleiding
Als ZZP'er heb je net als mensen in loondienst recht op een kilometervergoeding. Dit is een vergoeding voor de kilometers die je voor je werk of voor een opdracht maakt. Daarbij maakt het niet uit met welk voertuig je reist. In dit artikel leggen we je alles uit over de kilometervergoeding voor ZZP'ers, van de regels en berekening tot tips voor het bijhouden van je kilometers. We bespreken ook de hoogte van de kilometervergoeding en de belasting die hierover verschuldigd is.
Reizen met de auto
De meeste ZZP'ers gebruiken hun privéauto wel eens voor werk. Ook hierbij mag je per gereden kilometer een standaard bedrag van 0,23 aftrekken van de opbrengsten, ook weer voor woon-werk verkeer. Hetzelfde geldt voor een huurauto. Als je in je privéauto rijdt voor je zaak, mag je 0,23 (per 2024) per gereden kilometer vergoeding berekenen. Bereken je de kilometers door aan jouw opdrachtgever? De hoogte overleg je met jouw opdrachtgever. De belastingvrije voet voor woon-werk en werk-werkkilometers is met ingang van 1 januari 2023 verhoogd naar 0,21 per kilometer. Deze vergoeding geldt niet in alle gevallen. We schetsen hieronder 3 situaties die veel voorkomen. Als je een kilometervergoeding aan de opdrachtgever doorberekent, reken je daarover 21% btw. Dat geldt als omzetbelasting, die je afdraagt bij de kwartaalaangifte. Als zzper kun je ook andere bedragen per kilometer vragen voor de zakelijke reiskosten, zoals €5 per gereden kilometer, maar per gereden kilometer kan maar tot 0,21 onbelast worden afgetrokken van de winst. Het is belangrijk op te merken dat de belastingvrije kilometervergoeding alleen geldt voor zakelijke kilometers. Als u als ZZP-er alle zakelijk gereden kilometers handmatig wilt bijhouden kan dit een tijdrovende activiteit zijn. Uw moet namelijk van elke rit het start- en stopadres bijhouden, de tijdstippen en het aantal afgelegde kilometers. Stel dat u 5 ritten per dag rijdt x 5 dagen per week, zijn dat 25 ritten per week. De kilometervergoeding is een vergoeding voor de kilometers die je aflegt met je privévoertuig voor je werk of opdracht. Het maakt niet uit met welk voertuig je deze kilometers maakt, je kunt de kilometers altijd in rekening brengen. Als je in loondienst werkt, worden jouw reiskosten vaak door de werkgever vergoed. De reiskostenvergoeding voor ZZP'ers werkt alleen nét even anders, want je bent immers zelfstandig ondernemer. Hier heb je niet zozeer te maken met een werkgever, maar met de belasting. Het heeft om bovenstaande reden geen nut om je privéauto op naam van je partner te zetten. In het geval dat er meer kilometervergoeding wordt uitbetaald dan 0,23 per kilometer, wordt de vergoeding boven de 23 cent belast. De belaste vergoeding wordt bij het loon opgeteld en daarover dient dan ook inkomstenbelasting te worden afgedragen.
Reizen met een zakelijke auto
Wanneer je als ZZP'er een zakelijke auto hebt, gelden er andere regels voor de kilometervergoeding. In dit geval heb je te maken met een 'verklaring geen eigen gebruik'. Met deze verklaring geef je aan dat je niet meer dan 500 km/jaar privé rijdt in je zakelijke auto. De kilometervergoeding die ZZP'ers aan hun opdrachtgever vragen, is gemiddeld 0,20 tot 0,30 per kilometer. Maak over het exacte tarief samen met de opdrachtgever afspraken. De hoogte van de kilometervergoeding is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de leeftijd van de auto, het brandstofverbruik en de afschrijving. Ervan uitgaande dat je 0,19 per gereden kilometer kunt declareren, vermenigvuldig je dit bedrag met het aantal gereden kilometers. Sommige werkgevers hanteren een regel dat je de eerste 30 kilometer zelf betaalt. Deze haal je er dan vervolgens vanaf. Maar hoeveel de kilometervergoeding voor ZZP daadwerkelijk bedraagt, is natuurlijk per contract verschillend. Als ZZP'er en ondernemer mag je de kilometers declareren die je bij het zakelijk gebruik van een privéauto rijdt. De kilometervergoeding is 0,23. Als ZZP'er mag je de kilometers declareren die je bij het zakelijk gebruik van een privéauto rijdt. De kilometervergoeding is 0,23. Gebruik maken van de kilometervergoeding voor ZZP'ers met een privé-auto, maar weet je niet precies hoe dat werkt? Je mag kosten per kilometer door jouw bedrijf laten vergoeden, zodat je daar privé niet volledig voor hoeft op te draaien. Nou mag je haar wél een vergoeding... mag die vergoeding opvoeren als kosten, jij moet m bij je omzet tellen. De enige situatie om voor deze aanpak te kiezen, is als jij rijdt op een Verklaring geen eigen gebruik.
Reizen met een zakelijke leaseauto
Als je een zakelijke leaseauto hebt, gelden er weer andere regels voor de kilometervergoeding. In dit geval is het belangrijk om te onderscheiden of je de auto privé of zakelijk leaset. Als je een auto privé leaset, mag je de btw op de leasekosten aftrekken van de belasting, voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet. De km vergoeding voor ZZP'ers bedraagt in de meeste gevallen ook gewoon 0,19 per gereden kilometer. Als je een auto zakelijk leaset, mag je de btw op de leasekosten aftrekken van de belasting, voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet. De km vergoeding voor ZZP'ers bedraagt in de meeste gevallen ook gewoon 0,19 per gereden kilometer. Goed nieuws⁚ de btw op de leasekosten kun je aftrekken van de belasting, voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet. De km vergoeding voor ZZP'ers bedraagt in de meeste gevallen ook gewoon 0,19 per gereden kilometer. Voor de berekening van je kilometervergoeding kan het van belang zijn of de auto zakelijk is aangeschaft of privé. En hoeveel kilometers je er privé mee rijdt. De kilometervergoeding is een vergoeding voor de kilometers die je aflegt met je privévoertuig voor je werk of opdracht. Het maakt niet uit met welk voertuig je deze kilometers maakt, je kunt de kilometers altijd in rekening brengen. De hoogte overleg je met jouw opdrachtgever. Als je in loondienst werkt, worden jouw reiskosten vaak door de werkgever vergoed. De reiskostenvergoeding voor ZZP'ers werkt alleen nét even anders, want je bent immers zelfstandig ondernemer. Hier heb je niet zozeer te maken met een werkgever, maar met de belasting. De hoogte overleg je met jouw opdrachtgever.
Reizen met de fiets of het openbaar vervoer
Als ZZP'er heb je ook recht op een kilometervergoeding voor reizen met de fiets of het openbaar vervoer. Voor reizen met de fiets geldt geen vaste vergoeding. Je kunt zelf een redelijke vergoeding afspreken met je opdrachtgever. Voor reizen met het openbaar vervoer kun je de werkelijke kosten declareren. Dit betekent dat je de kosten van je treinticket, buskaartje of metrokaartje kunt terugvragen. Het is belangrijk om te bewijzen dat je de kosten daadwerkelijk hebt gemaakt. Bewaar daarom je tickets goed. Soms is het mogelijk om een forfaitaire vergoeding te krijgen voor reizen met het openbaar vervoer. Dit betekent dat je een vast bedrag per dag of per week krijgt, ongeacht de werkelijke kosten. De hoogte van de forfaitaire vergoeding hangt af van de afstand die je moet reizen en de frequentie van de reizen. Overleg met je opdrachtgever wat voor jou de beste oplossing is. Het is belangrijk om te weten dat de kilometervergoeding voor reizen met de fiets of het openbaar vervoer niet altijd fiscaal aftrekbaar is. De regels hierover zijn complex en kunnen per situatie verschillen. Raadpleeg daarom altijd een belastingadviseur voor meer informatie. Als zzper heb je vaak de vrijheid om overal te werken. Je gaat op bezoek bij een (potentiële) klant, maakt gebruik van een externe (flex)werkplek of werkt op het kantoor van een opdrachtgever. Als de locatie niet op loopafstand is, brengt zo'n reis kosten met zich mee. En daarvoor kun je een vergoeding krijgen.
De hoogte van de kilometervergoeding
De hoogte van de kilometervergoeding voor ZZP'ers is in 2024 vastgesteld op 0,23 euro per kilometer. Dit betekent dat je voor elke kilometer die je zakelijk rijdt met je privéauto, 0,23 euro onbelast mag declareren. De belastingvrije kilometervergoeding geldt ook voor ZZP'ers die met een privé auto zakelijke kilometers afleggen. Het is belangrijk om te weten dat de kilometervergoeding niet altijd gelijk is aan de werkelijke kosten die je maakt. Je kunt zelf een hogere kilometervergoeding vragen, maar dan moet je daarover wel belasting betalen. De meeste zelfstandigen rekenen een kilometervergoeding van 0,20 tot 0,30 per afgelegde kilometer. Houd er rekening mee dat alles boven 0,21 per kilometer belast wordt. Als u dus 0,30 per kilometer rekent, moet u over 0,09 inkomstenbelasting betalen. De kilometervergoeding is een vergoeding voor de kilometers die je aflegt met je privévoertuig voor je werk of opdracht. Het maakt niet uit met welk voertuig je deze kilometers maakt, je kunt de kilometers altijd in rekening brengen. De hoogte overleg je met jouw opdrachtgever. Het is belangrijk op te merken dat de belastingvrije kilometervergoeding alleen geldt voor zakelijke kilometers. De kilometervergoeding is een vergoeding voor de kilometers die je aflegt met je privévoertuig voor je werk of opdracht. Het maakt niet uit met welk voertuig je deze kilometers maakt, je kunt de kilometers altijd in rekening brengen. De hoogte overleg je met jouw opdrachtgever.
Belasting over de kilometervergoeding
De belasting over de kilometervergoeding is afhankelijk van de hoogte van de vergoeding die je ontvangt. Tot 0,23 euro per kilometer is de vergoeding belastingvrij. Dit betekent dat je geen inkomstenbelasting hoeft te betalen over dit bedrag. Als je een hogere kilometervergoeding ontvangt dan 0,23 euro per kilometer, dan wordt het deel boven de 0,23 euro belast met inkomstenbelasting. De belastingvrije kilometervergoeding geldt ook voor ZZP'ers die met een privé auto zakelijke kilometers afleggen. Als u als ZZP-er alle zakelijk gereden kilometers handmatig wilt bijhouden kan dit een tijdrovende activiteit zijn. Uw moet namelijk van elke rit het start- en stopadres bijhouden, de tijdstippen en het aantal afgelegde kilometers. Stel dat u 5 ritten per dag rijdt x 5 dagen per week, zijn dat 25 ritten per week. Het is belangrijk om te weten dat de kilometervergoeding niet altijd gelijk is aan de werkelijke kosten die je maakt. Je kunt zelf een hogere kilometervergoeding vragen, maar dan moet je daarover wel belasting betalen. De meeste zelfstandigen rekenen een kilometervergoeding van 0,20 tot 0,30 per afgelegde kilometer. Houd er rekening mee dat alles boven 0,21 per kilometer belast wordt. Als u dus 0,30 per kilometer rekent, moet u over 0,09 inkomstenbelasting betalen. Als ZZP'er mag je de kilometers declareren die je bij het zakelijk gebruik van een privéauto rijdt. De kilometervergoeding is 0,23.
Tips voor het bijhouden van kilometers
Het bijhouden van je kilometers is essentieel om je kilometervergoeding te kunnen claimen. Er zijn verschillende manieren om je kilometers bij te houden. Je kunt je kilometers handmatig bijhouden in een kilometerregistratieboekje. Een andere optie is om een kilometerregistratie app te gebruiken. Er zijn diverse apps beschikbaar die je kilometers automatisch registreren. Sommige apps kunnen zelfs je route en bestemming herkennen. Het is belangrijk om te bewijzen dat je de kilometers daadwerkelijk hebt gereden. Bewaar daarom je kilometerregistratieboekje of app-gegevens goed. Als je een zakelijke auto hebt, is het belangrijk om de privé kilometers gescheiden te houden van de zakelijke kilometers. Dit kan je doen door een logboek bij te houden waarin je alle ritten registreert. Daarin noteer je de datum, het startpunt, het eindpunt, het aantal gereden kilometers en de reden van de rit. Het is ook handig om de bonnen van je tankbeurten en andere kosten te bewaren. Deze bonnen kunnen dienen als bewijs voor je kilometerregistratie.
Conclusie
De kilometervergoeding voor ZZP'ers is een belangrijke regeling die je helpt om je zakelijke reiskosten te vergoeden; Het is belangrijk om de regels goed te kennen en je kilometers nauwkeurig bij te houden. Zo weet je zeker dat je recht hebt op de juiste vergoeding en dat je geen belasting hoeft te betalen over de kilometers die je zakelijk rijdt. De kilometervergoeding voor ZZP'ers kan je helpen om je winst te verhogen en je bedrijfskosten te verlagen. Het is belangrijk om de regels goed te kennen en je kilometers nauwkeurig bij te houden. Zo weet je zeker dat je recht hebt op de juiste vergoeding en dat je geen belasting hoeft te betalen over de kilometers die je zakelijk rijdt. De kilometervergoeding voor ZZP'ers kan je helpen om je winst te verhogen en je bedrijfskosten te verlagen. Het is belangrijk om de regels goed te kennen en je kilometers nauwkeurig bij te houden. Zo weet je zeker dat je recht hebt op de juiste vergoeding en dat je geen belasting hoeft te betalen over de kilometers die je zakelijk rijdt. De kilometervergoeding voor ZZP'ers kan je helpen om je winst te verhogen en je bedrijfskosten te verlagen.
Bekijk ook
Kilometervergoeding ZZP: Hoeveel krijg je terug?
Kilometervergoeding ZZP: Bereken je Vergoeding en Bespaar Geld >>
Thuiswerkvergoeding Zzp'er: Hoeveel Krijg Je?
Thuiswerk als Zzp'er: Vergoeding en Aftrekposten >>
Zakelijke kilometers vergoeding ZZP: Alles wat je moet weten
Zakelijke kilometers vergoeding ZZP: hoe werkt het? >>
Corona-steun voor ZZP'ers: Welke regelingen zijn er?
Corona-steun voor ZZP'ers: Een overzicht van alle vergoedingen >>
Verzekeringen voor ondernemers: Bescherm je bedrijf tegen risico's
Verzekeringen voor ondernemers: Een complete gids voor bescherming >>
Inkomstenbelasting Terugbetalen: De oorzaken en oplossingen
Inkomstenbelasting Terugbetalen: Ontdek waarom en hoe je het kunt voorkomen >>