KM declareren ZZP: Praktische tips voor een correcte administratie
KM declareren als ZZP'er⁚ Zo doe je het correct
Als ZZP'er ben je vaak onderweg voor je werk. Je rijdt naar klanten, vergaderingen of naar andere locaties waar je je diensten moet uitvoeren. Voor deze zakelijke kilometers kun je een kilometervergoeding declareren. Dit is een vergoeding die je kunt aftrekken van je winst, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. In dit artikel leggen we uit hoe je kilometervergoedingen correct declareert als ZZP'er.
Wat is een kilometervergoeding?
Een kilometervergoeding is een vergoeding die je als ZZP'er kunt declareren voor de kilometers die je met je eigen auto of motor rijdt voor zakelijke doeleinden. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor ritten naar klanten, naar vergaderingen of naar andere locaties waar je je diensten moet uitvoeren. De kilometervergoeding is een vast bedrag per kilometer dat je mag aftrekken van je winst, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt.
Hoe werkt de kilometervergoeding voor ZZP'ers?
De kilometervergoeding voor ZZP'ers is een vast bedrag per kilometer dat je mag aftrekken van je winst. Dit bedrag is vastgesteld door de Belastingdienst en is in 2024 € 0,23 per kilometer. Je kunt deze vergoeding declareren voor alle zakelijke kilometers die je rijdt, inclusief woon-werkverkeer. Om de kilometervergoeding te kunnen declareren, moet je wel een goede kilometerregistratie bijhouden.
Wanneer mag je een kilometervergoeding declareren?
Je mag een kilometervergoeding declareren voor alle kilometers die je rijdt voor zakelijke doeleinden. Dit betekent dat je de vergoeding kunt declareren voor ritten naar klanten, naar vergaderingen, naar opleidingsdagen of naar andere locaties waar je je diensten moet uitvoeren. Ook woon-werkverkeer valt onder zakelijke kilometers en mag je declareren. Belangrijk is dat je de kilometers goed registreert, zodat je ze later kunt declareren.
Hoe houd je een kilometerregistratie bij?
Het bijhouden van een kilometerregistratie is essentieel om je kilometervergoedingen te kunnen declareren. Dit kan handmatig in een boekje of agenda, maar er zijn tegenwoordig ook veel digitale oplossingen beschikbaar. Een GPS-kastje is een populaire optie voor het automatiseren van de registratie. Zorg ervoor dat je voor elke rit de datum, het begin- en eindadres, de afgelegde kilometers en het doel van de rit registreert.
Bekijk ook
Reiskosten als ZZP'er declareren: alles wat je moet weten
Reiskosten als ZZP'er declareren: wat mag je aftrekken en hoe doe je dat? >>
Reistijd declareren als ZZP'er: wat mag je aftrekken?
Reistijd als ZZP'er: wat zijn de regels voor declareren? >>
Parkeerkosten Declareren als ZZP'er: Tips & Regels
Parkeerkosten Declareren ZZP: Zo Doe Je Dat Correct >>
Onkosten Declareren als ZZP'er: Tips en Advies
Leer hoe je onkosten als ZZP'er kunt declareren, welke kosten aftrekbaar zijn en hoe je belasting kunt besparen. >>
Is Internet Thuis Aftrekbaar Voor ZZP'ers?
Internet Kosten Aftrekken als ZZP'er: Zo Doe Je Dat >>
BTW over reiskosten voor zzp'ers: wat zijn de regels van de Belastingdienst?
Een heldere uitleg over de BTW-regels voor reiskosten van zzp'ers volgens de Belastingdienst. >>