Inkomstenbelasting 2017 invullen: een complete gids

De basis van je aangifte

Aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2017 kan sinds 1 maart 2018. Aangifte doen kan ook dit jaar weer tot 1 mei. Om belastingaangifte eenvoudig te maken, heeft de Belastingdienst een aantal stappen gedefinieerd die je kunt volgen.

Wat heb je nodig?

Om je aangifte inkomstenbelasting 2017 in te vullen, heb je een aantal belangrijke documenten nodig. Zorg ervoor dat je de volgende zaken bij de hand hebt⁚

  • Jaaropgaven⁚ Deze ontvang je van je werkgever(s), pensioenfonds, banken, verzekeraars en andere instellingen waar je geld van hebt ontvangen.
  • WOZ-waardepeildatum 1-1-2017⁚ Deze vind je op de WOZ-waardebrief die je van de gemeente hebt ontvangen.
  • Aftrekposten⁚ Heb je recht op aftrekposten, zoals studiekosten, giften of medische kosten? Zorg dat je de benodigde bewijsstukken hebt;
  • DigiD⁚ Met DigiD log je veilig in op Mijn Belastingdienst om je aangifte online in te vullen.

Met deze documenten kun je de aangifte inkomstenbelasting 2017 stap voor stap invullen.

Belangrijke deadlines

De deadline voor het indienen van je aangifte inkomstenbelasting 2017 is 1 mei 2018. Zorg ervoor dat je je aangifte op tijd indient om boetes te voorkomen. Je kunt je aangifte al vanaf 1 maart 2018 invullen. Naast de algemene deadline is het belangrijk om rekening te houden met de volgende data⁚

  • Peildatum vermogensrendementsheffing⁚ 1 januari 2017. Dit betekent dat je vermogen op deze datum bepalend is voor de heffing over je vermogen.
  • Deadline voor het wijzigen van je aangifte⁚ Je kunt je aangifte inkomstenbelasting wijzigen tot 5 jaar na het belastingjaar. Voor het belastingjaar 2017 betekent dit dat je tot 1 mei 2022 de tijd hebt om wijzigingen door te voeren.

Houd deze deadlines goed in de gaten om ervoor te zorgen dat je op tijd je aangifte inkomstenbelasting 2017 indient.

Aangifte inkomstenbelasting online doen

De Belastingdienst stimuleert het online indienen van je aangifte. Je kunt je aangifte inkomstenbelasting 2017 eenvoudig en snel online doen via Mijn Belastingdienst. Je hebt hiervoor een DigiD nodig. Via Mijn Belastingdienst kun je direct je aangifte invullen en verzenden. Ook kun je je aangifte inzien en wijzigingen aanbrengen. Daarnaast is het mogelijk om met behulp van de aangifte-app je aangifte in te vullen. Dit is vooral handig als je geen wijzigingen hoeft aan te brengen aan de vooraf ingevulde gegevens.

Het online indienen van je aangifte is niet alleen makkelijk, maar ook snel en efficiënt. Je kunt je aangifte direct verzenden en je ontvangt binnen enkele weken bericht over de uitkomst van je aangifte.

Hulp bij het invullen

Het invullen van je aangifte inkomstenbelasting kan soms lastig zijn. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om hulp te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met de Belastingdienst via telefoon of e-mail. Ook kun je gebruik maken van de online hulp op de website van de Belastingdienst. Daarnaast zijn er verschillende organisaties die hulp bieden bij het invullen van je aangifte, zoals belastingadviseurs en belastingkantoren. Zij kunnen je helpen met het vinden van de juiste aftrekposten en het invullen van de juiste formulieren.

Ook online zijn er diverse websites die je helpen bij het invullen van je aangifte. Deze websites bieden vaak handige tools en tips om je aangifte zo eenvoudig mogelijk te maken. Denk aan calculators die je helpen bij het berekenen van je eigenwoningforfait of het vinden van de juiste aftrekposten.

Bekijk ook

Machtigingscode aanvragen voor inkomstenbelasting: stap voor stap

Machtigingscode aanvragen: eenvoudig en snel >>

ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?

Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>

Erven van een huis: Inkomstenbelasting en erfbelasting

Erven van een Huis: De Belastingregels >>

AOV zwangerschap voor zzp'ers: Bescherm je inkomen

AOV zwangerschap: Zekerheid voor zzp'ers tijdens de zwangerschap >>

Ben je freelancer? Ontdek de kenmerken en voordelen

Wanneer ben je freelancer? Alles wat je moet weten >>