Belastingregels voor Inkomsten uit Overig Werk of Onderneming

Wat zijn inkomsten uit overig werk?

Heb je inkomsten die niet onder 'loon uit dienstbetrekking' of 'winst uit onderneming' vallen? Dan heb je te maken met 'inkomsten uit overig werk'. Denk bijvoorbeeld aan een gastouder die kinderen opvangt, iemand die meedoet aan een medisch onderzoek of eenmalig een gastcollege geeft. Deze inkomsten moet je opgeven in je belastingaangifte.

Ook als je een onderneming hebt, kan je winst als 'inkomsten uit overig werk' worden beschouwd. Dit is bijvoorbeeld het geval als je niet voldoende winst maakt of weinig tijd aan je onderneming besteedt. De Belastingdienst beoordeelt uiteindelijk of je inkomsten als 'winst uit onderneming' of 'inkomsten uit overig werk' worden aangemerkt.

Wanneer ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting?

De Belastingdienst heeft duidelijke criteria om te bepalen of je als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien. Als je niet aan deze criteria voldoet, dan worden je inkomsten beschouwd als 'inkomsten uit overig werk'. Dit betekent dat je geen recht hebt op bepaalde regelingen voor ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek of de investeringsaftrek.

Om te beoordelen of je als ondernemer wordt beschouwd, kijkt de Belastingdienst naar verschillende factoren, zoals⁚

  • Zelfstandigheid⁚ Bepaal je zelf hoe je werkt, stel je je eigen prijzen vast en gebruik je eigen materialen, gereedschappen of apparatuur?
  • Ondernemersrisico⁚ Ben je aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf en loop je financieel risico als je je werk niet goed doet?
  • Continuïteit⁚ Steek je tijd en geld in het werven van nieuwe klanten en beschik je over een duurzaam bedrijfsmodel?

Als je niet aan deze criteria voldoet, ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je inkomsten worden dan beschouwd als 'inkomsten uit overig werk', wat betekent dat je deze inkomsten in box 1 van de inkomstenbelasting moet opgeven. Je betaalt dan het normale belastingtarief over deze inkomsten, zonder recht op de voordelen die ondernemers genieten.

Een voorbeeld van een situatie waarin je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, is wanneer je een klus doet voor vrienden of familie en daarvoor alleen een onkostenvergoeding krijgt. In dit geval ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, omdat je geen winst maakt en geen ondernemersrisico loopt. Je inkomsten worden dan beschouwd als 'inkomsten uit overig werk'.

Het is belangrijk om goed te begrijpen of je wel of niet als ondernemer wordt beschouwd, omdat dit grote gevolgen heeft voor de manier waarop je belasting betaalt. Raadpleeg de website van de Belastingdienst of een belastingadviseur als je twijfelt over je status.

Belasting betalen over inkomsten uit overig werk

Als je inkomsten uit overig werk hebt, moet je hierover inkomstenbelasting betalen. De belasting die je moet betalen, hangt af van verschillende factoren, zoals je totale inkomen, de hoogte van je inkomsten uit overig werk en eventuele aftrekposten. De Belastingdienst bepaalt of je inkomen voor de inkomstenbelasting telt als winst uit onderneming. Zo ja, dan ben je ondernemer.

Van je inkomsten uit overig werk mag je bepaalde kosten aftrekken. Het verschil tussen de inkomsten en de aftrekbare kosten is je resultaat uit overig werk. Hierover moet je inkomstenbelasting en een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) betalen. Je betaalt belasting over je inkomen uit werk en woning (box 1), over inkomen uit een aanmerkelijk belang in een onderneming (box 2) en over je spaargeld en beleggingen (box 3). Sommige uitgaven mag je van dat inkomen aftrekken (zogenoemde aftrekposten).

Als je inkomsten worden beschouwd als inkomsten uit overig werk, dan heb je zelf de keuze of je onder het winstbelastingsysteem wilt vallen (je betaalt dan ...). Na aftrek van eventuele kosten en heffingskortingen betaal je inkomstenbelasting over uw inkomen op basis van dezelfde tarieven als ondernemers die wel aan de eisen van ondernemerschap voldoen.

Als je inkomsten uit overige werkzaamheden hebt, moet je dit in de meeste gevallen opgeven aan de Belastingdienst bij je belastingaangifte. Als je een klus doet voor vrienden of familie en daarvoor alleen een onkostenvergoeding krijgt, hoef je dit niet op te geven als inkomsten uit overig werk. Dan ben je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer. Het geld dat je op zzp-basis verdient geef je dan op als inkomsten uit overig werk. Hiervoor geldt een maximumbedrag van 8.700,- per jaar (laatste update in 2023). Over je omzet uit overig werk betaal je ook belasting. Jouw inkomen uit werk wordt belast in box 1. Denk hierbij aan je loon dat je binnenkrijgt, een vakantiebaan, winst uit eigen onderneming, maar ook een uitkering, pensioen of belastbare werknemersparticipatie. Op deze pagina lees je meer over de verschillende vormen van inkomen uit werk.

Je bent geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en werkt ook niet in loondienst, maar je hebt wel inkomsten. Dan hebt u ─ wat wij noemen — inkomsten uit overig werk. Het geld dat u hiermee verdient, moet u opgeven in uw belastingaangifte. Ook als het bijvoorbeeld een vergoeding is voor gemaakte reiskosten. Naast belasting betaalt u ook een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Elke Nederlander moet belastingaangifte doen over inkomsten, maar de aangifte inkomstenbelasting is voor ondernemers net anders dan voor mensen in loondienst. Naast je privé-deel moet je ook over het zakelijke deel aangifte doen. Hoe dat precies werkt en waar je rekening mee moet houden als je aangifte zelf doet, leggen we uit.

Ben je géén ondernemer voor de inkomstenbelasting? Werk je ook niet in loondienst? Maar heb je wél inkomsten? Bijvoorbeeld als gastouder of als je meedoet aan een medisch onderzoek of eenmalig een gastcollege geeft. Dan heb je inkomsten uit overige werkzaamheden. Lees wat wij precies bedoelen met inkomsten uit overig werk of resultaat uit overig werk. En lees hoe u daar belasting over betaalt.

Administratie bijhouden voor inkomsten uit overig werk

Hoewel het niet verplicht is om een administratie bij te houden voor inkomsten uit overig werk, is het wel verstandig om dit te doen. De Belastingdienst kan je namelijk vragen om meer informatie over de opgegeven inkomsten uit overig werk en de zakelijke kosten ervan. Het is dus altijd handig om deze informatie bij de hand te hebben.

Houd bijvoorbeeld de volgende documenten bij⁚

  • Bonnetjes⁚ Bewaar alle bonnetjes van uitgaven die je hebt gemaakt in verband met je inkomsten uit overig werk. Denk hierbij aan reiskosten, materiaalkosten en andere zakelijke uitgaven.
  • Facturen⁚ Als je facturen hebt ontvangen van klanten, bewaar deze dan zorgvuldig.
  • Rekeningoverzichten⁚ Bewaar je bankafschriften, zodat je kunt aantonen welke inkomsten je hebt ontvangen en welke uitgaven je hebt gedaan.

Door een goede administratie bij te houden, kun je⁚

  • Je inkomsten en uitgaven nauwkeurig bijhouden⁚ Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van je financiële situatie.
  • Aftrekposten bepalen⁚ Je kunt de bonnetjes en facturen gebruiken om aftrekposten te bepalen die je kunt claimen bij de aangifte inkomstenbelasting.
  • Gemakkelijk je belastingaangifte doen⁚ Met een goede administratie heb je alle benodigde informatie bij de hand om je aangifte inkomstenbelasting in te vullen.
  • Bewijslast leveren⁚ Als de Belastingdienst je om extra informatie vraagt, kun je met je administratie aantonen welke inkomsten en uitgaven je hebt gehad.

Het is belangrijk om je administratie goed te organiseren, zodat je alles snel en gemakkelijk kunt terugvinden. Er zijn verschillende manieren om je administratie te organiseren, zoals het gebruik van een spreadsheet, een administratieprogramma of een map met papieren documenten. Kies de manier die voor jou het beste werkt.

Verschil tussen winst uit onderneming en resultaat uit overige werkzaamheden

De Belastingdienst maakt een onderscheid tussen 'winst uit onderneming' en 'resultaat uit overige werkzaamheden'. Dit onderscheid is belangrijk omdat het gevolgen heeft voor de manier waarop je belasting betaalt en welke aftrekposten je kunt claimen.

Winst uit onderneming is het resultaat van een onderneming die voldoet aan de eisen die de Belastingdienst stelt aan ondernemerschap. Om te bepalen of je als ondernemer wordt beschouwd, kijkt de Belastingdienst naar verschillende factoren, zoals zelfstandigheid, ondernemersrisico en continuïteit. Als je aan deze criteria voldoet, dan worden je inkomsten beschouwd als 'winst uit onderneming' en heb je recht op bepaalde voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Je betaalt dan inkomstenbelasting over je nettowinst, oftewel de winst na aftrek van je bedrijfskosten.

Resultaat uit overige werkzaamheden zijn inkomsten die niet vallen onder loon of inkomen vanuit een onderneming. Er is sprake van resultaat uit overige werkzaamheden als er arbeid is verricht die gericht is op het behalen van een inkomen. Er is dus geen dienstbetrekking bij een werkgever. Als je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en je hebt inkomsten uit werkzaamheden die niet in loondienst zijn, dan worden deze inkomsten beschouwd als 'resultaat uit overige werkzaamheden'. Je betaalt dan inkomstenbelasting over je nettowinst, oftewel de winst na aftrek van je zakelijke kosten.

Het verschil tussen 'winst uit onderneming' en 'resultaat uit overige werkzaamheden' zit hem dus in de status van degene die de inkomsten verdient. Als je als ondernemer wordt beschouwd, dan heb je recht op bepaalde voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek. Als je niet als ondernemer wordt beschouwd, dan heb je deze voordelen niet.

Het is belangrijk om te weten of je inkomsten worden beschouwd als 'winst uit onderneming' of 'resultaat uit overige werkzaamheden', omdat dit grote gevolgen heeft voor de manier waarop je belasting betaalt. Raadpleeg de website van de Belastingdienst of een belastingadviseur als je twijfelt over je status.

Belastingtarieven en aftrekposten

De belastingtarieven voor inkomsten uit overig werk zijn hetzelfde als de tarieven voor winst uit onderneming. Dit betekent dat je inkomstenbelasting betaalt over je nettowinst, oftewel de winst na aftrek van je zakelijke kosten. De hoogte van het belastingtarief is afhankelijk van je totale inkomen.

Naast de inkomstenbelasting betaal je ook een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze bijdrage is afhankelijk van je totale inkomen en wordt berekend over je belastbare inkomen.

Er zijn verschillende aftrekposten die je kunt claimen bij de aangifte inkomstenbelasting, zowel voor winst uit onderneming als voor resultaat uit overige werkzaamheden. Deze aftrekposten verminderen je belastbare inkomen en zorgen ervoor dat je minder belasting hoeft te betalen.

Enkele voorbeelden van aftrekposten zijn⁚

  • Zelfstandigenaftrek⁚ Deze aftrekpost is bedoeld om de kosten van het ondernemerschap te compenseren. De zelfstandigenaftrek is een vast bedrag dat je mag aftrekken van je winst.
  • Startersaftrek⁚ Deze aftrekpost is bedoeld om starters te stimuleren. De startersaftrek is een vast bedrag dat je mag aftrekken van je winst in de eerste vijf jaar van je onderneming.
  • Mkb-winstvrijstelling⁚ Deze vrijstelling is bedoeld om het ondernemerschap in het midden- en kleinbedrijf te stimuleren. De mkb-winstvrijstelling is een percentage van je winst dat je belastingvrij mag verdienen.
  • Kosten van de onderneming⁚ Je kunt alle kosten die je hebt gemaakt in verband met je onderneming of overige werkzaamheden aftrekken van je winst. Denk hierbij aan reiskosten, materiaalkosten, kantoorbenodigdheden, abonnementen en andere zakelijke uitgaven.

Het is belangrijk om te weten welke aftrekposten je kunt claimen, omdat dit je belastingaanslag kan verlagen. Raadpleeg de website van de Belastingdienst of een belastingadviseur voor meer informatie over de verschillende aftrekposten.

Bekijk ook

Inkomstenbelasting overige inkomsten: Hoe werkt het voor ZZP'ers?

ZZP Inkomstenbelasting: Uitleg over 'Overige Inkomsten' >>

ZZP'er: Inkomsten uit overige werkzaamheden - zo werkt het!

Inkomsten uit overige werkzaamheden als ZZP'er? >>

Inkomstenbelasting: Inkomsten uit overig werk als ZZP'er

Inkomstenbelasting: Inkomsten uit overig werk als ZZP'er >>

De beste auto voor jouw onderneming: Welke opties zijn er?

Auto voor Ondernemer: Tips voor de juiste keuze >>

Hoeveel belasting betaal je als ZZP'er? De gids voor ZZP'ers!

Hoeveel belasting betaal je als ZZP'er? Ontdek de percentages en tips! >>