Invloed van huwelijkse voorwaarden op je aangifte inkomstenbelasting

Huwelijkse voorwaarden en fiscaal partnerschap

Of u nu met of zonder huwelijkse voorwaarden trouwt‚ in beide gevallen bent u fiscaal partner voor de inkomstenbelasting. Dit komt omdat het fiscaal partnerschap een gevolg is van het huwelijk; De inhoud van uw voorwaarden is niet van belang voor de vraag of u fiscaal partner bent. De fiscale en civiele wereld kunnen soms heel verschillend zijn.

Gevolgen van huwelijkse voorwaarden voor de inkomstenbelasting

Huwelijkse voorwaarden kunnen verschillende fiscale gevolgen hebben‚ met name voor de inkomstenbelasting. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze voorwaarden uw belastingpositie kunnen beïnvloeden‚ vooral wanneer u een onderneming heeft.

Als u een ondernemer bent en huwelijkse voorwaarden met een periodiek verrekenbeding heeft‚ is het van belang om extra aandacht te besteden aan de fiscale gevolgen‚ vooral bij echtscheiding. Een echtscheiding is altijd een ingrijpende gebeurtenis‚ maar voor ondernemers brengt dit ― zoals we al vaker schreven ― meestal extra complexiteit met zich mee. Een goed moment om uw financiële regelingen van uw huwelijkse voorwaarden onder de loep te nemen is wanneer uw jaarrekening van uw onderneming opgesteld wordt.

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden kan geen belaste schenking zijn‚ omdat er nog geen sprake is van een definitieve vermogensverschuiving tussen de echtgenoten. Sinds enige tijd is het eenvoudiger geworden om huwelijkse voorwaarden om te zetten in een gemeenschap van goederen. Laat daarom door een in nalatenschapsplanning gespecialiseerde notaris eens berekenen of en hoeveel er met een aanpassing van uw huwelijksvorm bespaard kan worden.

Via een paar eenvoudige adviezen (bedrijfsopvolgingsregeling‚ aanpassen huwelijkse voorwaarden‚ testament‚ schenken tijdens leven) kan veel erfbelasting en inkomstenbelasting worden voorkomen. Het is dus van essentieel belang dat u als DGA eens nadenkt over de mogelijke gevolgen van uw overlijden.

Periodiek verrekenbeding en inkomstenbelasting

Een periodiek verrekenbeding is een bepaling in de huwelijkse voorwaarden die regelt dat alles wat een echtgenoot van zijn inkomen overhoudt nadat de huishoudkosten zijn betaald‚ jaarlijks wordt gedeeld met de andere echtgenoot. Dit kan een belangrijk aandachtspunt zijn voor de inkomstenbelasting.

Als je met elkaar trouwt‚ ook als dat onder huwelijkse voorwaarden is‚ ben je automatisch elkaars fiscaal partner en gelden de onderstaande voorwaarden niet. Indien u getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden‚ staat vaak in deze voorwaarden de afspraak dat u jaarlijks uw inkomsten moet verrekenen. De aangifte inkomstenbelasting vóór 1 april is een handig uitgangspunt om ook uw huwelijkse zaken te regelen.

Een ander risico is de aangifte inkomstenbelasting. Is de praktijk zo goed onder controle dat ook in die aangifte rekening wordt gehouden met de huwelijkse voorwaarden? Of wordt de verdeling in box 3 zodanig gemaakt dat de echtgenote precies een aanslag krijgt opgelegd van 45‚ die zij dan...

Huwelijkse voorwaarden kun je gebruiken om de financiën van elkaar gescheiden te houden. Een periodiek verrekenbeding maakt onderdeel uit van de huwelijksvoorwaarden. Veelal wordt daarin bepaald‚ dat het overschot van inkomsten minus uitgaven samen gedeeld moet worden.

Huwelijkse voorwaarden wijzigen en inkomstenbelasting

Het wijzigen van huwelijkse voorwaarden kan fiscale gevolgen hebben. De Hoge Raad oordeelt dat het aangaan of wijzigen van huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk geen belaste schenking is‚ omdat er nog geen sprake is van een definitieve vermogensverschuiving tussen de echtgenoten.

Als belastingadviseur of accountant ... alsnog huwelijkse voorwaarden op te stellen. De herschikking van het vermogen kan meestal zonder fiscale gevolgen. Aandelen in een B.V. kunnen zonder belastingheffing naar een andere partner (artikel 4.17 wet op de inkomstenbelasting)...

In alle andere gevallen waarin huwelijkse voorwaarden worden aangegaan of gewijzigd moet wel schenkbelasting worden betaald voor zover daardoor⁚ het aandeel van de minstvermogende in het totale vermogen hoger wordt dan 50‚ óf het aandeel van de meestvermogende in het totale...

Maak eventueel afspraken over een onderlinge vergoeding voor de extra te betalen inkomstenbelasting. Leg dit ook schriftelijk in je dossier vast en liefst ook naar de klant zelf. Zo kan bij een eventuele echtscheiding of beëindiging samenwonen gedoe voor jou voorkomen worden.

Wilt u een wijziging in huwelijkse voorwaarden doorvoeren? De Brouwer Advocaten staat voor u klaar! Jarenlange ervaring Passend advies op maat

Tips voor het regelen van huwelijkse voorwaarden

Het regelen van huwelijkse voorwaarden is een belangrijke stap in de voorbereiding op uw huwelijk. Het is verstandig om een notaris in te schakelen om u te adviseren over de beste opties voor uw persoonlijke situatie.

Huwelijkse voorwaarden kunnen ervoor zorgen dat de risicos van een onverhoopte echtscheiding beperkt worden (of blijven) voor uw bedrijf. Als u door een scheiding de (waarde van de) onderneming met uw partner moet delen‚ kan dat gevolgen hebben voor de continuïteit van uw bedrijf.

De Hoge Raad heeft in een arrest in juni 2004 gesteld dat huwelijkse voorwaarden soms niet gelden. Als echtgenoten huwelijkse voorwaarden met een koude uitsluiting zijn overeengekomen maar hier niet naar leven‚ hebben de voorwaarden geen werking.

Zowel voor een huwelijk als voor het vastleggen van wettelijk samenwonen moet u naar het gemeentehuis om uw handtekening te zetten. Maar daar stopt de gelijkenis. De verschillen tussen beide verbintenissen komen het scherpst tot uiting op pijnlijke momenten⁚ bij een relatiebreuk of een overlijden.

Huwelijkse voorwaarden⁚ lees over het vastleggen en tussentijds wijzigen‚ hoe u de voorwaarden inschrijft of een afschrift opvraagt bij de rechtbank.

Bekijk ook

Huwelijkse voorwaarden voor ondernemers: Bescherm je bedrijf en gezin

Huwelijkse voorwaarden voor ondernemers: Wat moet je weten? >>

Voorwaarden ZZP Opdrachtgevers: Wat je moet weten

ZZP'er en Opdrachtgever: De Juiste Voorwaarden >>

Algemene voorwaarden ZZP adviseur: Wat moet erin staan?

Algemene voorwaarden ZZP adviseur: Een complete gids >>

Fonds Ondernemend Groningen: Steun voor je bedrijf

Fonds Ondernemend Groningen: Ontdek de mogelijkheden >>

Duurzaam ondernemen: inspirerende voorbeelden van bedrijven

Duurzame bedrijven: inspirerende voorbeelden voor jouw onderneming >>