Hoeveel werkgevers mag je hebben als ZZP'er? Ontdek de regels en mogelijkheden!
De Wet DBA⁚ Duidelijkheid over arbeidsrelaties
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzpers. Zowel jij als opdrachtgever als de zzper zijn samen verantwoordelijk voor het bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking.
Het moet duidelijk zijn wanneer een zelfstandige werk oppakt en wanneer een werknemer dit doet. Daarom zijn er verschillende contracten voor zelfstandigen en werknemers. Bijvoorbeeld op het gebied van⁚
Wil een werkgever of opdrachtgever een bepaalde klus laten uitvoeren? Dan moet deze eerst vaststellen of er sprake is van een dienstbetrekking. Een dienstbetrekking heeft de volgende kenmerken⁚
Deze kenmerken staan uitgelegd in het Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst . Dit helpt opdrachtgevers en zelfstandigen om zelf te beoordelen of er sprake is van een dienstbetrekking.
Opdrachtgevers kunnen meer duidelijkheid krijgen welke contractvorm nodig is als zij een klus hebben. Mag voor die klus een zelfstandige ingehuurd worden? Of is er een arbeidsovereenkomst nodig? Door de vragenlijst in te vullen op de webmodule wordt dit duidelijk voor de opdrachtgever.
Lees meer over de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) op de website Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel (KvK).
Schijnzelfstandigheid⁚ De risico's voor werkgevers en ZZP'ers
De Wet DBA is er om te zorgen dat er een duidelijk onderscheid is tussen werknemers en zelfstandigen. Maar soms wordt een werknemer ten onrechte als zzp'er ingehuurd. Dit wordt schijnzelfstandigheid genoemd. Zowel voor de werkgever als de zzp'er kunnen er grote risico's aan verbonden zijn.
Voor werkgevers kan schijnzelfstandigheid leiden tot⁚
- Boetes en naheffingen⁚ De Belastingdienst kan boetes opleggen aan werkgevers die werknemers ten onrechte als zzp'er inhuren. Dit kan een aanzienlijk bedrag zijn.
- Verlies van personeel⁚ Als een zzp'er achteraf toch als werknemer wordt aangemerkt‚ kan de werkgever de zzp'er niet langer als zzp'er inhuren. De werkgever kan de zzp'er dan als werknemer in dienst nemen‚ maar dit is niet altijd mogelijk of wenselijk.
- Schade aan de reputatie⁚ Het inhuren van schijnzelfstandigen kan schade toebrengen aan de reputatie van een werkgever. Dit kan leiden tot minder klanten en een slechter imago.
Voor zzp'ers kan schijnzelfstandigheid leiden tot⁚
- Geen recht op werknemersvoordelen⁚ Als een zzp'er ten onrechte als werknemer wordt aangemerkt‚ heeft hij of zij geen recht op werknemersvoordelen zoals vakantiedagen‚ ziektewet en pensioen.
- Hoge belastingen⁚ Zzp'ers die ten onrechte als werknemer worden aangemerkt‚ betalen vaak te veel belasting. Dit komt doordat de zzp'er geen gebruik kan maken van de fiscale voordelen die gelden voor werknemers.
- Onzekerheid over de toekomst⁚ Zzp'ers die ten onrechte als werknemer worden aangemerkt‚ weten niet zeker of ze hun werk kunnen blijven doen. De werkgever kan de zzp'er immers niet langer als zzp'er inhuren.
Het is belangrijk om te weten dat de Wet DBA geen modelovereenkomsten meer toestaat. Dit betekent dat er geen standaardcontracten meer zijn die de arbeidsrelatie tussen werkgever en zzp'er vastleggen. Werkgevers en zzp'ers moeten samen bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking of een overeenkomst van opdracht.
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat de Belastingdienst werkgevers en zzp'ers strenger gaat controleren om te zien of er sprake is van een correcte arbeidsrelatie.
Het is belangrijk om goed te informeren over de Wet DBA en de risico's van schijnzelfstandigheid. Zowel werkgevers als zzp'ers kunnen hierdoor hun rechten en plichten beter begrijpen en onaangename verrassingen voorkomen.
Mogelijkheden voor ZZP'ers in 2025
De Wet DBA brengt veranderingen met zich mee voor zzp'ers in 2025‚ maar betekent niet het einde van het zzp-bestaan. Zeker voor zelfstandig professionals die projectmatig (kunnen) werken‚ blijven er namelijk nog meer dan voldoende mogelijkheden over om als zelfstandige te blijven werken. Mits je kritisch naar je opdrachten kijkt en eventueel je werkwijze aanpast.
Voor zzp'ers die hun vrijheid en flexibiliteit willen behouden‚ zijn er diverse opties⁚
- Detachering⁚ Detachering is een populaire optie voor zzp'ers die graag bij verschillende bedrijven willen werken. Je werkt dan via een detacheringsbureau‚ dat je inzet bij verschillende opdrachtgevers. Dit biedt je de voordelen van een vast contract‚ maar met de flexibiliteit van zzp-werk.
- Specialiseren⁚ Zzp'ers kunnen zich specialiseren in een nichemarkt‚ waardoor ze meer waarde kunnen bieden aan opdrachtgevers. Door je te onderscheiden van de concurrentie‚ creëer je meer kansen op interessante projecten.
- Samenwerking⁚ Samenwerken met andere zzp'ers kan voordelen opleveren. Je kunt kennis en expertise bundelen‚ waardoor je meer projecten kunt aannemen en je risico's kunt spreiden.
- Oprichten van een BV⁚ Het oprichten van een BV kan voordelen opleveren voor zzp'ers. Je kunt dan bijvoorbeeld een betere pensioenregeling regelen en je inkomen beter beschermen.
Het is belangrijk voor zzp'ers om zich goed te informeren over de nieuwe wetgeving en de mogelijkheden die er zijn. Door je goed te voorbereiden en je diensten aan te passen aan de nieuwe realiteit‚ kun je als zzp'er in 2025 succesvol blijven.
Demogelijkheden voor zzpers in 2025 met de Wet DBA. Download de hand-out voor een optimale voorbereiding. Behoud je vrijheid met detachering. Alle voordelen van werken bij Maandag. Een nieuwe fase voor zzpers⁚ handhaving van de Wet DBA. Er breekt een spannende tijd aan voor alle zzpers enwerkgevers.
Zeker voor zelfstandig professionals die projectmatig (kunnen) werken‚ blijven er namelijk nog meer dan voldoendemogelijkheden over om als zelfstandige te blijven werken. Mits je kritisch naar je opdrachten kijkt en eventueel je werkwijze aanpast. Wij leggen je uit hoe je zzper blijft vanaf 2025. Wil je meer weten?
Handhaving van de Wet DBA⁚ Wat betekent dit voor werkgevers?
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat de Belastingdienst werkgevers en zzp'ers strenger gaat controleren om te zien of er sprake is van een correcte arbeidsrelatie.
Voor werkgevers betekent dit dat ze extra aandacht moeten besteden aan de arbeidsrelatie met hun zzp'ers. Het is belangrijk om te kunnen aantonen dat er geen sprake is van een dienstbetrekking‚ maar van een overeenkomst van opdracht.
Werkgevers die zzp'ers inhuren‚ moeten zich goed informeren over de Wet DBA en de criteria die de Belastingdienst hanteert bij het beoordelen van de arbeidsrelatie. Het is belangrijk om te kunnen aantonen dat de zzp'er daadwerkelijk zelfstandig opereert en niet onder gezag van de werkgever werkt.
Werkgevers die zzp'ers inhuren‚ moeten zich goed voorbereiden op de strengere handhaving. Dit betekent dat ze hun contracten met zzp'ers moeten controleren en waar nodig aanpassen.
Werkgevers die zich niet aan de Wet DBA houden‚ riskeren hoge boetes en naheffingen. Ook kunnen ze in de problemen komen met de Arbeidsinspectie.
De Belastingdienst gaat in 2025 strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Werkgevers die zzp'ers inhuren‚ moeten zich goed informeren over de Wet DBA en de criteria die de Belastingdienst hanteert bij het beoordelen van de arbeidsrelatie. Het is belangrijk om te kunnen aantonen dat de zzp'er daadwerkelijk zelfstandig opereert en niet onder gezag van de werkgever werkt.
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid . Werkgevenden en ZZPers moeten bewijzen dat hun samenwerking geen kenmerken heeft van een dienstverband in loondienst. Hiermee wil de overheid schijnzelfstandigheid voorkomen en de arbeidsmarkt in balans brengen.
Minister Koolmees (SZW) en staatssecretaris Vijlbrief van Financiën Fiscaliteit en Belastingdienst informeren de Tweede Kamer ...
Bekijk ook
Hoeveel werkgevers moet je hebben als ZZP'er?
ZZP'er met meerdere klanten: wat zijn de regels? >>
Zzp'ers en werkgevers: hoeveel zijn er?
Hoeveel werkgevers zijn er voor zzp'ers? >>
Kilometervergoeding ZZP: Hoeveel krijg je terug?
Kilometervergoeding ZZP: Bereken je Vergoeding en Bespaar Geld >>
Pensioen regelen als ZZP'er: Alles wat je moet weten
ZZP Pensioen Rekening: De Beste Keuzes Voor Jouw Toekomst >>
Kwaliteiten van een Succesvolle Ondernemer: Ontdek Uw Potentie
De 10 Belangrijkste Kwaliteiten van een Topondernemer >>