BTW afdragen als ZZP'er: een duidelijk overzicht
Hoeveel BTW moet ik afdragen als ZZP'er?
Als ZZP'er ben je verplicht om BTW af te dragen over je omzet. De hoeveelheid BTW die je moet afdragen hangt af van het BTW-tarief dat van toepassing is op je producten of diensten. Het standaard BTW-tarief is 21%, maar er zijn ook verlaagde tarieven van 9% en 0%. In sommige gevallen ben je zelfs helemaal vrijgesteld van BTW.
Inleiding
Als ZZP'er ben je een ondernemer en dat betekent dat je te maken krijgt met de wereld van belastingen. Een van de belangrijkste belastingen is de BTW, ook wel omzetbelasting genoemd. De BTW is een belasting die je betaalt over de waarde die je toevoegt aan producten of diensten. Met andere woorden, je betaalt BTW over de winst die je maakt. Hoeveel BTW je moet afdragen, hangt af van het BTW-tarief dat van toepassing is op je producten of diensten. Het standaard BTW-tarief is 21%, maar er zijn ook verlaagde tarieven van 9% en 0%. In sommige gevallen ben je zelfs helemaal vrijgesteld van BTW. Het is belangrijk om te weten welk BTW-tarief van toepassing is op jouw producten of diensten, zodat je de juiste BTW kunt berekenen en afdragen. In deze gids bespreken we de verschillende BTW-tarieven en de voorwaarden waaronder ze van toepassing zijn. We geven je ook enkele tips voor het berekenen en afdragen van BTW.
BTW-tarieven
De BTW kent verschillende tarieven, elk met zijn eigen toepassingsgebied. Het algemene tarief is 21%, wat geldt voor de meeste goederen en diensten. Voor sommige producten en diensten geldt een verlaagd tarief van 9%. Dit verlaagde tarief is bedoeld voor producten en diensten die over het algemeen voorzien in eerste levensbehoeften, zoals boeken, groenten, sportkleding, en diensten van kappers, schoenmakers en kledingreparateurs. Er is ook een 0% BTW-tarief, dat van toepassing is op leveringen buiten de EU en in sommige gevallen voor de visserij en de bevoorrading van zeeschepen. Tot slot zijn er ook bepaalde goederen en diensten die helemaal vrijgesteld zijn van BTW. Dit geldt bijvoorbeeld voor culturele, medische en sociale branches.
Het is belangrijk om te weten welk BTW-tarief van toepassing is op jouw producten of diensten, zodat je de juiste BTW kunt berekenen en afdragen. De Belastingdienst heeft een website met een handige tool waarmee je kunt controleren welk BTW-tarief van toepassing is op jouw situatie.
Het 21% BTW-tarief
Het 21% BTW-tarief is het meest gangbare tarief in Nederland. Het geldt voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn van BTW en die niet onder het 9% of 0% tarief vallen. Dit betekent dat de meeste ZZP'ers te maken krijgen met het 21% BTW-tarief.
Als ZZP'er ben je verplicht om BTW te berekenen over je omzet en deze af te dragen aan de Belastingdienst; Je mag de BTW die je betaalt over je zakelijke uitgaven (voorbelasting) aftrekken van de BTW die je in rekening brengt bij je klanten (omzetbelasting). Het verschil tussen de omzetbelasting en de voorbelasting is de BTW die je moet afdragen.
Het 21% BTW-tarief wordt ook wel het 'hoog BTW-tarief' genoemd. In 2012 is dit tarief verhoogd van 19% naar 21% en sindsdien is het zo gebleven.
Het 9% BTW-tarief
Het 9% BTW-tarief is een verlaagd tarief dat van toepassing is op een beperkt aantal goederen en diensten. Dit tarief is bedoeld voor producten en diensten die over het algemeen voorzien in eerste levensbehoeften. Voorbeelden van producten en diensten die onder het 9% BTW-tarief vallen zijn⁚
- Boeken
- Groenten en fruit
- Sportkleding
- Diensten van kappers
- Schoenreparatie
- Kledingreparatie
- Bepaalde werkzaamheden aan woningen, zoals isoleren, schilderen, stukadoren en behangen (voor woningen ouder dan 2 jaar)
Het 9% BTW-tarief is in 2019 verhoogd van 6% naar 9%.
Als ZZP'er die producten of diensten levert die onder het 9% BTW-tarief vallen, ben je verplicht om dit tarief toe te passen. Je mag de BTW die je betaalt over je zakelijke uitgaven (voorbelasting) aftrekken van de BTW die je in rekening brengt bij je klanten (omzetbelasting). Het verschil tussen de omzetbelasting en de voorbelasting is de BTW die je moet afdragen.
Het 0% BTW-tarief
Het 0% BTW-tarief is van toepassing op een beperkt aantal goederen en diensten. Het wordt voornamelijk gebruikt voor leveringen buiten de EU. Als ZZP'er die goederen exporteert naar landen buiten de EU, mag je geen BTW in rekening brengen. Je mag echter wel de BTW die je betaalt over je zakelijke uitgaven (voorbelasting) aftrekken van de BTW die je in rekening brengt bij je klanten (omzetbelasting). Het verschil tussen de omzetbelasting en de voorbelasting is de BTW die je moet afdragen.
Het 0% BTW-tarief kan ook van toepassing zijn op een aantal specifieke diensten, zoals⁚
- Visserij
- Bevoorrading van zeeschepen
Het 0% BTW-tarief is niet hetzelfde als een vrijstelling van BTW. Bij een vrijstelling van BTW ben je niet verplicht om BTW te berekenen en af te dragen. Bij het 0% BTW-tarief ben je wel verplicht om BTW te berekenen, maar je mag de BTW die je betaalt over je zakelijke uitgaven (voorbelasting) aftrekken van de BTW die je in rekening brengt bij je klanten (omzetbelasting).
Vrijstelling van BTW
Sommige goederen en diensten zijn volledig vrijgesteld van BTW. Dit betekent dat je als ZZP'er geen BTW hoeft te berekenen of af te dragen over deze producten of diensten.
Voorbeelden van goederen en diensten die vrijgesteld zijn van BTW zijn⁚
- Medische diensten
- Sociale diensten
- Culturele diensten
- Financiële diensten
- Verzekeringen
- Onderwijs
Het is belangrijk om te weten dat een vrijstelling van BTW betekent dat je geen recht hebt op aftrek van voorbelasting. Dit betekent dat je de BTW die je betaalt over je zakelijke uitgaven niet mag aftrekken van de BTW die je in rekening brengt bij je klanten.
Als je twijfelt of jouw producten of diensten vrijgesteld zijn van BTW, is het altijd verstandig om contact op te nemen met de Belastingdienst.
Bekijk ook
Hoeveel Belasting Moet een ZZP'er Afdragen?
ZZP Belasting: Alles wat je Moet Weten over Belasting Afdragen >>
Hoeveel Belasting Moet Je Betalen als ZZP'er? - Een Duidelijke Handleiding
ZZP Belasting: Wat Je Moet Weten Over Aftrekposten & Tarieven >>
Hoeveel moet je afdragen als ZZP'er? Een duidelijk overzicht
Hoeveel moet je afdragen als ZZP'er? Bereken je premies en belastingen >>
ZZP bedrijfsarts tarief: Wat betaal je?
Wat kost een bedrijfsarts voor ZZP'ers? Prijzen en tarieven >>
Privé Opname als Zzp'er: Wat zijn de Belastingsregels?
Privé Opname als Zzp'er: Wat zijn de Belastingsregels? >>