Energieaudit: bespaar energie en geld met een audit voor grote ondernemingen

Verplichtingen voor grote ondernemingen

Grote ondernemingen zijn sinds 5 december 2015 verplicht gesteld om vierjaarlijks een energieaudit uit te laten voeren. Per 1 januari 2023 is de Energiebesparingsplicht van kracht. Uw bedrijf moet voldoen aan verschillende verplichtingen op het gebied van de energiebesparende maatregelen en energiebesparingsonderzoeken. De wetgeving schrijft voor dat elke grote onderneming om de vier jaar een zogenaamde energieaudit voor grote ondernemingen moet laten opmaken. Zo zijn bedrijven verplicht om na te denken over hun energieverbruik en om met maatregelen te komen die hun energie-uitstoot ook effectief zullen verlagen. Grote ondernemingen zijn verplicht om vierjaarlijks een energieaudit uit te voeren. Kies voor een energieaudit die een meerwaarde vormt voor uw bedrijf.

Wat is een energieaudit?

Een energieaudit is een systematische beoordeling van het energieverbruik van een onderneming. Het doel van een energieaudit is om inzicht te krijgen in de energieprestaties van de onderneming, om potentiële energiebesparingsmaatregelen te identificeren en om een plan te ontwikkelen voor de implementatie van deze maatregelen. De EED-auditplicht geeft een gedetailleerd overzicht van alle energiestromen binnen de onderneming. De EED-audit is een verplichte rapportage die ondernemingen inzicht geeft in energieverbruik. Zo doen zij hun voordeel met de uitkomsten. De verplichte energie-audit voor grote ondernemingen is een verplichting die voortkomt uit de Europese Energy Efficiency Directive (EED), net als de verplichte energiestudies en -plannen trouwens. Grote bedrijven en organisaties moeten eens in de vier jaar een energie-audit uit laten voeren, en rapporteren over het energieverbruik en energiebesparende maatregelen. Met deze verplichting wil de Europese Unie bedrijven helpen met het besparen van energie en verlagen van kosten, om zo bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Voorwaarden voor een energieaudit

De verplichting tot uitvoering van een energieaudit geldt voor alle vestigingen van ondernemingen in België die voldoen aan één van de volgende criteria⁚ ofwel meer dan 250 personen in dienst hebben; ofwel een jaaromzet hebben van meer dan 50 miljoen euro én een jaarlijks balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro. De EED Energie-audit dient te worden uitgevoerd voor grote organisaties in termen van aantal ftes, jaaromzet en/of balanstotaal. Uw onderneming is verplicht een EED Energie-audit te verrichten indien⁚ de gehele organisatie, inclusief deelnemingen van of in partnerondernemingen en verbonden ondernemingen 250 fte of meer heeft; of In Vlaanderen en Brussel zijn enkel grote energieverbruikers zoals bedrijven, scholen, ziekenhuizen verplicht om een audit te laten uitvoeren. De verplichtingen voor niet energie-intensieve vestigingen worden bepaald op basis van het energiegebruik enerzijds en de grootte van de vestiging anderzijds. Vestigingen van ondernemingen die voldoen aan de definitie van een grote onderneming met een finaal jaarlijks energiegebruik onder de 0,1 PJ én kmos met een finaal jaarlijks energiegebruik tussen de 0,05 en de 0,1 PJ, moeten een energieaudit opstellen.

Voordelen van een energieaudit

Bedrijven die besparingsmaatregelen uit de EED Energie-audit nemen, verlagen hun energiekosten. Dat is immers het doel. Bovendien kunt u via de Energie-investeringsaftrek (EIA) fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame oplossingen. Hoewel de EED-audit een verplichting is voor grote ondernemingen, biedt het ook een kans om het energiebeheer en duurzaamheidsdoelstellingen te verbeteren. Grote ondernemingen moeten daarnaast verplicht om elke vier jaar het actuele energieverbruik en de energiestromen in kaart te brengen. In de energie-audit omschrijft ... De EED-audit is een verplichte rapportage die ondernemingen inzicht geeft in energieverbruik. Zo doen zij hun voordeel met de uitkomsten. Het doel ervan is om bedrijven en instellingen bewust te maken van hun energiegebruik én van de mogelijkheden om energie te besparen en te verduurzamen. De EED-auditplicht geeft een gedetailleerd overzicht van alle energiestromen binnen de onderneming. Voor lokale ondernemers in Gelderland biedt online adverteren uitbesteden een aantal voordelen. Je bespaart zo niet ... een succesvolle online marketingstrategie. Voor bedrijven in Gelderland is het ...

Energiebesparingsplicht

Vanaf 2023 is het voor alle Europese ondernemingen met 40 werknemers, en 40mio euro omzet verplicht om te rapporteren over hun energieverbruik en de gerealiseerde besparingen. Ik heb een energieaudit nodig. De eerste stap om uw energiekosten te verlagen. Het uitvoeren van de energieaudit is verplicht en maakt onderdeel uit van de wet milieubeheer. Dit geldt voor grote bedrijven en instellingen met meer dan 250 werknemers en een omzet van meer dan 50 miljoen en/of een balanstotaal van meer dan 43 miljoen. Verplicht voor grote ondernemingen en KMOs met een jaarlijks energieverbruik tussen 0,05 en 1 PJ; Met de energie-audit tool beschikbaar op de VEKA website kan je je eigen energieverbruik bepalen om na te gaan of je onder het toepassingsgebied valt. beoordeelt of de onderneming aan de verplichtingen en kwaliteitseisen voor het EED energie-auditrapport voldoet; monitort de voortgang en de kwaliteit van de EED energie-auditrapportages; rapporteert hierover aan de verantwoordelijke ministeries en de Europese Commissie. Het uitvoeren van een energie-audit is verplicht voor de volgende grote ondernemingen of instellingen met een economische activiteit⁚ Ondernemingen met minimaal 250 fte aan medewerkers, of⁚ Ondernemingen met een jaaromzet groter dan 50 miljoen en een jaarlijkse balanstotaal groter dan 43 miljoen.

Bekijk ook

XBRL voor grote ondernemingen: Wat is het en hoe werkt het?

XBRL: De voordelen en implementatie voor grote ondernemingen >>

Grote Onderneming Met 7 Letters: Ontdek de Mogelijkheden

7 Letters, Grote Onderneming: Welke Is Het? >>

Wanneer is een bedrijf een grote onderneming?

Wat zijn de criteria voor een grote onderneming? Ontdek de definitie en de gevolgen. >>

Beslag op Inkomstenbelasting: Wat zijn de gevolgen voor ZZP'ers?

Beslag op Inkomstenbelasting: ZZP'er, wat zijn je rechten? >>

Auto Leasen of Kopen: De beste keuze voor startende ondernemers

Auto Leasen of Kopen: Wat is slim voor jouw onderneming? >>