Inkomstenbelasting 2017: Definitieve Aanslag & Belangrijke Informatie

Wanneer krijg je de definitieve aanslag?

Uiterlijk binnen 3 jaar na afloop van een belastingjaar krijgt u van de Belastingdienst een definitieve aanslag. Meestal is dit eerder. De aanslag inkomstenbelasting over belastingjaar 2023 moet uiterlijk op 31 december 2026 definitief zijn opgelegd.

Wat te doen bij een definitieve aanslag?

Nadat u de definitieve aanslag inkomstenbelasting heeft ontvangen, is het belangrijk deze zorgvuldig te controleren. Controleer of de aanslag overeenkomt met uw aangifte en of de berekeningen kloppen. Let vooral op de box 3-heffing, aangezien de Hoge Raad in de afgelopen jaren verschillende uitspraken heeft gedaan over de rechtmatigheid van deze heffing.

Mocht u twijfelen over de juistheid van de aanslag, dan kunt u bezwaar indienen; Het is raadzaam om een adviseur te raadplegen voor het indienen van een bezwaar, aangezien de regels en procedures complex kunnen zijn.

Het advies is om in ieder geval tijdig en juist bezwaar te maken tegen de definitieve aanslag inkomstenbelasting met box 3-heffing als het werkelijke rendement in de jaren 2017 e.v. lager is dan het forfaitaire rendement. De Belastingdienst heeft in het verleden aangegeven dat het opleggen van definitieve aanslagen en de afhandeling van bezwaarschriften box 3 over de jaren 2017 tot en met 2022 wordt aangehouden tot een nieuw arrest van de Hoge Raad.

De Belastingdienst past uit eigen beweging het zogenoemde automatische rechtsherstel toe voor bepaalde situaties, zoals wanneer het box 3-vermogen alleen bestaat uit bank- en spaartegoeden. Echter, als uw box 3-vermogen uit meer dan alleen bank- en spaartegoeden bestaat, is het verstandig om contact op te nemen met uw adviseur om te beoordelen of u in aanmerking komt voor rechtsherstel of bezwaar moet indienen.

U kunt de pdf van uw definitieve aanslag downloaden via Mijn Belastingdienst. Log in met uw DigiD, klik op Correspondentie en zoek de aanslag die u nodig heeft. Met de filter inkomstenbelasting kunt u op bepaalde jaren zoeken.

De impact van het Kerstarrest

Het Kerstarrest, uitgesproken door de Hoge Raad op 24 december 2021, heeft een aanzienlijke impact gehad op de definitieve aanslagen inkomstenbelasting voor de jaren 2017 tot en met 2020. De Hoge Raad oordeelde dat de manier waarop de Belastingdienst het forfaitaire rendement in box 3 berekende, in strijd was met het recht op eigendom en het gelijkheidsbeginsel. Dit leidde tot rechtsherstel voor belastingplichtigen die te veel belasting hadden betaald over hun vermogen.

De uitspraak van de Hoge Raad heeft geleid tot onzekerheid over de definitieve aanslagen inkomstenbelasting voor de jaren 2017 tot en met 2020. De Belastingdienst heeft besloten om het opleggen van definitieve aanslagen en de afhandeling van bezwaarschriften voor deze jaren aan te houden tot er een nieuw arrest van de Hoge Raad is verschenen. Dit arrest moet duidelijkheid geven over de manier waarop de box 3-heffing in de toekomst moet worden berekend.

Momenteel lopen er meerdere cassatieprocedures bij de Hoge Raad over de vraag of het rechtsherstel voor het box 3-inkomen over de jaren 2017-2022 wel aansluit bij het Kerstarrest. De Hoge Raad zal in de toekomst beslissen over de toepassing van het Kerstarrest op de definitieve aanslagen inkomstenbelasting voor de jaren 2021 en 2022. Belastingplichtigen met vermogen in box 3 dienen zich te informeren over de ontwikkelingen en de impact op hun eigen situatie.

Voor belastingplichtigen die geen bezwaar hebben ingediend tegen hun aanslag box 3 over de jaren 2017 tot en met 2020 (de zogeheten niet-bezwaarmakers), is de vraag of zij toch recht hebben op rechtsherstel conform de Wet rechtsherstel box 3 naar aanleiding van het Kerstarrest.

De Belastingdienst heeft aangegeven dat zij het opleggen van definitieve aanslagen (2021 en 2022) en het afhandelen van bezwaarschriften box 3 over de jaren 2017 tot en met 2022 aanhouden tot een nieuw arrest van de Hoge Raad. Dit geldt alleen voor aanslagen met box 3-inkomen dat bestaat uit meer dan alleen bank- en spaartegoeden.

De definitieve aanslag en box 3

De definitieve aanslag inkomstenbelasting voor het jaar 2017 en de daaropvolgende jaren is voor veel belastingplichtigen een bron van onzekerheid, vooral vanwege de complexiteit van de box 3-heffing. De box 3-heffing is een forfaitaire heffing over het vermogen dat u bezit, zoals aandelen, onroerend goed en spaargeld. De Belastingdienst hanteert een vast rendement voor de berekening van de box 3-heffing, maar deze berekening is door de Hoge Raad in het Kerstarrest (2021) onrechtmatig verklaard.

Het Kerstarrest heeft geleid tot rechtsherstel voor belastingplichtigen die te veel belasting hebben betaald over hun vermogen in box 3. De Belastingdienst heeft echter besloten om het opleggen van definitieve aanslagen en de afhandeling van bezwaarschriften voor de jaren 2017 tot en met 2022 aan te houden tot er een nieuw arrest van de Hoge Raad is verschenen. Dit nieuwe arrest moet duidelijkheid geven over de manier waarop de box 3-heffing in de toekomst moet worden berekend.

De Belastingdienst heeft aangegeven dat zij het opleggen van definitieve aanslagen (2021 en 2022) en het afhandelen van bezwaarschriften box 3 over de jaren 2017 tot en met 2022 aanhouden tot een nieuw arrest van de Hoge Raad. Dit geldt alleen voor aanslagen met box 3-inkomen dat bestaat uit meer dan alleen bank- en spaartegoeden.

De Belastingdienst stelt weer definitieve aanslagen inkomstenbelasting vast waarin box 3-inkomen is opgenomen. Dit betreft aanslagen over de jaren tot en met het belastingjaar 2021 en later dit jaar over het belastingjaar 2022. De Belastingdienst past uit eigen beweging het zogenoemde automatische rechtsherstel toe voor bepaalde situaties, zoals wanneer het box 3-vermogen alleen bestaat uit bank- en spaartegoeden. Echter, als uw box 3-vermogen uit meer dan alleen bank- en spaartegoeden bestaat, is het verstandig om contact op te nemen met uw adviseur om te beoordelen of u in aanmerking komt voor rechtsherstel of bezwaar moet indienen.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom de box 3-heffing en de impact op uw eigen situatie. Raadpleeg uw adviseur voor meer informatie en advies over de definitieve aanslag inkomstenbelasting en de box 3-heffing.

Inzage en bezwaar

Heeft u uw definitieve aanslag inkomstenbelasting ontvangen en twijfelt u over de juistheid ervan? Dan heeft u het recht om inzage te vragen in uw aangifte en de bijbehorende documenten. U kunt deze inzage aanvragen via Mijn Belastingdienst, per brief of telefonisch. De Belastingdienst is verplicht om u binnen vier weken de gevraagde documenten te verstrekken.

Bent u het niet eens met de definitieve aanslag, dan kunt u bezwaar indienen. Dit dient u te doen binnen zes weken na de dag waarop u de aanslag heeft ontvangen. Het is raadzaam om een adviseur te raadplegen voor het indienen van een bezwaar, aangezien de regels en procedures complex kunnen zijn.

In uw bezwaarschrift dient u duidelijk aan te geven waarom u het niet eens bent met de aanslag. U kunt bijvoorbeeld bezwaar maken tegen de hoogte van de box 3-heffing, de berekening van uw inkomen of de toepassing van bepaalde aftrekposten.

De Belastingdienst beoordeelt uw bezwaar en zal u binnen zes weken na ontvangst van uw bezwaarschrift een beslissing sturen. Bent u het niet eens met de beslissing op uw bezwaar, dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank.

Het is belangrijk om te onthouden dat u een termijn heeft om bezwaar in te dienen. Wacht daarom niet te lang met het indienen van uw bezwaarschrift, want anders kunt u uw recht op bezwaar verliezen.

Bekijk ook

Definitieve aanslag Inkomstenbelasting opvragen: Hoe doe je dat?

Inkomstenbelasting: Hoe vraag je de definitieve aanslag op? >>

Definitieve Inkomstenbelastingaanslag: Wanneer Wordt die Uitbetaald?

Inkomstenbelastingaanslag: Uitbetalingsdata & Termijnen >>

Definitieve Aangifte Inkomstenbelasting Downloaden: Stappenplan & Tips

Waar kan ik de definitieve aangifte inkomstenbelasting downloaden? >>

Correctie aangifte Inkomstenbelasting: na de definitieve aanslag

Inkomstenbelasting: aangifte corrigeren na definitieve aanslag >>

Geen werk als ZZP'er? Wat zijn je opties?

Geen werk als ZZP'er: Tips en adviezen >>

Freelance Java Ontwikkelaar: Vind je droomprojecten

Ben je een freelance Java-ontwikkelaar? Ontdek de beste projecten! >>