Inkomstenbelastingaanslag: Uitbetalingsdata & Termijnen

Wat is een definitieve aanslag?

Een definitieve aanslag inkomstenbelasting is een officiële bevestiging van de Belastingdienst dat jouw aangifte is goedgekeurd. Dit betekent dat de Belastingdienst je aangifte heeft beoordeeld en de te betalen of terug te ontvangen belasting heeft vastgesteld. In de meeste gevallen is de definitieve aanslag een bevestiging van de voorlopige aanslag die je eerder hebt ontvangen.

De definitieve aanslag is dus een definitieve afsluiting van je fiscale verplichtingen voor het betreffende belastingjaar.

Wanneer ontvang ik de definitieve aanslag?

De Belastingdienst streeft ernaar om je binnen drie maanden na ontvangst van je aangifte een definitieve aanslag te sturen. Dus als je voor 1 april aangifte doet, krijg je voor 1 juli bericht. Doe je aangifte na 1 april, dan kan het wat langer duren.

De definitieve aanslag wordt uiterlijk binnen 3 jaar na afloop van het belastingjaar verstuurd. Deze termijn start op 1 januari na het jaar waarover je aangifte doet. Dus bijvoorbeeld⁚ als je aangifte doet voor 1 mei 2024 over het jaar 2023, dan moet de Belastingdienst je uiterlijk voor 1 januari 2027 een definitieve aanslag sturen.

In sommige gevallen kan het langer duren voordat je de definitieve aanslag ontvangt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de Belastingdienst extra informatie nodig heeft. In dat geval krijg je een brief van de Belastingdienst.

U krijgt de definitieve berekening binnen 6 maanden nadat iedereen in uw huishouden die aangifte doet, een belastingaanslag heeft gekregen. Soms hebben we meer informatie nodig. Daarover krijgt u een brief van ons. In deze situatie kan het langer duren voordat u de definitieve berekening krijgt.

Je krijgt altijd een brief van de Belastingdienst als het langer duurt dan 3 jaar voordat je de definitieve aanslag ontvangt.

Wat gebeurt er na de definitieve aanslag?

Na ontvangst van de definitieve aanslag weet je of je belasting moet betalen of dat je geld terugkrijgt. Als je geld terugkrijgt, wordt dit meestal binnen een week na de datum op de aanslag op je rekening gestort. In sommige gevallen kan het langer duren, maar dan ontvang je hierover een brief van de Belastingdienst;

Moet je belasting betalen? Dan heb je meestal tijd om dit te doen. De Belastingdienst stuurt je een betalingskennisgeving met de betaaltermijn. Betalen kan op verschillende manieren, zoals via internetbankieren, een acceptgiro of via de post.

Het is belangrijk om te onthouden dat de Belastingdienst een definitieve aanslag kan aanpassen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er een fout is gemaakt bij het berekenen van de belasting. De Belastingdienst kan in dat geval een navorderingsaanslag sturen. Dit betekent dat je extra belasting moet betalen.

In sommige gevallen kan de Belastingdienst ook een teruggaafbeslissing nemen. Dit betekent dat je extra geld terugkrijgt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de Belastingdienst heeft vastgesteld dat je te veel belasting hebt betaald.

Het is dus belangrijk om de definitieve aanslag goed te bekijken en te controleren of alles klopt. Heb je vragen of twijfels, neem dan contact op met de Belastingdienst.

Kan de Belastingdienst terugkomen op een definitieve aanslag?

Ja, de Belastingdienst kan terugkomen op een definitieve aanslag. Dit gebeurt meestal in de vorm van een navorderingsaanslag. Dit is een aanslag die je ontvangt nadat de definitieve aanslag al is opgelegd. Een navorderingsaanslag kan worden opgelegd als de Belastingdienst heeft vastgesteld dat er een fout is gemaakt in de oorspronkelijke aanslag. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de Belastingdienst nieuwe informatie heeft gekregen over je inkomen of uitgaven.

De Belastingdienst kan ook een navorderingsaanslag sturen als je bepaalde informatie achter hebt gehouden of onjuist hebt opgegeven in je aangifte. In dat geval kan de Belastingdienst je aanslag verhogen en kan je extra belasting moeten betalen.

De Belastingdienst kan een navorderingsaanslag alleen opleggen als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Zo moet de Belastingdienst bewijs hebben dat er een fout is gemaakt in de oorspronkelijke aanslag. De Belastingdienst heeft ook een termijn waarbinnen een navorderingsaanslag kan worden opgelegd. Deze termijn is in de meeste gevallen 5 jaar na afloop van het belastingjaar.

Het is dus belangrijk om te weten dat een definitieve aanslag niet altijd definitief is. De Belastingdienst kan in bepaalde gevallen terugkomen op een definitieve aanslag. Het is daarom belangrijk om je aangifte zorgvuldig in te vullen en om alle benodigde informatie te verstrekken aan de Belastingdienst.

Wanneer wordt de teruggave uitbetaald?

Als je geld terugkrijgt van de Belastingdienst, dan wordt dit meestal binnen een week na de datum op de aanslag op je rekening gestort. Je kunt dus rekenen op een snelle uitbetaling. Dit geldt ook als je een verzoek tot teruggaaf hebt ingediend. Heb je een belastingaanslag gekregen waarop je geld terugkrijgt? Dan krijg je dat binnen 1 week na de datum op de aanslag op uw rekening.

Het is mogelijk dat de uitbetaling van je teruggave langer duurt dan een week. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de Belastingdienst extra informatie nodig heeft of als er een fout is gemaakt in je bankrekeningnummer. In dat geval ontvang je een brief van de Belastingdienst met een uitleg over de vertraging.

Het is ook mogelijk dat de uitbetaling van je teruggave wordt vertraagd als je een toeslag hebt aangevraagd. In dat geval moet je eerst de toeslag ontvangen voordat de teruggave van de inkomstenbelasting wordt uitbetaald. De Belastingdienst stuurt vanaf december voorlopige aanslagen inkomstenbelasting over het jaar erna.

Je kunt de status van je teruggave online volgen via Mijn Belastingdienst. Daar kun je ook je bankrekeningnummer controleren en eventueel aanpassen.

Heb je vragen over de uitbetaling van je teruggave? Neem dan contact op met de Belastingdienst.

Bekijk ook

Definitieve aanslag Inkomstenbelasting opvragen: Hoe doe je dat?

Inkomstenbelasting: Hoe vraag je de definitieve aanslag op? >>

Definitieve Aangifte Inkomstenbelasting Downloaden: Stappenplan & Tips

Waar kan ik de definitieve aangifte inkomstenbelasting downloaden? >>

Correctie aangifte Inkomstenbelasting: na de definitieve aanslag

Inkomstenbelasting: aangifte corrigeren na definitieve aanslag >>

Hypotheek Berekenen als ZZP'er: Tips & Advies

Hypotheek Berekenen ZZP: Zo doe je dat >>

Uitstel BTW-betaling: Tips voor ZZP'ers in Nederland

Uitstel BTW-betaling ZZP: Zo vraag je het aan en wat zijn de voorwaarden? >>