Inkomstenbelasting: aangifte corrigeren na definitieve aanslag
Inleiding
Het is gebruikelijk dat de Belastingdienst een voorlopige aanslag stuurt, gevolgd door een definitieve aanslag. De definitieve aanslag is in principe de afsluiting van een fiscale periode. Echter, soms is het nodig om de aangifte inkomstenbelasting te corrigeren, zelfs na het ontvangen van de definitieve aanslag. Dit kan gebeuren als er fouten zijn gemaakt in de aangifte of als er nieuwe informatie beschikbaar komt. In deze tekst zullen we bespreken wanneer correctie mogelijk is, hoe te corrigeren en wat er gebeurt als de termijn is verstreken.
Wanneer is correctie mogelijk?
U kunt een eerder verstuurde aangifte inkomstenbelasting (IB-aangifte) nog aanpassen. Dit doe je door de eerder ingevulde aangifte te corrigeren en opnieuw te versturen. De Belastingdienst behandelt dan deze laatste aangepaste versie. Dit kan echter alleen als de al verstuurde aangifte nog niet heeft geleid tot een definitieve aanslag.
De Belastingdienst kan ook terugkomen op een definitieve aanslag via een navorderingsaanslag, bijvoorbeeld na een boekenonderzoek. In dit geval kunt u de aangifte niet meer corrigeren, maar kunt u wel bezwaar maken tegen de navorderingsaanslag.
Ook als u al een definitieve aanslag hebt ontvangen, kunt u uw aangifte wijzigen tot 5 jaar na het jaar waarover de aanslag gaat. Dit geldt niet voor de verdeling van gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten tussen u en uw fiscale partner. Voor deze wijzigingen moet u binnen zes weken na ontvangst van de definitieve aanslag bezwaar indienen.
De Belastingdienst zal de aangifte corrigeren op basis van de laatst ingediende aangifte.
U kunt uw aangifte inkomstenbelasting zelf aanpassen tot 5 jaar na het boekjaar van de aanslag. Ook als u al een definitieve aanslag heeft gekregen. U past uw oude aangifte aan, slaat de veranderingen op en verstuurt deze opnieuw.
Er bestaat wel een uitzondering op deze regel. Dit betreft de verdeling van inkomsten en aftrekposten met een fiscaal partner. Op dit gebied is gewoon de aangifte wijzigen niet langer mogelijk. Je dient dan binnen zes weken na ontvangst van de definitieve aangifte bezwaar in te dienen. Is er op dit gebied iets niet juist, vergeet dan niet op tijd bezwaar te maken. Daarbij dien je dan ook te onderbouwen, waarom de eerder aangeleverde cijfers met de ingediende aangifte niet correct waren. Een belastingadviseur of boekhouder kan je hierbij helpen. Een bezwaarschrift wordt altijd in behandeling genomen, maar er zijn geen garanties dat deze ook worden gehonoreerd.
Let op⁚ Als je iets wilt veranderen aan de verdeling van de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten tussen jou en je fiscale partner, dan kan dat alleen binnen 6 weken na de datum van de definitieve aanslag. Na deze 6 weken wordt je verzoek afgewezen. Welke stappen je precies moet nemen... U krijgt een definitieve aanslag nadat wij uw aangifte hebben gecontroleerd. Lees meer over de aanslag- en teruggaafgrens en correcties op de aangifte. Aangifte inkomstenbelasting. Ja, je kunt een eerder verstuurde aangifte inkomstenbelasting (IB-aangifte) nog aanpassen. Dit doe je door de eerder ingevulde aangifte te corrigeren en opnieuw te versturen. De Belastingdienst behandelt dan deze laatste aangepaste versie.
Ben je iets vergeten of heb je een fout gemaakt in je aangifte die je al hebt ingediend dan kun je deze nog corrigeren. Dit kan altijd tot zes weken na de datum die op de definitieve aanslag staat. Door opnieuw in te loggen en de correctie in te voeren en dan opnieuw te verzenden.
Hoe te corrigeren?
Het corrigeren van een aangifte inkomstenbelasting na het ontvangen van de definitieve aanslag is relatief eenvoudig. De Belastingdienst biedt verschillende manieren om dit te doen⁚
- Via Mijn Belastingdienst⁚ Als de definitieve aanslag minder dan 6 weken geleden is ontvangen, kunt u de aangifte opnieuw indienen via www.mijnbelastingdienst.nl. U logt in met uw DigiD en corrigeert de aangifte. De Belastingdienst zal dan deze laatste aangepaste versie in behandeling nemen.
- Via brief⁚ Is het langer dan 6 weken geleden dat u de definitieve aanslag heeft ontvangen, dan kunt u een brief schrijven naar uw belastingkantoor. In deze brief beschrijft u de correctie die u wilt aanbrengen en voegt u alle relevante documenten toe.
- Via aangiftesoftware⁚ U kunt ook gebruik maken van aangiftesoftware om uw aangifte te corrigeren; De meeste aangiftesoftware heeft een optie om een eerdere aangifte te wijzigen. U kunt dan de correcties invoeren en de aangepaste aangifte naar de Belastingdienst versturen.
Het is belangrijk om de correctie zo snel mogelijk in te dienen, vooral als de termijn van 6 weken al bijna is verstreken. U kunt de Belastingdienst altijd contacteren voor meer informatie over de correctieprocedure.
Het vergeten van neveninkomsten is bijvoorbeeld iets wat wel eens over het hoofd wordt gezien. Of aftrebare premies voor het afdekken van een pensioentekort.
Bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting zijn veel gegevens alvast ingevuld. Het is echter altijd raadzaam deze te controleren. Pak gewoon even het jaaroverzicht van de banken en werkgever erbij, om zeker te zijn dat er geen fout is gemaakt. Dit gebeurd namelijk vaker dan je zal denken.
Heb je de definitieve aanslag ontvangen? Ook dan kan je deze nog steeds wijzigen. Dit kan zelfs tot 5 jaar na afloop van het jaar, waarop de aanslag betrekking heeft. Let er dus op, dat het aanslagjaar de termijn bepaalt en niet de datum van de aanslag.
Wanneer je de belastingaangifte (bijvoorbeeld inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting) naar de Belastingdienst hebt gezonden, ontvang je na verloop van tijd mogelijk eerst een voorlopige aanslag en daarna de zogenoemde definitieve aanslag.
Wilt u uw aangifte inkomstenbelasting wijzigen? Dit kan door opnieuw aangifte te doen. Geef een verandering in uw situatie altijd door aan de Belastingdienst. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat u achteraf geld moet bijbetalen als u een voorlopige aanslag heeft.
Wat als de termijn is verstreken?
Als de termijn van 6 weken na het ontvangen van de definitieve aanslag is verstreken, kunt u de aangifte inkomstenbelasting in principe niet meer corrigeren. In dit geval kunt u alleen nog bezwaar maken tegen de aanslag. Dit betekent dat u de Belastingdienst schriftelijk moet informeren dat u het niet eens bent met de aanslag en waarom. U moet bewijsmateriaal leveren om uw argumenten te ondersteunen.
Het indienen van een bezwaar is geen garantie dat de aanslag zal worden aangepast. De Belastingdienst zal uw bezwaar beoordelen en beslissen of deze gegrond is.
Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. Als u kunt aantonen dat u een onbewuste fout heeft gemaakt in uw aangifte en de Belastingdienst die fout op basis van de informatie die zij op het moment van de aangifte had, eerder had moeten zien, dan kunt u mogelijk toch nog een correctie aanvragen. Dit is echter een ingewikkelde procedure en het is aan te raden om in dit geval een belastingadviseur in te schakelen.
Het is belangrijk om te onthouden dat het indienen van een bezwaar een tijdrovende procedure kan zijn. De Belastingdienst heeft tijd nodig om uw bezwaar te beoordelen en er kan een lange wachttijd zijn voordat u een beslissing ontvangt.
Als u een te hoge aanslag heeft ontvangen die niet correct is, dan is het ook verstandig om uitstel van betaling aan te vragen. Op die manier hoeft u niet eerst het te hoge bedrag te betalen.
U kunt uw aangifte inkomstenbelasting zelf aanpassen tot 5 jaar na het boekjaar van de aanslag. Ook als u al een definitieve aanslag heeft gekregen. U past uw oude aangifte aan, slaat de veranderingen op en verstuurt deze opnieuw.
Wanneer je de belastingaangifte (bijvoorbeeld inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting) naar de Belastingdienst hebt gezonden, ontvang je na verloop van tijd mogelijk eerst een voorlopige aanslag en daarna de zogenoemde definitieve aanslag.
Wilt u uw aangifte inkomstenbelasting wijzigen? Dit kan door opnieuw aangifte te doen. Geef een verandering in uw situatie altijd door aan de Belastingdienst. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat u achteraf geld moet bijbetalen als u een voorlopige aanslag heeft.
Ontdek je een fout in je aangifte inkomstenbelasting? Met de aangiftesoftware van Fiscaal-online.nl kun je de aangifte moeiteloos aanpassen. Je verstuurt de correctie aangifte inkomstenbelasting met een druk op de knop naar de Belastingdienst.
Bekijk ook
BTW correctie fiets van de zaak: Zo werkt het voor ondernemers
Fiets van de zaak: BTW correctie voor ondernemers >>
Fouten in je aangifte inkomstenbelasting? Zo corrigeer je ze
Correctie aangifte inkomstenbelasting: Stappenplan voor voorgaande jaren >>
Aangifte inkomstenbelasting ZZP: Correcties en tips
Fouten in je aangifte inkomstenbelasting? Zo corrigeer je ze! >>
Zonnepanelen voor zzp'ers: bespaar op je energiekosten en doe goed voor het milieu
Zonnepanelen als zzp'er: ontdek de voordelen, kosten en subsidies. >>
ZZP naast loondienst: hoe bereken ik mijn inkomsten?
ZZP naast loondienst: alles over belasting en inkomsten >>