BTW aangifte voor ZZP'ers: Een stapsgewijze handleiding
BTW-aangifte als ZZPer⁚ Inloggen en aangifte doen
Als ZZPer moet je btw-aangifte doen. Dit doe je online via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Je logt in met DigiD, eHerkenning of een Europees erkend inlogmiddel. De eerste keer btw-aangifte doen, kan op papier. Na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel stuurt de Belastingdienst je (eenmalig) de eerste btw-aangifte, informatie over je btw-status en inloggegevens.
Inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk
Om toegang te krijgen tot Mijn Belastingdienst Zakelijk, heb je een DigiD, eHerkenning of een Europees erkend inlogmiddel nodig. Via deze online portal kun je je btw-aangifte doen, je btw-status bekijken en andere belangrijke zakelijke belastingzaken regelen. De Belastingdienst stuurt je na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel (eenmalig) de eerste btw-aangifte, informatie over je btw-status en inloggegevens. Je kunt je btw-aangifte op 3 verschillende manieren insturen, namelijk via Mijn Belastingdienst Zakelijk, via administratiesoftware of via een fiscaal dienstverlener.
Voor je zakelijke belastingen gebruik je Mijn Belastingdienst Zakelijk.
U doet online btw-aangifte. Dat kan op de volgende manieren⁚ op Belastingdienst.nl bij Mijn Belastingdienst Zakelijk.
De btw-aangifte⁚ wanneer en hoe vaak?
Als ZZPer doe je btw-aangifte per maand, kwartaal of jaar. De frequentie hangt af van de hoogte van je btw-schuld. De meeste ZZPers doen per kwartaal aangifte. De aangifte doe je uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover je aangifte doet. Doe je per jaar aangifte? Dan doe je aangifte vóór 1 april van het eerstvolgende jaar.
Verreweg de meeste zzpers en ondernemers moeten elk kwartaal de btw-aangifte doen. Hoe vaak je precies btw-aangifte moet doen, staat in het bericht dat je ontvangt van de Belastingdienst na je start als ondernemer.
Als je per kwartaal meer dan €15.000 aan btw moet betalen, moet je maandelijks aangifte doen.
Zorg ervoor dat u uw aangifte en betaling op tijd doet. Hier leest u waar u op moet letten als u aangifte doet.
Doe uw btw-aangifte op tijd. En betaal op tijd. Zo voorkomt u een naheffingsaanslag en een boete. Kijk wat de uiterste aangifte- en betaaldatums zijn.
De btw-aangifte invullen
De btw-aangifte is een belangrijk document waarin je de btw die je hebt ontvangen van je klanten en de btw die je hebt betaald aan je leveranciers (de voorbelasting) aangeeft. Je berekent het verschil tussen deze twee bedragen en betaalt het saldo aan de Belastingdienst. In de meeste gevallen zul je per kwartaal (iedere 3 maanden) aangifte doen en doe je dit dus in de maand na ieder kwartaal⁚ april, juli, oktober en januari.
Om aangifte van omzetbelasting te doen als ondernemer, moet je naar de ondernemerspagina bij de Belastingdienst. Houd de volgende zaken bij de hand⁚
- Je btw-nummer.
- Je bankrekeningnummer.
- Een overzicht van je inkomsten en uitgaven.
- Een overzicht van de btw die je hebt ontvangen en betaald.
Je kunt de aangifte online invullen via Mijn Belastingdienst Zakelijk of met je eigen administratiesoftware.
Doe op tijd aangifte en betaal op tijd, zo voorkom je aanslagen en boetes.
In de btw-aangifte geeft u de omzetbelasting op die u uw klanten in rekening heeft gebracht. De btw die uw leveranciers aan u hebben berekend (de voorbelasting), trekt u af. Doe op tijd btw-aangifte en betaal op tijd.
Btw-aangifte⁚ belangrijke datums
De belangrijkste datums voor de btw-aangifte zijn de uiterste data waarop je je aangifte moet indienen en je btw-betaling moet doen. De uiterste datum is afhankelijk van de periode waarover je aangifte doet.
Hier zijn de uiterste datums voor de btw-aangifte in 2024⁚
- Aangifte over eerste kwartaal (januari ─ maart)⁚ uiterlijk 30 april;
- Aangifte over tweede kwartaal (april ― juni)⁚ uiterlijk 31 juli;
- Aangifte over derde kwartaal (juli ― september)⁚ uiterlijk 31 oktober;
- Aangifte over vierde kwartaal (oktober ― december)⁚ uiterlijk 31 januari.
Let op⁚ deze datums kunnen in de toekomst veranderen. Raadpleeg de website van de Belastingdienst voor de meest actuele informatie.
Uiterlijk 31 juli 2024 moet die aangifte binnen zijn en let op⁚ dit geldt ook voor je btw-betaling. Doe je aangifte en betaling op tijd, zo voorkom je aanslagen en boetes.
Als uit de btw aangifte een te betalen bedrag rolt, dan moet je dat voor het verstrijken van de betalingstermijn aan de Belastingdienst overmaken. Mocht uit de btw aangifte blijken dat je recht hebt op een teruggave, dan ontvang je dat bedrag op je bankrekening.
Tips voor een soepele btw-aangifte
Een soepele btw-aangifte begint met een goede administratie. Zorg ervoor dat je alle facturen van je klanten en leveranciers netjes bewaart.
Hier zijn enkele tips om je btw-aangifte soepel te laten verlopen⁚
- Zorg dat je een werkende DigiD of eHerkenning hebt.
- Doe op tijd aangifte en betaal op tijd.
- Laat je herinneren door de Belastingdienst.
- Soms doe je aangifte op papier in plaats van online. Vraag hiernaar bij de Belastingdienst.
Begin op tijd met facturen versturen en verwerken. Zo is je administratie up-to-date en heb je alles bij de hand.
We komen het regelmatig tegen⁚ startende zzpers die in de laatste week van de aangiftemaand beginnen met hun administratie. Dit maakt je btw-aangifte bijzonder stressvol.
We leggen je in dit artikel uit je zelf als zzper je btw-aangifte doet aan de hand van een voorbeeld met tekst en afbeeldingen. Lees snel verder!
Bekijk ook
BTW Aangifte doen: Inloggen voor Ondernemers
BTW Aangifte: Inloggen en eenvoudig declareren >>
Inloggen BTW-aangifte voor ondernemers: Eenvoudig en snel online!
Inloggen BTW-aangifte: Een snelle en gemakkelijke manier voor ondernemers >>
Belastingdienst Inloggen voor Ondernemers: BTW Aangifte & Meer
Belastingdienst Inloggen: BTW Aangifte, Facturen & Overige Diensten >>
ZZP'er naast loondienst: hoeveel belasting betaal je?
Belasting voor ZZP'ers naast loondienst: een complete gids >>
Hypotheek voor ZZP'ers: De beste tips en voorwaarden
Hypotheek als ZZP'er: Wat zijn jouw mogelijkheden? >>