Eenvoudig BTW Aangifte Doen als ZZP'er
De basis van BTW-aangifte
Iedere ondernemer moet online btw-aangifte doen‚ op enkele uitzonderingen na. In de btw-aangifte geeft u de omzetbelasting op die u uw klanten in rekening brengt. De btw-aangifte doe je digitaal via Mijn Belastingdienst Zakelijk. De 1e btw-aangifte mogelijk op papier. Btw-aangifte doe je met een omzetbelastingnummer.
Wanneer moet je aangifte doen?
Verreweg de meeste zzpers en ondernemers moeten elk kwartaal de btw-aangifte doen. Hoe vaak je precies btw-aangifte moet doen‚ staat in het bericht dat je van de Belastingdienst krijgt. U doet btw-aangifte per maand‚ kwartaal of jaar. Zorg ervoor dat u uw aangifte en betaling op tijd doet. Hier leest u waar u op moet letten als u aangifte doet.
De eerste btw-aangifte moet je of online doen of op papier. Dit hangt af van wanneer je je als ondernemer aanmeldt bij de Kamer van Koophandel (KVK); De aangifte doe je uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover je aangifte doet. De aangifte over het eerste kwartaal moet je dus uiterlijk op 30 april indienen. De aangifte over het tweede kwartaal uiterlijk op 31 juli‚ over het derde kwartaal uiterlijk op 31 oktober en over het vierde kwartaal uiterlijk op 31 januari.
Jaarlijks aangeven kan als je minder dan € 1.883 btw per jaar betaalt en voldoet aan een aantal andere voorwaarden. Als je per jaar aangifte doet‚ moet je de aangifte uiterlijk op 1 mei indienen. Als ondernemer voor de btw heb je een aangifteplicht als je belaste prestaties hebt. Ook als je een kwartaal geen omzet hebt behaald en geen btw hebt betaald‚ moet je een aangifte doen.
Hoe doe je BTW-aangifte?
Btw-aangiften doe je digitaal via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Je btw-aangifte doe je digitaal. Dit doe je via Mijn Belastingdienst Zakelijk. De btw-aangifte gebeurt altijd digitaal. In het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst voor ondernemers vind je het formulier aangifte omzetbelasting. U kunt uw aangifte na insturen direct met iDEAL betalen.
Wat regelt u in Mijn Belastingdienst Zakelijk?
- btw-aangifte (omzetbelasting)
- btw-aangiften van het lopende jaar inzien
- correctiebtw-aangifte (suppletie)
De btw-aangifte moet binnen een maand na afloop van het tijdvak bij de Belastingdienst binnen zijn. Als je te laat bent krijg je een boete. Btw-aangifte doe je digitaal via de Belastingdienst. Als je startende ondernemer bent‚ stuurt de Belastingdienst je de eerste aangifte digitaal óf op papier.
Wat zijn de verschillende aangifteperiodes?
De btw-aangifte heet ook wel aangifte omzetbelasting. Belasting over de toegevoegde waarde‚ btw‚ zit op producten en diensten. Voor de berekening van de omzetbelasting moeten maandelijks of per kwartaal voorlopige aangiften bij de Belastingdienst worden ingediend. Bij het doen van de btw-aangifte geeft u de omzetbelasting op die u uw klanten in rekening brengt. De meeste (startende) ondernemers en zzpers krijgen ermee te maken. Btw-aangifte doen is meestal niet ingewikkeld⁚ veel van de benodigde gegevens heeft u waarschijnlijk al bij de hand.
De voorgenomen maatregel opheffen meerdere posten verlaagd BTW-tarief zou in een separaat wetsvoorstel moeten worden opgenomen. Dat is de strekking van een motie die de Eerste Kamer in de vergadering van 26 september heeft aangenomen. De motie is ingediend door de PVV en gesteund door de SGP‚ de ChristenUnie en de SP. Deze partijen vinden het onlogisch dat de regering voornemens is het verlaagde btw-tarief voor onder meer horeca en cultuur te verhogen naar 21 procent‚ terwijl tegelijkertijd andere producten en diensten een verlaagd tarief blijven houden.
De kleineondernemersregeling (KOR)
Je hoeft geen btw-aangifte te doen of btw te rekenen op facturen. Welke ondernemers komen in aanmerking voor de KOR? De kleineondernemersregeling kan interessant zijn voor elk type btw-ondernemer met een omzet van maximaal € 20.000 per jaar. De KOR is een regeling voor kleine ondernemers die ervoor zorgt dat zij geen btw hoeven te betalen of in rekening te brengen. Ondernemers die voor de KOR kiezen‚ hoeven geen btw-aangifte te doen en geen btw op hun facturen te vermelden. Ook hoeven ze geen btw te betalen over hun inkopen. Dit betekent dat ze de btw die ze aan hun leveranciers betalen niet terug kunnen vragen.
De KOR is een aantrekkelijke regeling voor kleine ondernemers‚ omdat ze hierdoor administratieve lasten besparen. Bovendien hoeven ze geen btw te betalen‚ wat hun winstmarge verhoogt. De KOR is echter niet voor iedereen geschikt. Zo is het belangrijk om te weten dat ondernemers die voor de KOR kiezen‚ geen btw kunnen terugvragen over hun inkopen. Dit kan nadelig zijn als een ondernemer veel inkopen doet. Ook is het belangrijk om te weten dat ondernemers die voor de KOR kiezen‚ geen btw kunnen terugvragen over hun parkeerkosten. Dit kan nadelig zijn als een ondernemer veel moet reizen voor zijn werk.
Bekijk ook
Aangifte omzetbelasting voor ondernemers: hoe doe je dat?
Aangifte omzetbelasting: stap voor stap voor ondernemers >>
BTW Aangifte doen: Inloggen voor Ondernemers
BTW Aangifte: Inloggen en eenvoudig declareren >>
Aangifte Doen Belasting Ondernemers: Alles wat Je Moet Weten
Aangifte Belasting ZZP: Eenvoudig en Correct >>
Aangifte doen als ZZP'er: Een complete handleiding
Aangifte doen als ZZP'er: Belangrijke tips en deadlines >>
Welk politieke partij is het beste voor ondernemers?
De beste politieke partijen voor ondernemers: vergelijk en kies! >>
ZZP indicatie verpleeghuis: Wat moet je weten?
Alles over de ZZP indicatie voor verpleeghuizen en hoe deze werkt! >>