Afschrijving Onroerend Goed: Optimaliseer Je Belastingaangifte
Afschrijving Beperkingen
Met ingang van 1 januari 2019 zijn de regels ten aanzien van het afschrijven van onroerend goed gewijzigd. Hoe zit het ook alweer en wat is het geldend recht met ingang van 1 januari 2019? Hierna wordt alles op een rijtje gezet.
Ondernemers, resultaatgenieters en rechtspersonen mogen op gebouwen afschrijven. De afschrijving is echter beperkt. Er mag worden afgeschreven tot de zogeheten bodemwaarde. De hoogte van de bodemwaarde is op dit moment verschillend voor de inkomstenbelasting en de Vennootschapsbelasting en tevens afhankelijk hoe (door wie) het gebouw / vastgoed wordt gebruikt (in eigen gebruik of ter belegging). Nu geldt in de Inkomstenbelasting een ruimere afschrijvingsmogelijkheid voor gebouwen in eigen gebruik dan in de Vennootschapsbelasting. Waarom? Dat weet niemand. Er is besloten dat per 2024 dit onderscheid komt te vervallen door de bodemwaarde voor alle gebouwen vast te stellen op de WOZ waarde, dit zowel in de VPB als in de IB.
Tot 1 januari 2019 was het zo dat afschrijving van onroerend goed dat in eigen gebruik is beperkt was tot de bodemwaarde. Deze bodemwaarde bedroeg 50 van de WOZ-waarde;
Met ingang van 1 januari 2019 bedraagt de bodemwaarde 100 van de WOZ-waarde. Dat betekent dat afschrijving alleen nog mogelijk is indien de boekwaarde hoger is dan de WOZ-waarde.
Ten aanzien van panden die vóór 1 januari 2019 in gebruik zijn genomen is echter nog een uitzondering opgenomen. Indien op dat gebouw nog geen drie jaar is afgeschreven, mag alsnog gedurende een periode van drie jaar worden afgeschreven volgens de regels van vóór 1 januari 2019.
Behoort tot het vermogen van een vennootschap onroerend goed dat niet in eigen gebruik is (gebouw ter belegging), dan geldt reeds vanaf 1 januari 2007 een afschrijvingsbeperking tot 100 van de WOZ-waarde. Vanaf het jaar 2019 is het onderscheid tussen een gebouw in eigen gebruik en een gebouw ter belegging niet meer van belang voor de bodemwaarde (met uitzondering van het hiervoor beschreven overgangsrecht). Voor zover een gebouw in eigen gebruik dient als een gebouw ter belegging, bedraagt de bodemwaarde 100 van de WOZ-waarde.
Waar de afschrijvingsbeperking gebaseerd is op dezelfde wettelijke regeling, vindt er in de inkomstenbelasting geen wetswijziging plaats. Dit betekent derhalve dat de afschrijvingsbeperking voor onroerend goed in eigen gebruik nog steeds 50 van de bodemwaarde bedraagt. Hetzelfde geldt voor een pand dat onder de terbeschikkingstellingsregeling (box 1) valt.
Bodemwaarde en WOZ-waarde
De bodemwaarde is een fiscaal begrip dat de minimale waarde aangeeft waartoe een onroerend goed mag worden afgeschreven. De bodemwaarde is niet hetzelfde als de restwaarde, die de waarde is die het onroerend goed aan het einde van zijn economische levensduur nog heeft. De bodemwaarde is ook niet hetzelfde als de marktwaarde, die de waarde is die het onroerend goed op de huidige markt zou opleveren.
De bodemwaarde voor onroerend goed is sinds 1 januari 2019 gelijk aan de WOZ-waarde. Dit betekent dat de afschrijving op onroerend goed in de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting wordt beperkt tot de WOZ-waarde. De WOZ-waarde is de waarde die het onroerend goed heeft volgens de Wet waardering onroerende zaken. De WOZ-waarde wordt door de gemeente vastgesteld en is gebaseerd op de waarde van het onroerend goed op 1 januari van het betreffende jaar.
De WOZ-waarde wordt gebruikt voor verschillende belastingen, waaronder de onroerende zaakbelasting (OZB) en de premie voor de waterschapslasten. De WOZ-waarde is ook relevant voor de afschrijving van onroerend goed in de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. Dit betekent dat de hoogte van de WOZ-waarde van invloed kan zijn op de hoogte van de belasting die u moet betalen.
Voor ondernemers is het belangrijk om de WOZ-waarde van hun onroerend goed goed in de gaten te houden. Als de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld, kan dit leiden tot een hogere OZB-belasting en een lagere afschrijving. Het is daarom belangrijk om de WOZ-beschikking die u van de gemeente ontvangt te controleren en eventueel bezwaar aan te tekenen als u vindt dat de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld.
De bodemwaarde regeling is een belangrijke factor die de afschrijving van onroerend goed in de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting beïnvloedt. Het is belangrijk om de bodemwaarde regeling te begrijpen en te weten hoe deze van invloed kan zijn op uw belastingaangifte.
Afschrijving in de Inkomstenbelasting
In de inkomstenbelasting mogen ondernemers hun bedrijfspanden afschrijven. Dit betekent dat ze de kosten van het pand in de loop van de tijd kunnen terugverdienen door een deel van de kosten jaarlijks van hun winst af te trekken. De afschrijving is een manier om de waardevermindering van het pand fiscaal te verwerken. De afschrijving is beperkt tot de bodemwaarde van het pand. De bodemwaarde is gelijk aan de WOZ-waarde van het pand. Dit betekent dat je alleen mag afschrijven totdat de boekwaarde van het pand gelijk is aan de WOZ-waarde.
De afschrijving op onroerend goed in eigen gebruik is beperkt tot 50% van de bodemwaarde. Dit betekent dat je maximaal 50% van de WOZ-waarde van het pand mag afschrijven. De rest van de waarde van het pand mag je niet afschrijven. Dit is een belangrijke beperking die de fiscale voordelen van het afschrijven van onroerend goed beperkt.
De afschrijving op onroerend goed dat in eigen gebruik is, is een belangrijk onderdeel van de fiscale planning van ondernemers. Het is belangrijk om de regels voor de afschrijving goed te begrijpen om te zorgen dat je de maximale fiscale voordelen kunt benutten. Het is ook belangrijk om de WOZ-waarde van het pand goed in de gaten te houden. Als de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld, kan dit leiden tot een lagere afschrijving. Het is daarom belangrijk om de WOZ-beschikking te controleren en eventueel bezwaar aan te tekenen als je vindt dat de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld.
De afschrijving op onroerend goed in de inkomstenbelasting is een ingewikkelde materie. Het is daarom verstandig om advies in te winnen bij een fiscaal adviseur. Een fiscaal adviseur kan je helpen met het bepalen van de juiste afschrijving voor jouw bedrijfspand.
Tips voor Afschrijving
Het afschrijven van onroerend goed in de inkomstenbelasting kan een complex proces zijn. De regels zijn ingewikkeld en er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de hoogte van de afschrijving. Om ervoor te zorgen dat je de maximale fiscale voordelen uit de afschrijving haalt, zijn er een aantal tips die je kunt volgen⁚
Controleer de WOZ-waarde⁚ De WOZ-waarde is de basis voor de bodemwaarde en heeft dus een belangrijke invloed op de hoogte van de afschrijving. Controleer de WOZ-beschikking die je van de gemeente ontvangt en dien eventueel bezwaar in als je vindt dat de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld.
Houd de boekwaarde in de gaten⁚ De boekwaarde van het pand is de aanschafprijs minus de reeds afgeschreven bedragen. Zorg ervoor dat je de boekwaarde goed bijhoudt en dat je niet afschrijft tot onder de bodemwaarde.Kies de juiste afschrijvingsmethode⁚ Er zijn verschillende afschrijvingsmethoden die je kunt gebruiken. De meest gebruikelijke methode is de lineaire methode. Bij deze methode schrijf je elk jaar een vast percentage van de aanschafprijs af. Overweeg een onderhoudsvoorziening⁚ Om periodiek kosten ten laste van de fiscale winst te kunnen brengen, kan een onderhoudsvoorziening overwogen worden. Aan onroerend goed dient namelijk periodiek onderhoud plaats te vinden om dit bedrijfsmiddel in stand te houden. Dit onderhoud wordt in het jaar dat de kosten worden gemaakt ten laste van de winst gebracht. Echter, hiervoor mag ook een voorziening worden gevormd. Hiermee kunnen kosten naar voren worden gehaald en alvast ten laste worden gebracht van het fiscale resultaat.Raadpleeg een fiscaal adviseur⁚ De regels voor de afschrijving van onroerend goed zijn complex. Raadpleeg daarom een fiscaal adviseur om zeker te weten dat je de regels correct toepast en dat je de maximale fiscale voordelen uit de afschrijving haalt.Bekijk ook
Willekeurige afschrijving voor startende ondernemers: Bespaar op je belasting
Willekeurige afschrijving: Bespaar op je belasting als ZZP'er >>
Telefoon ZZP afschrijven: hoe werkt het fiscaal?
ZZP telefoon afschrijven: tips voor fiscale optimalisatie >>
Afschrijving Auto ZZP: Regels & Tips
Auto Afschrijven als ZZP'er: Alles wat je moet weten >>
Afschrijving bedrijfspand: Wat kan ik aftrekken van mijn belasting?
Afschrijving bedrijfspand: Alles over aftrekposten en belastingvoordeel >>
Financiering voor ondernemers: Ontdek de beste opties
Credit voor ondernemers: Vind de perfecte financiering >>
Inkomstenbelasting op de Canarische Eilanden: Een complete gids
Inkomstenbelasting Canarische Eilanden: Alles wat u moet weten >>