Aangifte Inkomstenbelasting 2014: Handleiding en tips
Inleiding
De jaarlijkse aangiftecampagne voor de inkomstenbelasting is inmiddels gestart. De vooraf ingevulde aangifte is voor circa 6 miljoen particulieren beschikbaar. Ieder jaar kent de aangiftecampagne een of meer onderwerpen die bijzondere aandacht krijgen.
Wanneer moet je aangifte doen?
De aangiftetermijn voor de inkomstenbelasting 2014 is verstreken, maar het is wellicht nog steeds relevant om te weten wanneer je aangifte had moeten doen. De deadline voor het indienen van je aangifte inkomstenbelasting 2014 was 1 mei 2015. Dit is de algemene deadline, maar er zijn uitzonderingen. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van de uitstelregeling, had je tot 1 september 2015 de tijd om aangifte te doen.
Het is belangrijk om te onthouden dat je aangifte inkomstenbelasting 2014 alleen moest doen als je een brief van de Belastingdienst had ontvangen. Had je geen brief gekregen? Dan kon je het beste zelf controleren of je aangifte moest doen.
Ook is het belangrijk om te weten dat je niet altijd direct een brief van de Belastingdienst ontvangt om aangifte te doen. Het is mogelijk dat je aangifte moet doen, maar dat de Belastingdienst dit niet heeft gemeld.
Als je een brief van de Belastingdienst hebt ontvangen om aangifte te doen, is het verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Dit voorkomt dat je te maken krijgt met boetes.
Hoe doe je aangifte?
In 2014 kon je je aangifte inkomstenbelasting op verschillende manieren doen⁚
- Online via Mijn Belastingdienst⁚ Dit was de meest gebruikelijke manier om aangifte te doen. Je kon inloggen met je DigiD en vervolgens de aangifte invullen en versturen.
- Met de aangifte app⁚ De Belastingdienst had een speciale app ontwikkeld waarmee je aangifte kon doen. Deze app was beschikbaar voor zowel Android als iOS.
- Op papier⁚ Je kon ook een papieren aangifteformulier downloaden en invullen. Dit formulier moest je dan per post naar de Belastingdienst sturen.
Het is belangrijk te weten dat ondernemers in 2014 alleen online aangifte konden doen.
De Belastingdienst bood ook een aantal hulpmiddelen om je bij de aangifte te helpen. Zo was er een digitale vragenlijst die je kon gebruiken om te controleren of je aangifte moest doen. Daarnaast kon je gebruik maken van de ‘Aangifte app’ om je aangifte in te vullen en te versturen.
De Belastingdienst zorgde ervoor dat de online aangiften en aanslagen inkomstenbelasting in ieder geval voor vijf jaar digitaal opvraagbaar zijn via de website van de Belastingdienst. Dit betekende dat 2013 als eerste belastingjaar verviel.
Als je vragen had over de aangifte, kon je contact opnemen met de Belastingdienst.
Welke gegevens heb je nodig?
Om je aangifte inkomstenbelasting 2014 te kunnen doen, heb je een aantal belangrijke gegevens nodig. Deze gegevens zijn nodig om je inkomen, aftrekposten en toeslagen te berekenen.
De belangrijkste gegevens die je nodig hebt zijn⁚
- Je Burgerservicenummer (BSN)⁚ Dit nummer is essentieel voor de Belastingdienst om je te identificeren.
- Je inkomensgegevens⁚ Dit zijn de gegevens over je inkomen uit werk en woning, inkomsten uit aandelen, spaargeld en beleggingen, en eventuele andere inkomsten.
- Je aftrekposten⁚ Dit zijn de kosten die je mag aftrekken van je inkomen, zoals studiekosten, giften aan goede doelen, hypotheekrente en zorgkosten;
- Je toeslagen⁚ Dit zijn de toeslagen die je mogelijk ontvangt, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag.
- Je bankrekeningnummer⁚ Dit nummer is nodig om eventuele teruggave van belasting te ontvangen.
De meeste gegevens zijn automatisch ingevuld in de vooraf ingevulde aangifte. Controleer deze gegevens goed, want er kunnen fouten in staan. Als je zelf gegevens moet toevoegen, zorg dan dat je de juiste documenten bij de hand hebt.
Het is belangrijk om alle gegevens correct en volledig in te vullen. Als je fouten maakt, kan dit leiden tot naheffingen of boetes.
Belangrijke wijzigingen in 2014
De aangifte inkomstenbelasting 2014 kende een aantal belangrijke wijzigingen. Deze wijzigingen hadden invloed op de manier waarop je aangifte deed en op de hoogte van je belastingaanslag.
Een van de belangrijkste wijzigingen was de invoering van de 'Aangifte app'. Deze app maakte het mogelijk om aangifte te doen via je smartphone of tablet. De app was beschikbaar voor zowel Android als iOS.
Daarnaast werden er in 2014 een aantal nieuwe regels ingevoerd voor de aftrek van kosten. Zo werd de aftrek van hypotheekrente beperkt en werden er nieuwe regels ingevoerd voor de aftrek van zorgkosten.
Ook de regels voor de toeslagen werden in 2014 gewijzigd. Er werd een nieuw toeslagenstelsel ingevoerd, waardoor de voorwaarden voor het ontvangen van toeslagen werden aangescherpt.
Het is belangrijk om deze wijzigingen te kennen, omdat ze van invloed kunnen zijn op je belastingaanslag. Als je niet op de hoogte bent van de wijzigingen, kan dit leiden tot naheffingen of boetes.
De Belastingdienst heeft een aantal brochures gepubliceerd met informatie over de wijzigingen in de aangifte inkomstenbelasting 2014. Deze brochures zijn te downloaden via de website van de Belastingdienst.
Wat gebeurt er na de aangifte?
Nadat je je aangifte inkomstenbelasting 2014 hebt ingediend, gaat de Belastingdienst aan de slag met het verwerken van je gegevens. De Belastingdienst controleert je aangifte op volledigheid en juistheid.
Als alles in orde is, ontvang je van de Belastingdienst een aanslagbiljet. Op dit biljet staat de hoogte van je belastingaanslag. Als je te veel belasting hebt betaald, krijg je het teveel betaalde bedrag terug. Als je te weinig belasting hebt betaald, moet je het verschil bijbetalen.
De Belastingdienst heeft een termijn om je aangifte te verwerken. Als je aangifte op tijd is ingediend, moet de Belastingdienst je aanslagbiljet binnen een bepaalde termijn versturen.
Het is belangrijk om te weten dat je een navorderingsaanslag kunt krijgen binnen vijf jaar na het einde van het belastingtijdvak. Dit betekent dat de Belastingdienst je nog belasting kan opleggen over 2014, zelfs als je je aangifte al hebt ingediend.
Als je het niet eens bent met je aanslagbiljet, kun je bezwaar maken. Je kunt ook een verzoek doen om toepassing van de hardheidsclausule bij belastingzaken.
Het is verstandig om je aanslagbiljet goed te controleren. Als je fouten ontdekt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de Belastingdienst.
Vragen en antwoorden
De aangifte inkomstenbelasting 2014 roept bij veel mensen vragen op. Hieronder vind je antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.
Vraag⁚ Moet ik aangifte inkomstenbelasting doen?
Antwoord⁚ Als je een aangiftebrief van de Belastingdienst hebt gehad, moet je aangifte doen. Heb je geen brief gehad? Dan kun je het beste zelf controleren of je aangifte moet doen.
Vraag⁚ Hoe kom ik aan oude belastingaangifte?
Antwoord⁚ Je kunt je aangifte inkomstenbelasting tot zeven jaar terug opvragen. Dien daarvoor schriftelijk een verzoek in bij je belastingkantoor. Je ontvangt de kopie binnen 8 weken.
Vraag⁚ Kan je belastingaangifte doen van jaren geleden?
Antwoord⁚ Hebt u geen bericht gehad dat u aangifte moet doen voor de inkomstenbelasting? Dan kunt u dat tot 5 jaar terug doen. In 2024 kunt u dus nog aangifte doen over 2019.
Vraag⁚ Hoeveel jaar terug mag de Belastingdienst terugvorderen?
Antwoord⁚ U kunt een navorderingsaanslag krijgen binnen 5 jaar na het einde van het belastingtijdvak (meestal het kalenderjaar) of binnen 5 jaar na afloop van het tijdstip waarop uw belastingschuld is ontstaan.
Vraag⁚ Wat als je nog nooit belastingaangifte hebt gedaan?
Antwoord⁚ Als je nog nooit belastingaangifte hebt gedaan, is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met de Belastingdienst. De Belastingdienst kan je dan helpen om je aangifte in te dienen.
Vraag⁚ Krijg ik een voorlopige aanslag van de Belastingdienst?
Antwoord⁚ Iedereen die de Belastingdienst volgend jaar geld moet betalen over de inkomstenbelasting van dit jaar, krijgt daarvoor vier maanden uitstel.
Vraag⁚ Binnen welke termijn moet de Belastingdienst mijn aangifte verwerken?
Antwoord⁚ Als je aangifte op tijd is ingediend, moet de Belastingdienst je aanslagbiljet binnen een bepaalde termijn versturen.
Bekijk ook
Inkomstenbelasting 2014 Inzien: Stappen en Tips voor Zzp'ers
Aangifte Inkomstenbelasting 2014 Inzien: Een Stapsgewijze Gids voor Zzp'ers >>
ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?
Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>
BTW-aangifte ZZP'er: Stapsgewijze handleiding voor een geslaagde aangifte
ZZP'er & BTW: Een complete gids voor jouw btw-aangifte >>
Kinderopvangkosten aftrekbaar voor ZZP'ers: hoe werkt het?
Kinderopvang ZZP aftrekbaar: zo claim je je kosten >>
Negatief bedrag bij inkomstenbelasting en volksverzekeringen: Wat betekent dit?
Negatief bedrag bij inkomstenbelasting: Wat betekent dit voor jou? >>