Ter info: Aangifte inkomstenbelasting 2009 is verleden tijd. Ben je op zoek naar actuele informatie?

Inleiding

De aangifte inkomstenbelasting 2009 is alweer een tijdje achter de rug. De Belastingdienst heeft in 2009 verschillende wijzigingen doorgevoerd in de belastingregels. De meeste mensen die aangifte hebben gedaan, hebben hun teruggave al ontvangen. Maar wat zijn nu precies de belangrijkste wijzigingen geweest? In deze tekst nemen we een kijkje naar de belangrijkste aandachtspunten van de aangifte inkomstenbelasting 2009.

Belangrijkste wijzigingen in de belastingheffing per 1 januari 2009

De Belastingdienst heeft in 2009 verschillende wijzigingen doorgevoerd in de belastingregels. Deze wijzigingen zijn van invloed op de aangifte inkomstenbelasting die u heeft gedaan. Zo is er in 2009 een nieuw fiscaal pakket ingevoerd, bestaande uit het Belastingplan 2009 en de Overige Fiscale Maatregelen 2009 (OFM). Dit pakket bevatte verschillende wijzigingen, waaronder⁚

  • Een verhoging van de algemene heffingskorting;
  • Een verlaging van de box 1-tarieven;
  • Een verhoging van de vrijstelling voor schenkingen;
  • Een aanpassing van de regels voor de aftrek van lijfrentepremies.

Deze wijzigingen hebben voor veel belastingplichtigen tot een lagere belastingdruk geleid.

Voor het opstellen van uw aangifte zijn veel gegevens nodig. Om u in staat te stellen deze gegevens overzichtelijk en volledig aan te leveren, heeft de AKDG een checklist samengesteld. Deze checklist is te vinden op de website van de AKDG.

Als u de aangifte inkomstenbelasting 2009 indient vóór 1 april 2010 krijgt u de teruggave vóór 1 juli 2010 op uw bankrekening.

Aangifte inkomstenbelasting⁚ Tips en Termijnen

De aangifte inkomstenbelasting 2009 moest vóór 1 april 2010 zijn ingediend. Als u de aangifte op tijd indient, krijgt u uw teruggave vóór 1 juli 2010 op uw bankrekening.

Aangifte indienen

De aangifte inkomstenbelasting 2009 kon digitaal worden ingediend via de website van de Belastingdienst. U kunt het aangifteprogramma voor de aangifte inkomstenbelasting 2009 downloaden vanaf de website van de Belastingdienst. Vanaf 1 maart 2010 kon u de vooringevulde aangifte downloaden.

Als u per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijgt u te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van de auto. U moet hierover inkomstenbelasting betalen. Het normale bijtellingspercentage is 22% over de cataloguswaarde van het voertuig.

Ook als u geen uitnodiging tot het doen van aangifte heeft ontvangen, moet u aangifte doen als u meer dan € 51,- (jaar 2023) belasting moet betalen. Dat moet voor 15 juli van het jaar volgend op het belastingjaar.

Heeft u inkomsten uit de verhuur van uw woning? Deze inkomsten moet u opgeven in uw aangifte inkomstenbelasting. Hoe u dat doet, hangt af van uw situatie.

Uitstel aanvragen

Mocht u de aangifte inkomstenbelasting 2009 niet op tijd kunnen indienen, dan kon u uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst moet uw aangifte binnen 3 jaar verwerken. Als u uitstel heeft gekregen voor het doen van aangifte, wordt de termijn met de duur van dit uitstel verlengd.

Doet iemand anders verschillende jaren achter elkaar voor u aangifte inkomstenbelasting? Dan moet u ons vóór 17 oktober 2026 een ingevuld formulier toesturen. Dat is 36 maanden en 6 weken na 5 september 2023.

Als je zaken verzwijgt of opzettelijk onjuist invult, dan zijn de boetes flink. De Belastingdienst kijkt dan eerst of er sprake is van opzet of grove schuld. Bij opzet is de boete 50 procent van de verzwegen belasting, bij grove schuld is dat 25 procent.

Na een overlijden is het verstandig om de belastingaangifte in te vullen. Vaak is er recht op een teruggave. Bij de uitbetaling van loon of pensioen is rekening gehouden met inkomen voor het hele jaar. Hierdoor worden de belasting en de heffingskortingen niet goed berekend. In de aangifte wordt het werkelijke inkomen belast.

Gegevens voor de aangifte

Voor het invullen van de aangifte inkomstenbelasting 2009 had u verschillende gegevens nodig. Denk hierbij aan uw inkomensgegevens, zoals loon uit dienstbetrekking, uitkeringen, pensioenen en inkomsten uit eigen bedrijf. Ook moest u uw vermogen opgeven, zoals spaargeld, aandelen en onroerend goed.

U moest ook uw aftrekposten aangeven, zoals de hypotheekrente, lijfrentepremies en giften.

Voor het opstellen van uw aangifte zijn veel gegevens nodig. Om u in staat te stellen deze gegevens overzichtelijk en volledig aan te leveren, heeft de AKDG een checklist samengesteld. Deze checklist is te vinden op de website van de AKDG.

U vindt een kopie van uw aangifte inkomstenbelasting en aanslag in Mijn Belastingdienst. Soms ook in de Aangifte-app.

Aangifte inkomstenbelasting 2009⁚ Belangrijke aandachtspunten

Bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting 2009 waren er een aantal belangrijke aandachtspunten. Zo was het belangrijk om te weten of u recht had op de algemene heffingskorting en of u gebruik kon maken van de verschillende aftrekposten.

Ook was het belangrijk om te weten of u in 2009 of eerder een verhoogde vrijstelling had gebruikt voor een schenking van dezelfde schenker.

Als u in 2009 een spaarhypotheek of levenshypotheek had afgesloten, was het belangrijk om te controleren of deze hypotheek voldoet aan de voorwaarden voor een kapitaalverzekering eigen woning.

U betaalt belasting over uw inkomen uit werk en woning, belang in een vennootschap en over uw spaargeld en beleggingen.

Als u de aangifte inkomstenbelasting 2009 indient vóór 1 april 2010 krijgt u de teruggave vóór 1 juli 2010 op uw bankrekening.

Bekijk ook

ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?

Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>

BTW-aangifte ZZP'er: Stapsgewijze handleiding voor een geslaagde aangifte

ZZP'er & BTW: Een complete gids voor jouw btw-aangifte >>

ZZP aangifte: Wat moet je weten en hoe doe je dat?

ZZP aangifte: Een complete gids met tips en tricks >>

ZZP in het Engels: De juiste terminologie voor jouw website

ZZP in English: Terms and conditions for your business >>

ZZP Verlies: Inkomstenbelasting Aftrekken en Besparen

Inkomstenbelasting Aftrekken bij ZZP Verlies: Een Duidelijke Uitleg >>