ZZP'er en niet meer kunnen werken: wat zijn je opties?

De impact van arbeidsongeschiktheid voor ZZPers

Als je als zelfstandig ondernemer volledig arbeidsongeschikt raakt‚ valt je inkomen helemaal weg. Wat als je arbeidsongeschikt raakt als zzper? Arbeidsongeschikt raken betekent geen inkomen. Als zzper heb je geen recht op een WIA of andere uitkering. Je kunt bijvoorbeeld je baan kwijtraken‚ arbeidsongeschikt worden of je relatie verbreken‚ waardoor je jouw hypotheek niet meer kunt betalen. Om je bank de zekerheid te geven dat jouw hypotheekschuld ook in zon situatie betaald wordt‚ kun je de Nationale Hypotheek Garantie afsluiten. Zonder verzekering kunnen de kosten van arbeidsongeschiktheid snel oplopen. Om vier jaar te overbruggen met een inkomen op het niveau van het minimumloon is ongeveer 100.000 euro nodig. Met een verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid is elke zelfstandige tot de AOW-leeftijd verzekerd;

De rol van de AOV (Arbeidsongeschiktheidsverzekering)

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (afgekort AOV) ben je als zzper verzekerd van een inkomen wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Kun je niet meer werken door bijvoorbeeld langdurige ziekte of een ongeval? Dan ontvang je van je verzekeraar een uitkering waarmee je je vaste lasten kunt blijven betalen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzpers begint vanaf 75‚- per maand en kan oplopen tot 500 per maand. De hoogte van de premie is van veel factoren afhankelijk. Je kunt de kosten verlagen door het vergelijken en door kritisch te kijken naar de dekking in de AOV. De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) wordt naar verwachting in 2027 verplicht voor Nederlandse zzpers. In dit artikel nemen we je mee in de laatste stand van zaken rondom de AOV‚ de kosten én de redenen om je nú al te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kunnen zzpers zich verzekeren tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Of het voor jou noodzakelijk is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten‚ hangt af van je persoonlijke situatie. De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzpers wordt waarschijnlijk verplicht in 2027. Moet jij je nu ook gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid? In dit artikel lees je meer over premies en voorwaarden voor het afsluiten van een AOV. Met deze verzekering wil de overheid een financieel vangnet bieden bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid en zelfstandigen meer bescherming bieden. De verplichte AOV voor zzpers zal op zijn vroegst vanaf 2027 van kracht worden. Allereerst is het goed om te weten dat er verschillende manieren zijn om ervoor te zorgen dat jij als zzper je inkomensverlies kunt opvangen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Wel zo fijn‚ want elke situatie is uniek.

Wat als je geen AOV hebt?

Arbeidsongeschikt als zzper. Maar hoe zit dit dan als je arbeidsongeschikt raakt als zzper? Het antwoord hierop is simpel⁚ hier is weinig tot geen regelgeving voor. Zelfstandigen vallen namelijk niet onder de WIA en hebben daardoor geen rechten en plichten zoals werknemers. Tot 2004 was er een voorziening voor zelfstandigen‚ namelijk de WAZ (Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen). Deze regeling bestaat helaas niet meer als je arbeidsongeschikt raakt. Toch heeft iedereen recht op een bestaansminimum‚ dus zijn er nog steeds voorzieningen als je een te laag inkomen ontvangt. Zzpers die geen bestaansminimum meer kunnen verdienen‚ hebben onder voorwaarden recht op een bijstandsuitkering. Voor ondernemers zonder een verzekering is arbeidsongeschiktheid vaak het begin van een bijstandsuitkering. Er is geen financieel vangnet van de overheid. Met onze AOV bescherm je jezelf en je gezin tegen financiële zorgen als je door ziekte of een ongeval niet kunt werken. Als je‚ als een zzp-er‚ arbeidsongeschikt raakt kan je in principe een beroep doen op een bijstandsuitkering op grond. Maar een bijstandsuitkering wordt alleen verstrekt als de zzp-er geen vermogen heeft‚ of niet kan terugvallen op een inkomen van een eventuele partner.

Alternatieven voor een AOV

U kunt als zelfstandig ondernemer voor een vervangend inkomen zorgen bij arbeidsongeschiktheid door een vrijwillige Ziektewet- of WIA-verzekering af te sluiten. Deze verzekering kunt u afsluiten als u vanuit dienstverband of vanuit een uitkering zzper wordt. Je blijft als zzper graag ondernemen tot je pensioendatum‚ maar het kan anders lopen. Door arbeidsongeschiktheid kan het anders lopen dan gewenst‚ en kun je recht hebben op een tegemoetkoming van de gemeente. Eén van de belangrijkste regelingen bij arbeidsongeschiktheid is de WIA (de vroegere WAO). Helaas kun je hier als zzper geen gebruik van maken‚ dit is namelijk een werknemersverzekering. Wij kunnen jou alles vertellen over het regelen van je eigen vangnet‚ maar we vertellen je eerst alles over jouw rechten als je arbeidsongeschikt raakt en niets geregeld hebt. Met een inkomen onder het bestaansminimum kun je aanspraak maken op een bijstandsuitkering. De hoogte van dit bedrag hangt af van je gezinssamenstelling en van je inkomen. Voor de hoogte van het inkomen telt ook het inkomen van andere gezinsleden mee. Het bestaansminimum voor een gezin bedraagt 1.756‚10 bruto (1 juli 2022) per maand. Voor een alleenstaande van 21 jaar of ouder bedraagt het bestaansminimum 1.266‚29 bruto per maand. De hoogte van het netto inkomen verschilt per persoon. Het netto inkomen hangt bijvoorbeeld af van de toeslagen en de belastingkortingen waar je recht op hebt. Online kun je het indicatief berekenen. Je hebt recht op een bijstandsuitkering als het inkomen onder het bestaansminimum blijft. Hierbij wordt ook het inkomen van je partner en kinderen van 21 jaar en ouder meegeteld. Gezellig dat je volwassen kinderen nog thuis wonen‚ maar het kan het recht op een uitkering wegnemen of verminderen. Zelf een vangnet regelen bij arbeidsongeschiktheid hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Bij SharePeople heb je al een vangnet voor 1 per dag voor de eerste 2 jaar. Straks ook tot aan de pensioenleeftijd!

De toekomstige verplichte AOV

Tot 23 juli kan iedereen via een zogenoemde internetconsultatie reageren op het wetsvoorstel Basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen (BAZ). Bij zzpers leven veel vragen‚ blijkt uit de ruim 300 reacties die in twee dagen tijd bij de overheid zijn binnengekomen. Je kunt je verzekeren voor verschillende soorten van arbeidsongeschiktheid. In het beste geval verzeker je jezelf voor beroepsarbeidsongeschiktheid. Dat wil namelijk zeggen dat de verzekering uitkeert wanneer je jouw huidige beroep niet meer kunt uitvoeren door ziekte of een ongeval. De nieuwe verzekering wordt verplicht voor alle zelfstandigen die voor de inkomstenbelasting winst uit onderneming genieten. Zelfstandigen die een jaar ziek zijn geweest (de zogenoemde wachttijd)‚ kunnen straks in aanmerking komen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Volledige arbeidsongeschiktheid voor huidig werk een uitkering⁚ tot aan AOW-leeftijd. Bereken wat u minimaal nodig heeft als u arbeidsongeschikt bent. Bedenk ook dat u eventuele andere inkomstenbronnen‚ bijvoorbeeld inkomen van een partner‚ mogelijk moet missen. U kunt als zelfstandig ondernemer voor een vervangend inkomen zorgen door⁚ zelf geld te reserveren; een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten; een individuele arbeidsongeschiktheidsverzekering tegen collectieve voorwaarden af te sluiten.

Tips voor ZZPers bij arbeidsongeschiktheid

Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je (een deel van) de werkzaamheden die horen bij je beroep niet meer kunt uitvoeren. Dit wordt vastgesteld door een arts. De oorzaak kan zowel fysiek als psychisch van aard zijn. Denk aan een ongeval‚ langdurige ziekte of een depressie. De mate van arbeidsongeschiktheid. U kunt met een ziektewet- of arbeidsongeschiktheidsuitkering een eigen bedrijf beginnen. UWV kan u op weg helpen met een lening of vergoeding om uw werkplek aan te passen. UWV kan u ook helpen als u geen uitkering heeft. Het risico om arbeidsongeschikt te worden als zzper is voor iedereen anders. Het is daarom niet verplicht om een AOV af te sluiten. Toch is het verstandig om ... Hoe kom je van bruto naar netto? Volg de graphic en ontleed je salarisstrook. Bovenop gaan de bedragen er in die bij je bruto inkomen worden opgeteld. Uit de pijpjes onderaan stroomt het geld dat van ... Je bestedingsruimte wordt dus kleiner. Arbeidsongeschikt Ook als je arbeidsongeschikt raakt‚ heeft dat een enorme impact. Heb je in loondienst gewerkt? Dan kun je aanspraak maken op de WIA (Wet werk ... U heeft dan misschien recht op een WIA-uitkering. De volgende situaties bepalen welke uitkering u krijgt⁚ U krijgt een WGA-uitkering als u minstens 35‚ maar minder dan 80 arbeidsongeschikt bent. U ...

Bekijk ook

Stage lopen bij een ZZP'er: tips en voordelen

Tips voor stage lopen bij een ZZP'er en de voordelen ervan >>

Uurprijs ZZP'er Agrarische Sector: Bepaal je Tarief

Uurprijs ZZP'er Agrarische Sector: Wat is de Marktwaarde? >>

Buitenlandse ZZP'er in Nederland: BTW-plicht en regels

Alles over BTW voor buitenlandse ZZP'ers in Nederland >>

Zzp Belastingaangifte Hulp: Vind de Beste Ondersteuning

Zzp Belastingaangifte: Professionele Hulp en Advies >>

Wat is een verbonden onderneming? Uitleg & Voorbeelden

Wat is een verbonden onderneming? Uitleg & Voorbeelden >>