Alles over BTW voor buitenlandse ZZP'ers in Nederland
BTW-plicht voor buitenlandse ZZPers
Als je als zzp'er diensten levert aan klanten in het buitenland, dan kun je in veel gevallen de btw verleggen. Dit wil zeggen dat jouw afnemer de btw aangeeft in eigen land.
Ben je een buitenlandse ondernemer en heb je geen vaste inrichting in Nederland, dan ben je voor ons geen Nederlandse ondernemer. Dit betekent dat je geen Nederlandse btw hoeft te betalen over de diensten die je levert in Nederland.
Als je diensten levert aan bedrijven in het buitenland, buiten de Europese Unie, hoef je in principe geen btw te berekenen, tenzij de diensten in Nederland worden toegepast.
Heb je buitenlandse in- en verkopen waarbij de btw is verlegd? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de aangifte en betaling van de btw.
De Wet DBA en de buitenlandse ZZPers⁚ In beginsel geldt dat een buitenlandse zelfstandige ook in Nederland zijn diensten moet kunnen aanbieden. Binnen Europa gelden er geen specifieke regels voor buitenlandse zzp'ers.
Btw bereken je over de door jou geleverde diensten en draag je af in het land waar je belastingplichtig bent.
Diensten leveren aan bedrijven in het buitenland
Als je diensten levert aan bedrijven in het buitenland, buiten de Europese Unie, hoef je in principe geen btw te berekenen, tenzij de diensten in Nederland worden toegepast. Dit betekent dat je de btw niet hoeft te berekenen op de diensten die je levert aan klanten in het buitenland, als de diensten niet in Nederland worden uitgevoerd.
Als je diensten levert aan bedrijven in de Europese Unie, dan moet je in de meeste gevallen de btw verleggen. Dit betekent dat je de btw niet hoeft te berekenen op de diensten die je levert, maar dat je de btw-aangifte en betaling moet doen in het land van je klant.
Als je diensten levert aan een buitenlandse consument of organisatie zonder btw-identificatienummer, dan breng je Nederlandse btw in rekening.
BTW verleggen bij buitenlandse in- en verkopen
Als je goederen uit andere EU-landen afneemt, brengt de leverancier u meestal 0 btw in rekening. U moet dan als afnemer Nederlandse btw betalen. Neemt u diensten af uit een ander EU-land, dan wordt de btw vaak naar u als afnemer verlegd. U berekent de btw in beide gevallen zelf en geeft deze aan in uw btw-aangifte.
Koop je goederen bij een leverancier buiten de EU? Dan betaal je meestal de btw die geldt in het land waar die goederen de EU binnenkomen. Je betaalt die aan de belastingdienst van dat land en doet er ook aangifte. De btw bij invoer wordt berekend op basis van de douanewaarde van de goederen.
Bekijk ook
Ondernemingsnummer voor Buitenlandse Ondernemingen: Een Uitleg
Hoe verkrijg je een ondernemingsnummer voor jouw buitenlandse onderneming in Nederland? >>
Aangifte inkomstenbelasting voor buitenlandse belastingplichtigen: wat is belangrijk?
Aangifte inkomstenbelasting: tips voor buitenlandse belastingplichtigen >>
Aangifte Inkomstenbelasting Buitenlandse Belastingplichtige: Wat Moet Je Weten?
Aangifte Inkomstenbelasting: Speciaal voor Buitenlandse Belastingplichtigen >>
ZZP Uurtarief Berekenen: Stappenplan en Voorbeeld
Hoe Bepaal Je Je ZZP Uurtarief? Tips Voor Een Reële Prijs >>
ZZP Inkomstenbelasting: Alles over je belastingaangifte
ZZP Inkomstenbelasting: Tips en adviezen >>