ZZP verklaring Belastingdienst: duidelijke uitleg

Wat is een ZZP verklaring?

Een ZZP verklaring is een document dat aantoont dat je als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) werkt. Dit betekent dat je geen werknemers in dienst hebt en je eigen baas bent. De Belastingdienst hanteert speciale regels voor ZZP'ers‚ zoals de inkomstenbelasting en omzetbelasting. De ZZP verklaring is een belangrijk document voor zowel ZZP'ers als opdrachtgevers.

De VAR-verklaring⁚ verleden tijd

De VAR-verklaring‚ of Verklaring Arbeidsrelatie‚ was een belangrijk document voor ZZP'ers in Nederland. Deze verklaring werd door de Belastingdienst afgegeven en was bedoeld om te bepalen of een ZZP'er in loondienst was of zelfstandig werkte. De VAR-verklaring was een belangrijk document voor zowel ZZP'ers als opdrachtgevers. ZZP'ers konden met de VAR-verklaring aantonen dat ze zelfstandig werkten en dat hun opdrachtgever geen loonheffingen hoefde in te houden. Opdrachtgevers konden op hun beurt met de VAR-verklaring zekerheid krijgen over de fiscale status van hun ZZP'ers.

De VAR-verklaring heeft echter niet de rust en zekerheid gebracht die de Belastingdienst voor ogen had. De VAR-verklaring was namelijk niet altijd duidelijk en er waren verschillende interpretaties mogelijk. Dit leidde tot onduidelijkheid en onzekerheid voor zowel ZZP'ers als opdrachtgevers.

In 2016 heeft de Belastingdienst de VAR-verklaring afgeschaft en vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). De Wet DBA is bedoeld om de regels rondom de arbeidsrelatie tussen ZZP'ers en opdrachtgevers te vereenvoudigen en te verduidelijken. De Wet DBA heeft echter niet de gewenste duidelijkheid gebracht. In 2025 gaat de Belastingdienst weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat de Belastingdienst strenger gaat controleren of ZZP'ers wel echt zelfstandig werken of dat ze in feite in loondienst zijn.

De VAR-verklaring is dus verleden tijd. De Belastingdienst is nu bezig met het handhaven van de Wet DBA. Dit betekent dat ZZP'ers en opdrachtgevers goed moeten weten wat de regels zijn en hoe ze hun arbeidsrelatie moeten inrichten om te voorkomen dat ze een boete krijgen.

De Wet DBA⁚ wat is er veranderd?

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) is in 2016 ingevoerd om de regels rondom de arbeidsrelatie tussen ZZP'ers en opdrachtgevers te vereenvoudigen en te verduidelijken. De Wet DBA was bedoeld om meer zekerheid te creëren voor zowel ZZP'ers als opdrachtgevers over de fiscale status van de arbeidsrelatie.

De Wet DBA heeft echter niet de rust en zekerheid gebracht die de Belastingdienst voor ogen had. De wet is complex en er zijn verschillende interpretaties mogelijk. Dit heeft geleid tot onduidelijkheid en onzekerheid voor zowel ZZP'ers als opdrachtgevers. De Belastingdienst heeft sinds 2016 geen boetes of naheffingen opgelegd aan opdrachtgevers of zzpers die mogelijk niet voldoen aan de regels van de Wet DBA. Alleen bij duidelijke gevallen van kwaadwillendheid werd er opgetreden. Daar kan in 2025 verandering in komen.

De Wet DBA heeft de VAR-verklaring vervangen. De VAR-verklaring was een document dat door de Belastingdienst werd afgegeven en dat aantoonde of een ZZP'er in loondienst was of zelfstandig werkte. De Wet DBA is bedoeld om de beoordeling van de arbeidsrelatie tussen ZZP'ers en opdrachtgevers te vereenvoudigen.

De Wet DBA heeft echter niet de gewenste duidelijkheid gebracht. De wet is complex en er zijn verschillende interpretaties mogelijk. Dit heeft geleid tot onduidelijkheid en onzekerheid voor zowel ZZP'ers als opdrachtgevers.

De Belastingdienst gaat vanaf 2025 weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat de Belastingdienst strenger gaat controleren of ZZP'ers wel echt zelfstandig werken of dat ze in feite in loondienst zijn. De Belastingdienst gaat de arbeidsrelaties weer controleren (wet DBA)‚ wat bij veel zzpers zorgt voor onzekerheid. De grote vraag is⁚ Kan ik na 1 januari 2025 nog werken als zzper? Het antwoord is niet simpel.

Met de opheffing van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 hebben veel zelfstandigen vragen. HR-dienstverlener HeadFirst Group ziet regelmatig op social media dat professionals en adviseurs z ...

De Belastingdienst gaat handhaven⁚ wat betekent dit voor ZZPers?

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat de Belastingdienst strenger gaat controleren of ZZP'ers wel echt zelfstandig werken of dat ze in feite in loondienst zijn. Deze strengere controle heeft grote gevolgen voor ZZP'ers en opdrachtgevers.

Voor ZZP'ers betekent dit dat ze extra goed moeten opletten dat ze voldoen aan de regels van de Wet DBA. Als de Belastingdienst vaststelt dat een ZZP'er in feite in loondienst is‚ kan de opdrachtgever een boete krijgen en moet de ZZP'er alsnog loonheffingen betalen over zijn of haar inkomsten.

Ook voor opdrachtgevers betekent de strengere controle van de Belastingdienst extra risico's. Opdrachtgevers die ZZP'ers inhuren voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd‚ kunnen een boete krijgen en moeten alsnog loonheffingen betalen over de inkomsten van de ZZP'er.

De Belastingdienst zal zich richten op bedrijven en organisaties die mensen als zzper inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren. De Belastingdienst gaat extra onderzoek doen naar bedrijven waarbij er een groot vermoeden van kwaadwillendheid is.

De strengere controle van de Belastingdienst heeft tot gevolg dat er meer onduidelijkheid en onzekerheid is voor zowel ZZP'ers als opdrachtgevers. De grote vraag is⁚ Kan ik na 1 januari 2025 nog werken als zzper? Het antwoord is niet simpel.

De Belastingdienst heeft sinds 2016 geen boetes of naheffingen opgelegd aan opdrachtgevers of zzpers die mogelijk niet voldoen aan de regels van de Wet DBA. Alleen bij duidelijke gevallen van kwaadwillendheid wordt er opgetreden. Daar kan in 2025 verandering in komen.

De Belastingdienst gaat vanaf 2025 opnieuw controleren of iemand wel echt zzper is (zie ook het artikel Ben jij een échte zzper?). Over die maatregel is veel onduidelijkheid en onrust onder ...

Hoe vraag ik een ZZP verklaring aan?

Een ZZP verklaring is niet meer te verkrijgen. De Belastingdienst heeft de VAR-verklaring‚ die de voorloper was van de ZZP verklaring‚ in 2016 afgeschaft. Dit betekent dat er geen officieel document meer is dat aantoont dat je als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) werkt. De Belastingdienst beoordeelt nu zelf of je voldoet aan de voorwaarden om als ZZP'er te worden aangemerkt.

Je kunt wel een aantal documenten aanvragen bij de Belastingdienst die kunnen helpen om de fiscale status van je onderneming te bevestigen. Zo kun je bijvoorbeeld een Verklaring betalingsgedrag nakoming fiscale verplichtingen aanvragen. Deze verklaring bewijst dat er geen belastingaanslagen of andere vorderingen van de Belastingdienst open staan op jouw naam of op naam van je onderneming.

Je kunt ook een modelovereenkomst gebruiken voor je arbeidsrelatie met je opdrachtgever. Deze modelovereenkomsten zijn beschikbaar op de website van de Belastingdienst en zijn bedoeld om de arbeidsrelatie tussen ZZP'ers en opdrachtgevers te verduidelijken.

Om te bepalen of je als ZZP'er ondernemer bent voor de inkomstenbelasting‚ kun je gebruik maken van de OndernemersCheck van de Belastingdienst. Deze check geeft een goede indicatie‚ maar kan helaas geen zekerheid bieden.

Het is belangrijk om te weten dat de Belastingdienst vanaf 2025 strenger gaat controleren of ZZP'ers wel echt zelfstandig werken of dat ze in feite in loondienst zijn; Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van de regels rondom de Wet DBA en dat je je arbeidsrelatie met je opdrachtgever goed inricht.

De Belastingdienst heeft sinds 2016 geen boetes of naheffingen opgelegd aan opdrachtgevers of zzpers die mogelijk niet voldoen aan de regels van de Wet DBA. Alleen bij duidelijke gevallen van kwaadwillendheid wordt er opgetreden. Daar kan in 2025 verandering in komen.

Bekijk ook

Verklaring betalingsgedrag ZZP: Wat is het?

ZZP betalingsgedrag: Verklaring voor de Belastingdienst >>

Belastingdienst Verklaring Inkomstenbelasting: Alles wat je moet weten

Belastingdienst Verklaring Inkomstenbelasting: Alles wat je moet weten >>

ZZP'er: Verklaringen Betalingsgedrag & Fiscale Verplichtingen

Betalingsgedrag en Fiscale Verplichtingen: Een Gids voor ZZP'ers >>

Steun lokale ondernemers: hoe je ze kunt helpen

Lokale ondernemers steunen: tips en ideeën >>

Maandelijkse Kosten als ZZP'er: Budgetteren & Beheren

ZZP Kosten: Een Overzicht van Maandelijkse Uitgaven >>