Welke volksverzekeringen moet je als ZZP'er betalen?
Wat zijn volksverzekeringen?
Volksverzekeringen zijn verplichte verzekeringen die iedereen in Nederland moet afsluiten. Deze verzekeringen zorgen ervoor dat iedereen toegang heeft tot basisvoorzieningen zoals zorg, pensioen en langdurige zorg. De premie voor volksverzekeringen wordt betaald via de inkomstenbelasting.
Waarom betaal je premie volksverzekeringen als zzper?
Als zzper betaal je premie volksverzekeringen omdat je, net als werknemers, recht hebt op basisvoorzieningen zoals zorg, pensioen en langdurige zorg. Deze premies dragen bij aan het financieren van deze voorzieningen. De premie volksverzekeringen wordt berekend over je belastbare winst uit je onderneming en wordt via de inkomstenbelasting betaald. Je betaalt dus premie om te zorgen voor je eigen welzijn en om bij te dragen aan het systeem dat deze voorzieningen voor iedereen mogelijk maakt. Zonder deze premies zou het voor de overheid veel moeilijker zijn om deze essentiële basisvoorzieningen te garanderen. Het is belangrijk om te onthouden dat je als zzper verantwoordelijk bent voor het afsluiten van een zorgverzekering en het betalen van de premie volksverzekeringen. Dit is een van de verplichtingen die komen kijken bij het runnen van een eigen bedrijf.
Hoeveel premie volksverzekeringen betaal je als zzper?
De premie volksverzekeringen die je als zzper betaalt, is afhankelijk van je belastbare winst. Het premiepercentage en het maximum inkomen waarover je premie betaalt, worden jaarlijks vastgesteld.
Premie Zvw
De premie Zorgverzekeringswet (Zvw) is een belangrijk onderdeel van de premie volksverzekeringen die je als zzper betaalt. Deze premie draagt bij aan de financiering van de basiszorg in Nederland, waartoe iedereen toegang heeft. De hoogte van de Zvw-premie is afhankelijk van je belastbare winst. In 2024 is het percentage 5,32 over maximaal 71.628 belastbare winst. Dit betekent dat je in 2024 maximaal 3.810 aan Zvw-premie betaalt. Het maximum in 2023 was 3.635, dus er is een lichte stijging. De Zvw-premie is inkomensafhankelijk, wat betekent dat je meer premie betaalt naarmate je winst hoger is. Het is belangrijk om in de gaten te houden dat er naast de Zvw-premie die je via je inkomstenbelasting betaalt, ook een bijdrage Zorgverzekeringswet is. Deze bijdrage betaal je direct aan je ziektekostenverzekeraar en is ook inkomensafhankelijk. De bijdrage Zvw is dus een extra kostenpost naast de premie volksverzekeringen die je via je inkomstenbelasting betaalt.
Premie AOW, Anw en Wlz
Naast de premie Zorgverzekeringswet (Zvw) betaal je als zzper ook premie voor de Algemene Ouderdomswet (AOW), de Algemene Nabestaandenwet (Anw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze premies zijn onderdeel van de volksverzekeringen en zorgen ervoor dat je recht hebt op een basispensioen (AOW), een uitkering bij overlijden van je partner (Anw) en zorg bij langdurige ziekte of handicap (Wlz). De premie voor deze volksverzekeringen wordt berekend over je belastbare winst uit je onderneming, met een maximum inkomen waarover premie wordt geheven. In 2022 was het maximum inkomen 35.472, en de premies waren 17,90% voor de AOW, 0,10% voor de Anw en 9,65% voor de Wlz. De premie voor deze volksverzekeringen is dus inkomensafhankelijk, maar wordt gemaximeerd. Het is belangrijk om te beseffen dat je als zzper niet zelf voor deze verzekeringen hoeft te zorgen, de premie wordt automatisch via de inkomstenbelasting betaald. Je draagt dus indirect bij aan het systeem dat deze basisvoorzieningen voor iedereen in Nederland mogelijk maakt.
Hoe wordt de premie volksverzekeringen berekend?
De premie volksverzekeringen wordt berekend over je belastbare winst uit je onderneming, met een maximum inkomen waarover premie wordt geheven. Het premiepercentage voor de volksverzekeringen wordt jaarlijks vastgesteld en is voor iedereen hetzelfde. Het maximum inkomen waarover premie wordt geheven, kan per jaar verschillen. Voor de Zvw is het percentage in 2024 5,32 over maximaal 71.628 belastbare winst. Dit betekent dat je in 2024 maximaal 3.810 aan Zvw-premie betaalt. De premie voor de AOW, Anw en Wlz wordt berekend over een maximum inkomen in box 1, dat in 2022 35.472 bedroeg. De premies voor deze volksverzekeringen zijn in 2022 17,90% voor de AOW, 0,10% voor de Anw en 9,65% voor de Wlz. Het is belangrijk om te weten dat het maximum inkomen waarover premie volksverzekeringen wordt geheven, kan verschillen van het maximum inkomen waarover inkomstenbelasting wordt geheven. Dit betekent dat je over je inkomen boven het maximum inkomen voor volksverzekeringen geen premie hoeft te betalen, maar wel nog inkomstenbelasting.
Wanneer betaal je premie volksverzekeringen?
Als zzper betaal je de premie volksverzekeringen via je inkomstenbelasting. Dit betekent dat je de premie niet maandelijks betaalt, maar een keer per jaar, samen met je inkomstenbelasting. De premie volksverzekeringen wordt dus berekend over je winst in het afgelopen jaar. De Belastingdienst stuurt je elk jaar een aanslag inkomstenbelasting, waarin de premie volksverzekeringen is opgenomen. Je betaalt de premie dan samen met de inkomstenbelasting. Het is belangrijk om te onthouden dat je ook inkomstenbelasting moet betalen over je winst uit je onderneming. De premie volksverzekeringen is dus een extra kostenpost naast de inkomstenbelasting die je als zzper moet betalen. Omdat je de premie volksverzekeringen via je inkomstenbelasting betaalt, hoef je je geen zorgen te maken over het zelf regelen van de betaling. De Belastingdienst zorgt ervoor dat de premie automatisch wordt afgeschreven van je bankrekening. Het is echter wel belangrijk om je inkomsten en uitgaven goed bij te houden, zodat je weet hoeveel premie volksverzekeringen je moet betalen. Je kunt de premie volksverzekeringen ook terugvragen als je te veel hebt betaald. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je inkomen in een bepaald jaar lager is dan in het jaar ervoor.
Wat zijn andere belangrijke aspecten van premie volksverzekeringen voor zzpers?
Naast de premieberekening en de betalingstermijn zijn er nog andere belangrijke aspecten van premie volksverzekeringen voor zzpers. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat je als zzper zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van een zorgverzekering; De premie volksverzekeringen die je via je inkomstenbelasting betaalt, dekt namelijk alleen de basiszorg. Voor aanvullende zorg, zoals fysiotherapie of tandartskosten, moet je zelf een aanvullende zorgverzekering afsluiten. De kosten voor deze aanvullende zorgverzekering komen dus bovenop de premie volksverzekeringen die je al betaalt. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er ook andere verplichte verzekeringen zijn voor zzpers, zoals een WA-verzekering als je een auto hebt. Deze verzekeringen zijn niet direct gerelateerd aan de premie volksverzekeringen, maar zijn wel belangrijk om te hebben als zzper. Het is dus belangrijk om goed te informeren naar alle verzekeringen die je als zzper nodig hebt en om te bepalen welke premies je moet betalen. Dit kan best ingewikkeld zijn, dus het is verstandig om advies in te winnen bij een adviseur of verzekeraar; Door goed te informeren en te plannen, kun je ervoor zorgen dat je als zzper goed verzekerd bent en dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Bekijk ook
Inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen 2017: Alles wat je moet weten
Belastingaangifte 2017: Inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen voor ZZP'ers >>
Inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen in termijnen betalen
Belastingen en premies in termijnen betalen: Zo doe je dat >>
Voorlopige Aanslag ZZP: Inkomstenbelasting & Volksverzekeringen
Voorlopige Aanslag: Belasting en Premies voor ZZP'ers >>
Negatief bedrag bij inkomstenbelasting en volksverzekeringen: Wat betekent dit?
Negatief bedrag bij inkomstenbelasting: Wat betekent dit voor jou? >>
De Rijksdienst voor Ondernemers: alles wat je moet weten over ondersteuning en regelgeving
De Rijksdienst voor Ondernemers: jouw partner voor succes >>
Rabobank ZZP Rekening Omzetten: Stappen & Tips
ZZP Rekening Omzetten: Rabobank & Alternatieven >>