Dubbele inkomsten: ZZP'en terwijl u in loondienst bent

Belangrijke overwegingen

Voordat je begint als zzper naast je baan in loondienst, is het belangrijk om de onderstaande onderdelen goed te begrijpen.

Het combineren van zzp en loondienst naast elkaar kan je financiële zekerheid bieden en kan nieuwe kansen creëren. Voor de belastingdienst ben je werknemer én ondernemer, mits je aan bepaalde regels voldoet. In deze blog lees je meer over waar je op moet letten bij deze dubbelslag.

Belangrijke overwegingen bij de combinatie van ZZP en loondienst En wat de omzet en kosten van je bedrijf zijn; Het is een misverstand dat je meer belasting betaalt als je naast je baan in loondienst inkomsten hebt uit je bedrijf. Je gaat pas meer belasting betalen als je inkomen meer is dan 75.518 euro. Het maakt niet uit of je inkomen uit loondienst of een bedrijf komt. Of een combinatie daarvan.

Fiscale aspecten

Voor zowel inkomsten uit loondienst als uit zelfstandige activiteiten ben je verplicht inkomstenbelasting te betalen. De manier waarop je deze belasting betaalt, verschilt echter per inkomenssoort.

Als je naast je ondernemeing nog in loondienst werkt, mag je soms ‒ voor het deel dat je onderneemt ‒ extra inleggen in het pensioenfonds van je werkgever. Dit is een fiscaal voordeel.

Besef wel dat als je minder inkomsten hebt uit loondienst, de loonheffingskorting ook lager zal uitpakken. Je kunt dus geen loonheffingskorting toepassen op de inkomsten die je ontvangt als zzper.

Als je naast een baan in loondienst ook als zzper werkt, zijn er enkele belastingzaken om op te letten. Je moet loonheffingen en loonheffingskorting regelen met je werkgever, waarbij je de korting maar bij één werkgever kunt aanvragen. Zorg ervoor dat je privé- en zakelijke financiën gescheiden houdt door een zakelijke rekening te openen.

Niet het leukste onderwerp, wel heel belangrijk⁚ als je naast zzper ook in loondienst gaat werken, verandert er van alles op het gebied van belastingen. Denk bijvoorbeeld aan⁚ Hogere belastingschijf inkomstenbelasting. Komt je totale inkomen, dus de optelsom van de inkomsten uit je eenmanszaak en je loondienst, boven een bepaald bedrag, dan kom je in een hogere belastingschijf.

Andersom kan het eveneens. Stel je bent in loondienst. Je werkt parttime dus niet een volledige werkweek. Om meer inkomsten te genereren kun je ervoor kiezen om meer uren te gaan werken. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om naast je (parttime) baan als zzper aan de slag te gaan. Je hebt recht op ondernemersaftrek als je inkomsten uit je bedrijf vallen onder winst uit onderneming. Ondernemersaftrek bestaat uit zelfstandigenaftrek en eventueel startersaftrek. En je moet minimaal 1.225 uur per kalenderjaar werken in je eigen bedrijf. De Belastingdienst legt uit wat valt onder werken in je eigen bedrijf.

Als je overweegt om vanuit loondienst te starten als zzper, dan biedt het parttime ondernemerschap goede mogelijkheden. Als zzper heb je dan nog voor een deel een inkomen uit loondienst en de rest van de tijd kun je gebruiken voor het opbouwen van een eigen bedrijf;

Urencriterium

Wie loondienst en zzp combineert, moet er rekening mee houden dat er mogelijk niet aan het urencriterium kan worden voldoen. Het urencriterium is een belangrijk onderdeel van de belastingregels voor zzpers. Als je aan dit criterium voldoet, heb je recht op bepaalde fiscale voordelen.

Om in aanmerking te komen voor aantrekkelijke fiscale voordelen moet je als parttime ondernemer ten minste 1.225 uur per jaar aan je bedrijf besteden. In de praktijk komt dat neer op ongeveer 24 uur per week, als je vakantiedagen niet meerekent. Dat is best een opgave als je ook nog parttime in loondienst bent.

Bijvoorbeeld als je soms een freelance opdracht doet naast je baan in loondienst, of eenmalige werkzaamheden uitvoert. Deze inkomsten tellen dan voor de inkomstenbelasting als resultaat uit overig werk.

Als je naast je baan in loondienst ook als zzper werkt, is het belangrijk om bij te houden hoeveel uren je aan beide activiteiten besteedt. Dit is belangrijk voor het voldoen aan het urencriterium en voor het bepalen van je belastingaangifte.

Het urencriterium is van belang voor zzpers, ook als ze loondienst combineren. Dit criterium bepaalt of je in aanmerking komt voor bepaalde fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

De Belastingdienst legt uit wat valt onder werken in je eigen bedrijf. Als je twijfelt of je aan het urencriterium voldoet, is het verstandig om contact op te nemen met een belastingadviseur.

De Belastingdienst geeft aan dat er geen sprake is van een strikte urenregistratie. Wel moet je aannemelijk kunnen maken dat je voldoende uren aan je eigen bedrijf hebt besteed.

Werk je, naast je freelance onderneming, bij meerdere bedrijven in loondienst? Dan mag je dus maar bij 1 van hen gebruik maken van heffingskorting. Kies in dit geval voor de werkgever waarbij je het meest verdient. Loonheffingen worden namelijk procentueel berekend.

Voordelen van ZZPen naast loondienst

Het combineren van zzp en loondienst naast elkaar kan je financiële zekerheid bieden en kan nieuwe kansen creëren. Voor de belastingdienst ben je werknemer én ondernemer, mits je aan bepaalde regels voldoet. In deze blog lees je meer over waar je op moet letten bij deze dubbelslag.

Als parttime ondernemer naast je baan of andere verplichtingen heb je onder meer de zekerheid van inkomen, pensioenopbouw en bescherming tegen arbeidsongeschiktheid. Maar er is meer. Déze voordelen, bijvoorbeeld⁚ Je loopt minder financieel risico wanneer je een vaste baan combineert met een eigen bedrijf.

Is je situatie precies andersom⁚ je bent nu in loondienst en je wilt daarnaast werken als zzper? Dat kan ook. Bespreek wel eerst met je werkgever of hij extra werkzaamheden als zzper bij een andere opdrachtgever toestaat. Check of je een concurrentiebeding of relatiebeding hebt getekend en wat daar precies in staat.

Je kan als zzper onbeperkt bijverdienen naast je baan in loondienst. Je inkomen als zzper en werknemer worden bij elkaar opgeteld en over dit totaalbedrag betaal je inkomstenbelasting. Met deze handige online rekentool bereken je snel hoe hoog jouw netto inkomen is als zzper. Vul gegevens in over je declarabele uren, uurtarief, omzet en kosten. Hieruit rolt vervolgens een indicatief bedrag, dat je als zzper maandelijks netto kan besteden. De calculator werkt hierbij op basis van het belastingstelsel van 2024.

Met Knab Zakelijk kun je ౼ zonder extra kosten ౼ een onbeperkt aantal spaarrekeningen openen. Zo kun je dus lekker potjes maken voor je inkomstenbelasting, btw, maar ook voor een nieuwe auto of workation. Je betaalt niet meer belasting omdát je werken in loondienst en werken als zzper combineert.

Naast deze grote groep zzpers zijn er ook veel zzpers die er niet zelf voor hebben gekozen. Ze werkten voorheen in loondienst en dat vonden ze prima...

Vaak wordt gedacht dat je tot 8.700,- op jaarbasis belastingvrij mag bijverdienen naast je baan, maar dit klopt niet. Het salaris uit je vaste baan wordt namelijk meegerekend. Als dit lager is dan 8.700,- euro per jaar, mag je tot dit bedrag belastingvrij bijverdienen.

Praktische tips

Als je zzper wordt naast je baan in loondienst, overleg dan met je werkgever. Vaak staan in je contract namelijk regels over nevenactiviteiten. Het werk dat je als zzper doet, is een voorbeeld van een nevenactiviteit. Bespreek je plannen om zzper te worden dus met je werkgever, zodat je zeker weet dat je toestemming hebt.

Inprincipe zit er geen limiet aan hoeveel je mag bijverdienen als zzper. Houd er alleen rekening mee dat hoe meer je bijverdient naast je baan in loondienst, hoe hoger je belast wordt.

Dat kan ook. Bespreek wel eerst met je werkgever of hij extra werkzaamheden als zzper bij een andere opdrachtgever toestaat. Check of je een concurrentiebeding of relatiebeding hebt getekend en wat daar precies in staat. Pas je werkzaamheden als zzper hierop aan.

Houd rekening met zon 40 belasting afdracht. Je houdt dus zon 60 van jouw omzet over als netto inkomsten. Voor ondernemeners gelden gunstige fiscale aftrekposten. Als je een aantal opdrachten doet naast loondienst word je niet automatisch gezien als ondernemer.

We schreven over dit onderwerp, een baan naast je baan oftewel een side hustle, een superhandig e-book. En we maakten een heel handig administratiesheet voor zzpers. Misschien wil je niet als zzper starten, maar wil je juist minder gaan werken bij je loondienstbaan.

Wanneer je in loondienst werkt en daarnaast als parttime zzper wil gaan werken, moet je eerst controleren of de werkgever daar toestemming voor geeft. In het contract kan zijn opgenomen dat de werknemer geen tweede baan naast de vaste baan mag hebben. Ook kan het zijn dat de werknemer wegens de tweede baan niet meer in aanmerking komt voor bepaalde voordelen, zoals een bonus of promotie.

In principe zit er geen limiet aan hoeveel je mag bijverdienen als zzper. Houd er alleen rekening mee dat hoe meer je bijverdient naast je baan in loondienst, hoe hoger je belast wordt. Je extra inkomen wordt namelijk opgeteld bij je inkomen uit je parttime baan.

Bekijk ook

Zzp netto besteedbaar inkomen: Bereken wat je overhoudt

Netto besteedbaar inkomen als zzp'er: Een heldere uitleg >>

Bijzonder inkomen: inkomstenbelasting en speciale regels

Hoe werkt de inkomstenbelasting op bijzonder inkomen? >>

Negatief inkomen inkomstenbelasting: Wat betekent dit voor u?

Negatief inkomen: Wat zijn de gevolgen voor uw belastingaangifte? >>

ZZP'er: Wanneer Moet Je Belasting Betalen? De Complete Gids

ZZP Belasting: Alles Wat Je Moet Weten over Betalen & Teruggaaf >>

Inkomstenbelasting voor kleine ondernemers: Wat moet je weten?

Inkomstenbelasting voor kleine ondernemers: Alles wat je moet weten >>