Hoe werkt de inkomstenbelasting op bijzonder inkomen?

Wat is bijzonder inkomen?

Bijzonder inkomen is inkomen dat u, uw toeslagpartner of medebewoner krijgt naast het gebruikelijke loon of een uitkering. Het moet gaan om een nabetaling van inkomsten (loon of uitkering) over vorige jaren. De compensatieregeling voor zwangere zelfstandigen (2005-2008) valt hier ook onder.

Het bijzonder tarief⁚ hoe werkt het?

Het bijzonder tarief is een belastingtarief dat op bepaalde vormen van inkomen wordt belast, zoals vakantiegeld en bonussen. Hoeveel loonheffing je over bijzonder tarief betaalt, is afhankelijk van je jaarinkomen. Het bijzonder tarief wordt vastgesteld door de Belastingdienst en is afhankelijk van het inkomen van de belastingplichtige. Het tarief kan variëren van 0 tot 56,01. In de meeste gevallen wordt het bijzonder tarief automatisch toegepast door de werkgever of uitkeringsinstantie die de eenmalige inkomsten uitbetaalt.

Het bijzonder tarief is een voorheffing op de inkomstenbelasting die u aan het einde van het jaar moet betalen of terugkrijgen. Het bijzonder tarief is afhankelijk van uw jaarinkomen en de belastingschijven die gelden in het betreffende jaar. De loonheffing bijzonder tarief is het belastingpercentage wat wordt toegepast op eenmalige verloningen. Hierbij kan je onder andere denken aan het vakantiegeld, overwerk, 13de maand, een bonus, eenmalige uitkeringen en de uitbetaling van verlofdagen. Voor deze beloningen gelden andere tarieven voor de belastingen dan over het reguliere salaris.

Voor de eenmalige beloningen die je naast jouw normale salaris ontvangt, zoals het vakantiegeld, een bonus, een gratificatie, betaal je met een ander tarief belasting. De Belastingdienst ziet de bovengenoemde beloningen als bijzondere beloningen.

Wanneer wordt het bijzonder tarief toegepast?

Het bijzonder tarief wordt toegepast op eenmalige beloningen die je naast je reguliere salaris ontvangt. Denk hierbij aan⁚

  • Vakantiegeld
  • Overwerk
  • Dertiende maand
  • Bonussen
  • Uitbetaling van verlofdagen
  • Ontslagvergoeding

Het bijzonder tarief voorkomt dat je teveel belasting moet betalen over extra inkomsten die je krijgt van je werkgever. Het voorkomt ook dat je door extra inkomsten in een hogere belastingschijf terecht komt.

Als werkgever moet je belastingen en premies inhouden op het loon van je werknemers. Voor eenmalige beloningen als vakantiegeld en bonussen geldt een aangepast tarief⁚ de loonheffing bijzonder tarief.

In de meeste gevallen wordt het bijzonder tarief automatisch toegepast door de werkgever of uitkeringsinstantie die de eenmalige inkomsten uitbetaalt.

Voorbeelden van bijzonder inkomen

Bijzonder inkomen kan verschillende vormen aannemen. Hieronder vind je enkele voorbeelden⁚

  • Vakantiegeld⁚ Dit is een extra betaling die je ontvangt naast je reguliere salaris. Het wordt meestal een keer per jaar uitgekeerd.
  • Overwerk⁚ Dit is de extra vergoeding die je krijgt voor het werken bovenop je normale werktijden.
  • Dertiende maand⁚ Dit is een extra betaling die je meestal in december ontvangt, gelijk aan je maandsalaris.
  • Bonussen⁚ Dit zijn extra betalingen die je ontvangt voor het behalen van bepaalde doelen of voor goede prestaties.
  • Uitbetaling van verlofdagen⁚ Dit is een extra betaling die je ontvangt wanneer je verlofdagen opneemt die je niet hebt opgebruikt.
  • Ontslagvergoeding⁚ Dit is een vergoeding die je ontvangt bij ontslag van je werkgever.
  • Nabetaling van inkomsten⁚ Dit is een extra betaling die je ontvangt voor inkomsten die je in een vorig jaar hebt verdiend, maar die je pas later hebt ontvangen.

Het is belangrijk te onthouden dat dit slechts enkele voorbeelden zijn. De exacte definitie van bijzonder inkomen kan variëren, afhankelijk van de specifieke situatie.

Bijzonder inkomen en toeslagen

Het bijzonder inkomen en vermogen vormen een uitzonderingscategorie bij de bepaling of u voor een toeslag zoals de huurtoeslag in aanmerking komt. Die categorie is precies omschreven. Als u inkomen of vermogen uit deze categorie hebt, moet u zelf dit melden bij de Belastingdienst.

In sommige situaties kunt u ons vragen om bijzonder vermogen niet mee te tellen als vermogen. U kunt dan misschien toch toeslag krijgen. Bijzondere situaties voor de huurtoeslag zijn uitzonderingen op de standaard regels. Met een formulier vraagt u aan de Belastingdienst om voor uw bijzondere situatie een uitzondering te maken.

Krijgt u een nabetaling of stijgt uw inkomen? Hierdoor kan uw recht op toeslagen vervallen. Het kan ook zijn dat de Belastingdienst dan geld terugvraagt. In bijzondere situaties hebt u met aangepaste belastingregels te maken. Als uw inkomen bijvoorbeeld vaak verandert. Of als u in het buitenland werkt.

Belangrijke wijzigingen in 2024

In 2024 zijn er een aantal belangrijke wijzigingen in de belastingregels voor bijzonder inkomen. De belangrijkste wijzigingen zijn⁚

  • Verandering in het bijzonder tarief⁚ De hoogte van het bijzonder tarief is in 2024 aangepast. Als je in 2024 tot 74.518,- verdient, betaal je 36,97 loonheffing. Verdien je meer dan dat? Dan betaal je 49,50 loonheffing.
  • Nieuwe tariefschijf in box 1⁚ In 2025 wordt een nieuwe tariefschijf in box 1 geïntroduceerd, waarin het inkomen tot 38.441 naar een lager tarief wordt belast (35,82). Voor belastingplichtigen die geboren zijn vóór 1 januari 1946 ligt deze grens bij 40.502.
  • Twee schijven in box 2⁚ Sinds 1 januari 2024 zijn er twee schijven in box 2. Over inkomen uit aanmerkelijk belang tot 67.000 betaalt u 24,50 belasting. Over inkomen uit aanmerkelijk belang boven 67.000 betaalt u 26,90 belasting.
  • Beperking van de 30-regeling⁚ Per 2024 wordt de 30-regeling beperkt tot de Balkenende-norm (233.000 in 2024).
  • Stapsgewijze verhoging van de vrijstelling⁚ De hoogte van de vrijstelling wordt stapsgewijs verhoogd.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze wijzigingen, omdat ze van invloed kunnen zijn op de belasting die je moet betalen over je bijzonder inkomen.

Bekijk ook

Inkomstenbelasting bijzonder tarief: wat is het en hoe werkt het?

Het bijzonder tarief inkomstenbelasting: alles wat je moet weten >>

Zzp netto besteedbaar inkomen: Bereken wat je overhoudt

Netto besteedbaar inkomen als zzp'er: Een heldere uitleg >>

Negatief inkomen inkomstenbelasting: Wat betekent dit voor u?

Negatief inkomen: Wat zijn de gevolgen voor uw belastingaangifte? >>

Voorbeeldbrief overgang van onderneming: duidelijk en professioneel

Voorbeeldbrief overgang van onderneming: download gratis template >>

Texelse wol onderneming: Ontdek de unieke producten

Texelse wol: Ontdek de kwaliteit en het verhaal van de Texelse wolonderneming >>