ZZP in de Horeca: Zo Start Je Succesvol in Rotterdam

Is ZZP'er worden iets voor jou?

Als ZZPer in de Horeca verdien je vaak meer dan een baan in loondienst. Dat klinkt aantrekkelijk, maar deze manier van werken heeft niet alleen voordelen. Je moet alles zelf regelen, van verzekeringen tot administratie. Ook is er een risico op schijnzelfstandigheid. Wil je toch graag ZZPer worden in de horeca? Dan is er werk aan de winkel. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet, zodat je een succesvolle start kunt maken!

Wet DBA en bepaling loondienst

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is in 2021 ingevoerd om duidelijkheid te creëren over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en ZZP'er. De wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen en te zorgen dat ZZP'ers de juiste rechten en plichten hebben. Als je als ZZP'er in de horeca aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten wat de Wet DBA inhoudt en hoe je kunt bepalen of je in loondienst bent of als ZZP'er werkt. Er zijn verschillende criteria die bepalen of je in loondienst bent of als ZZP'er werkt. Deze criteria worden in de Wet DBA beschreven. Het is belangrijk om deze criteria goed te begrijpen om te voorkomen dat je in de problemen komt met de belastingdienst.

Bepaal je uurtarief

Het bepalen van je uurtarief als ZZP'er in de horeca is een belangrijke stap. Je moet rekening houden met verschillende factoren, zoals je ervaring, de marktprijzen en de kosten die je maakt. Je kunt je uurtarief bepalen door de markt te observeren en te onderzoeken. Hoeveel verdienen collega-freelancers bijvoorbeeld? Houd bij het bepalen van je uurtarief ook rekening met extra kosten die je nog moet betalen, zoals verzekeringen en pensioenopbouw. Het is belangrijk om een realistisch uurtarief te bepalen, dat je zowel een goede verdiensten oplevert als aantrekkelijk is voor potentiële klanten.

Beperk je risico's

Als ZZP'er in de horeca loop je verschillende risico's. Je bent bijvoorbeeld verantwoordelijk voor je eigen inkomsten en moet zelf zorgen voor je pensioen en verzekeringen. Het is belangrijk om deze risico's te beperken door de juiste maatregelen te nemen. Je kunt bijvoorbeeld een goede bedrijfsverzekering afsluiten, een reservepotje opbouwen voor onverwachte kosten en je goed informeren over de wet- en regelgeving. Ook is het belangrijk om te zorgen voor een goede administratie, zodat je altijd een duidelijk beeld hebt van je inkomsten en uitgaven.

Kies je zakelijke administratie

Een goede zakelijke administratie is essentieel voor elke ZZP'er, zeker in de horeca. Je moet je inkomsten en uitgaven bijhouden, facturen opstellen en je belastingaangifte doen. Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook verschillende administratiekantoren die je kunnen helpen. Kies een administratiekantoor dat gespecialiseerd is in ZZP'ers in de horeca en dat je goed kan adviseren over de specifieke regels en wetgeving. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede administratie, zodat je altijd een duidelijk beeld hebt van je financiële situatie en je belastingaangifte zonder problemen kunt doen.

Bekijk ook

Duurzaam ondernemen in de horeca: Tips & Ideeën

Maak je horecabedrijf duurzamer: Ontdek tips, ideeën en inspiratie. >>

Horeca ondernemer worden met een thuisstudie?

Horeca kennis opdoen via een thuisstudie: mogelijkheden en tips >>

Roc Mondriaan: opleidingen voor horecaondernemers

Word horecaondernemer: volg een opleiding bij Roc Mondriaan >>

Inkomstenbelasting onder €20.000: wat zijn de regels?

ZZP'er met een inkomen onder €20.000? Dit zijn de belastingregels >>

ZZP-leerkracht gezocht? Vind de perfecte baan voor jou

ZZP-leerkracht: Vind de beste vacatures & start je carrière >>