Kilometervergoeding ZZP: Bereken je vergoeding
Inleiding
Als ZZP'er ben je regelmatig onderweg. Misschien met je eigen auto, motor of fiets. De kilometers die je aflegt kosten uiteraard geld. Denk aan brandstof, onderhoud en afschrijving. Gelukkig kun je een vergoeding krijgen voor de kilometers die je rijdt met je privévervoersmiddelen. Op deze pagina lees je meer over de kilometervergoeding voor ZZP'ers, hoe het werkt en welke regels er zijn.
Kilometervergoeding voor verschillende vervoersmiddelen
Hoe de kilometervergoeding voor ZZP'ers werkt, hangt af van het vervoermiddel waarmee je reist. Zo kun je reizen met je eigen (privé) auto, met een zakelijke auto of met een zakelijke leaseauto. Daarnaast kun je natuurlijk ook met de fiets of het openbaar vervoer reizen. Hiervoor gelden verschillende regels als het gaat om belastingen. In ons artikel wordt per vervoermiddel toegelicht hoe de kilometervergoeding voor ZZP'ers werkt.
De kilometervergoeding voor een privé-auto van ZZP'ers geldt voor huurautos en voor een auto die je privé bezit. Door een rittenregistratie bij te houden kun je aantonen welke ritten je maakte. Voor alle zakelijke kilometers mag je 19 cent in rekening brengen bij jouw bedrijf. Als je regelmatig met de auto reist, kan dit een flink bedrag opleveren. Dit is dan ook een van de meest gebruikte methoden om reiskosten te declareren.
In deze gevallen gaat de kilometervergoeding van 0,21 per gereden kilometer niet op. Wel zijn deze kosten op te voeren als zakelijke kosten en dus aftrekbaar. Ook de btw kan je terugvorderen, bewaar je bonnetjes altijd goed, want de btw is niet overal gelijk. Het OV wordt belast met 9% btw, maar de taxi met 21%.
Buiten de auto, fiets of benenwagen wordt er veel gebruik gemaakt van het openbaar vervoer of de taxi. In deze gevallen gaat de kilometervergoeding van 0,21 per gereden kilometer niet op. Wel zijn deze kosten op te voeren als zakelijke kosten en dus aftrekbaar. Ook de btw kan je terugvorderen, bewaar je bonnetjes goed, want de btw is niet overal gelijk. Het OV wordt belast met 9% btw, maar de taxi met 21%.
Het goede nieuws is dat u als freelancer niet onderworpen bent aan de normale kilometervergoeding van 0,21 per kilometer, omdat u zelfstandige bent. In dit artikel zullen wij de regels doornemen rond hoe u uw zakelijke autokosten kunt aftrekken van uw belasting als zelfstandige in Nederland.
In 2024 is de kilometervergoeding van 0,19 naar maximaal 0,21 per kilometer belastingvrij gegaan. Verschillende partijen, waaronder de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR), blijven pleiten voor een ruimhartigere regeling voor autos. 21 cent per kilometer is in de praktijk namelijk nog steeds een relatief laag bedrag, terwijl de kosten voor een auto de afgelopen jaren sterk zijn gestegen.
Hoe werkt de kilometervergoeding vanaf 2024 voor ZZP'ers? Check welke kosten fiscaal aftrekbaar zijn per vervoermiddel, zoals de auto, fiets en ov. De Belastingdienst hanteert daar geen regels voor. Je kunt dus 0,23 per gereden kilometer declareren, maar meer (of minder) mag ook.
Toch kun jij zelf eenvoudig berekenen hoeveel je precies kwijt zult zijn. Ervan uitgaande dat je 0,19 per gereden kilometer kunt declareren, vermenigvuldig je dit bedrag met het aantal gereden kilometers. Sommige opdrachtgevers hanteren een regel dat je de eerste 30 kilometer niet in rekening kunt brengen.
De belastingvrije kilometervergoeding
In Nederland geldt een belastingvrije kilometervergoeding. Dit is het bedrag dat een werkgever per zakelijke kilometer onbelast kan vergoeden aan de werkgever en dat voor ZZP'ers van de opbrengst aftrekbaar is. Boven dat bedrag moet er inkomstenbelasting worden betaald over het deel dat boven de gestelde grens valt. Dit bedrag wordt door de Belastingdienst namelijk als loon of inkomstenbron gezien.
In 2024 is de belastingvrije kilometervergoeding 0,23 per kilometer. Per 1 januari 2024 is het belastingvrije bedrag 0,23 per gereden kilometer. Deze belastingvrije kilometervergoeding geldt ook voor ZZP'ers. Een ZZP'er die met een privé auto zakelijke kilometers aflegt, mag maximaal 0,23 per kilometer onbelast declareren.
Je mag een hogere reiskostenvergoeding vragen dan 0,23 per gereden kilometer. Daarboven moet wel inkomstenbelasting worden betaald. Als een ondernemer 0,30 per kilometer rekent, betaalt hij dus btw over 0,07 voor alle gereden kilometers.
De belastingvrije kilometervergoeding is vastgelegd in de Nederlandse wet en biedt ZZP'ers de mogelijkheid om de kosten voor gemaakte zakelijke kilometers van de winst af te trekken wat uiteindelijk de belastingdruk verlaagt. Volgens de huidige regeling geldt een maximumbedrag voor de onbelaste kilometervergoeding.
Zo vrij ben je ook in het bepalen van je kilometervergoeding wanneer je reist per auto. De standaard 0,19 geldt dus niet altijd. In ieder geval niet voor jou, maar wél voor de Belastingdienst (daarover later meer deze blog). Het is toch niet gek om een hoger tarief te hanteren. Veel zelfstandigen rekenen een vergoeding tussen de 0,20 en 0,30 per kilometer.
Waarschijnlijk ken je de EUR 19 cent per kilometer regel wel. Wanneer je in loondienst bent, is dit vaak het bedrag dat je krijgt uitgekeerd per gereden kilometer. Dat komt omdat deze EUR 19 cent per kilometer vrijgesteld uitgekeerd mag worden. Hiervan afwijken mag, maar je betaalt er dan wel meer belasting over.
Dan kan uw werkgever u sinds 1 januari 2024 maximaal 0,23 per kilometer vergoeden, zonder dat u hierover belasting betaalt. Voor deze maximale kilometervergoeding maakt het niet uit welk vervoermiddel u gebruikt. Als uw werkgever een hogere reiskostenvergoeding vergoedt, geldt het deel boven de 0,23 per kilometer als loon. Uw werkgever is dan verplicht loonbelasting in te houden.
Kilometervergoeding aan jezelf uitkeren
Je mag als ondernemer per zakelijk gereden kilometer belastingvrij 0,23 aan jezelf uitkeren als kilometervergoeding; Deze reiskostenvergoeding geldt voor woon-werkverkeer en werk-werkverkeer. Deze vergoeding is dus niet alleen van toepassing op reizen van huis naar kantoor. Buiten het woon-werk-verkeer kan je ook kilometervergoeding aan jezelf uitkeren voor reizen naar co-working spaces en zakelijke afspraken als netwerkborrels en meer.
Je hebt als ZZP'er net als mensen in loondienst recht op reiskostenvergoeding. Een kilometervergoeding voor ZZP'ers is dan ook een vergoeding voor de zakelijke kilometers die een ondernemer aflegt met zijn privévoertuig, zoals een eigen auto of eigen fiets. Ook huurautos vallen hieronder.
De hoogte van de kilometervergoeding wordt in overleg met de opdrachtgever afgesproken. Je kan ook aan jezelf een belastingvrije kilometervergoeding uitkeren.
Met de eBoekhouden.nl app kun je moeiteloos je afgelegde kilometers bijhouden in de urenmodule. Hierdoor heb je altijd toegang tot je registratie van gereden ritten. Dit is handig als je onderweg bent en meteen je afgelegde kilometers wilt vastleggen.
Zelf een kilometervergoeding uitkeren
Reiskosten aan opdrachtgever doorberekenen
Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)
Heeft dit artikel je geholpen? Ja Nee
Een ZZP'er legt verschillende zakelijke reizen af. Bijvoorbeeld van en naar kantoor of van en naar een opdrachtgever. Deze woon-werk-kilometers kunnen tot hoge reiskosten leiden. Van opdrachtgevers kan een ZZP'er daarom een kilometervergoeding ontvangen. Ook kunnen ZZP'ers tot een bepaalde grens onbelast reiskosten declareren. Hoe werkt dit precies?
Je mag als ondernemer per zakelijk gereden kilometer belastingvrij 0,23 aan jezelf uitkeren als kilometervergoeding. Deze reiskostenvergoeding geldt voor woon-werkverkeer en werk-werkverkeer. Deze vergoeding is dus niet alleen van toepassing op reizen van huis naar kantoor. Buiten het woon-werk-verkeer kan je ook kilometervergoeding aan jezelf uitkeren voor reizen naar co-working spaces en zakelijke afspraken als netwerkborrels en meer.
Kilometervergoeding aan de opdrachtgever doorberekenen
Je kan reiskosten doorbelasten aan je opdrachtgevers. De reiskostenvergoeding die je dan ontvangt, wordt door de Belastingdienst gezien als omzet. Er moet dan btw over worden afgedragen. De belastingvrije kilometervergoeding kan ook dit geval worden toegepast.
Het is voor ondernemers van groot belang dat de gereden kilometers en reiskosten ZZP goed worden bijgehouden. Kies je ervoor de reiskosten aan de opdrachtgever door te berekenen? Dan zijn er twee verschillende manieren waarop dit kan worden gedaan⁚
Je kan de reiskosten en gereden kilometers apart op de factuur vermelden. Dit wordt gedaan door een aparte factuurregel toe te voegen. Daarin vermeldt je het aantal gereden kilometers, de kilometervergoeding per gereden kilometer, het totaalbedrag en het btw-tarief. Dit btw-tarief moet hetzelfde tarief zijn als dat je op de rest van de factuur toepast.
Doordat de reiskostenvergoeding apart vermeld staat, weet een opdrachtgever gelijk hoeveel hij voor de ondernemer aan reiskosten kwijt is. Daarom geven veel opdrachtgevers de voorkeur aan deze wijze van reiskosten berekenen.
Je kan er ook voor kiezen om de reiskosten in je uurtarief mee te nemen. Hierdoor ben je minder tijd kwijt aan de administratie. De reiskosten en gereden kilometers hoeven immers niet voor de opdrachtgever te worden bijgehouden en op de factuur te worden vermeld.
Wanneer een opdrachtgever akkoord gaat met het uurtarief van de ondernemer, worden eventuele discussies met de opdrachtgever bovendien op deze manier vermeden. Houd er als ondernemer wel rekening mee dat het uurtarief niet te hoog wordt.
De kilometervergoeding die zzpers aan hun opdrachtgever vragen, is gemiddeld 0,20 tot 0,30 per kilometer. Maak over het exacte tarief samen met de opdrachtgever afspraken. Als je een kilometervergoeding aan de opdrachtgever doorberekent, reken je daarover 21% btw. Dat geldt als omzetbelasting, die je afdraagt bij de kwartaalaangifte van de btw.
Administratieve verplichtingen
Het is essentieel dat je een sluitende kilometeradministratie bijhoudt. Andere veelgebruikte termen zijn rittenregistratie en kilometerregistratie. Met de juiste kilometeradministratie kan een ondernemer de reiskosten en gereden kilometers aan de opdrachtgever verantwoorden. Ook kunnen ze op deze manier op een later moment worden verrekend. Bovendien kan de Belastingdienst nog tot zeven jaar later verantwoording voor de reiskosten bij de ondernemer opvragen. Het is dus van groot belang dat je de zakelijke reizen op de correcte wijze bijhoudt.
Een correcte kilometeradministratie bevat de volgende onderdelen⁚
- Datum van de rit
- Begin- en eindpunt van de rit
- Aantal gereden kilometers
- Doel van de rit (zakelijk of privé)
Een kilometeradministratie kan op verschillende manieren worden bijgehouden⁚
- Handmatig in een schrift of spreadsheet
- Met een rittenregistratie-app op je smartphone
- Met een speciale rittenregistratie-app voor ZZP'ers
Heb je 100 of meer werknemers in dienst? Dan moet je vanaf 1 juli 2024 alle gegevens rondom het woon-werkverkeer en het zakelijke verkeer aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) doorgeven. Dit wordt de verplichte CO2-registratie genoemd.Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Met duizenden bezoekers per maand is Onderneming het vertrekpunt van ondernemers. Wij leveren onafhankelijke informatie voor starters tot doorgewinterde ondernemers.
Voor iedereen die droomt van een eigen bedrijf tot aan ondernemers die al een tijdje bezig zijn. Op onderneming.nl vind je alle informatie voor ondernemers op 1 plek.
Onderneming.nl B.V. Oelerweg 28, 7555GS Hengelo (OV) 2022 ⎯ 2024 Maak meer meters met je kilometervergoeding. Om succesvol te ondernemen als ZZP'er moet je kilometers maken. Hoewel je nu misschien vaker vanuit huis zult werken, heb je in veel gevallen toch liever persoonlijk contact met klanten. Dat reizen kost geld en de regels rond kilometervergoeding zijn niet altijd duidelijk.
De kilometervergoeding voor een privé-auto van ZZP'ers geldt voor huurautos en voor een auto die je privé bezit. Door een rittenregistratie bij te houden kun je aantonen welke ritten je maakte. Voor alle zakelijke kilometers mag je 19 cent in rekening brengen bij jouw bedrijf; Als je regelmatig met de auto reist, kan dit een flink bedrag opleveren. Dit is dan ook een van de meest gebruikte methoden om reiskosten te declareren.
In deze gevallen gaat de kilometervergoeding van 0,21 per gereden kilometer niet op. Wel zijn deze kosten op te voeren als zakelijke kosten en dus aftrekbaar. Ook de btw kan je terugvorderen, bewaar je bonnetjes altijd goed, want de btw is niet overal gelijk. Het OV wordt belast met 9% btw, maar de taxi met 21%.
Buiten de auto, fiets of benenwagen wordt er veel gebruik gemaakt van het OV of de taxi. In deze gevallen gaat de kilometervergoeding van 0,21 per gereden kilometer niet op. Wel zijn deze kosten op te voeren als zakelijke kosten en dus aftrekbaar. Ook de btw kan je terugvorderen, bewaar je bonnetjes goed, want de btw is niet overal gelijk. Het OV wordt belast met 9% btw, maar de taxi met 21%.
Het goede nieuws is dat u als freelancer niet onderworpen bent aan de normale kilometervergoeding van 0,21 per kilometer, omdat u zelfstandige bent. In dit artikel zullen wij de regels doornemen rond hoe u uw zakelijke autokosten kunt aftrekken van uw belasting als zelfstandige in Nederland.
In 2024 is de kilometervergoeding van 0,19 naar maximaal 0,21 per kilometer belastingvrij gegaan. Verschillende partijen, waaronder de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR), blijven pleiten voor een ruimhartigere regeling voor autos. 21 cent per kilometer is in de praktijk namelijk nog steeds een relatief laag bedrag, terwijl de kosten voor een auto de afgelopen jaren sterk zijn gestegen.
Hoe werkt de kilometervergoeding vanaf 2024 voor ZZP'ers? Check welke kosten fiscaal aftrekbaar zijn per vervoermiddel, zoals de auto, fiets en ov. De Belastingdienst hanteert daar geen regels voor. Je kunt dus 0,23 per gereden kilometer declareren, maar meer (of minder) mag ook.
Toch kun jij zelf eenvoudig berekenen hoeveel je precies kwijt zult zijn. Ervan uitgaande dat je 0,19 per gereden kilometer kunt declareren, vermenigvuldig je dit bedrag met het aantal gereden kilometers. Sommige opdrachtgevers hanteren een regel dat je de eerste 30 kilometer niet in rekening kunt brengen.
Bekijk ook
Kilometervergoeding ZZP eigen auto: Alles wat je moet weten
Kilometervergoeding ZZP eigen auto: Zo claim je je kosten >>
Kilometervergoeding ZZP: Zo claim je de juiste vergoeding
Kilometervergoeding ZZP: Verhoog je winst met de juiste kilometervergoeding >>
Kilometervergoeding inkomstenbelasting ZZP: Alles wat je moet weten
Kilometervergoeding inkomstenbelasting ZZP: Alles wat je moet weten >>
Kilometervergoeding als ZZP'er: Hoeveel mag u declareren?
Bereken uw kilometervergoeding als ZZP'er: Wat zijn de regels en hoeveel mag u declareren? >>
Hulp bij Inkomstenbelasting: Voor ZZP'ers en Ondernemers
Inkomstenbelasting voor Ondernemers: Ontvang Deskundige Hulp >>
Zoek je een freelance WordPress ontwikkelaar?
Freelance WordPress Ontwikkelaar: Vind de perfecte match >>