ZZP of BV: De voordelen en nadelen van beide opties
De voordelen van een BV
Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het oprichten van een BV in plaats van te werken als zzper. Een van de belangrijkste voordelen is dat een BV een afgescheiden rechtspersoon is‚ wat betekent dat je als eigenaar niet persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden of faillissementen van het bedrijf. Daarnaast kan een BV aantrekkelijker zijn voor investeerders of partners‚ omdat de structuur van een BV het gemakkelijker maakt om aandelen uit te geven en kapitaal aan te trekken.
Een BV heeft gemiddeld een iets lagere belastingdruk bij hogere winsten (vanaf 100.000) dan een eenmanszaak. Maar wel hogere kosten. Onder meer door jaarrekeningverplichtingen en accountantskosten.
Verwacht je een winst van meer dan 150.000? Dan is een bv misschien de betere keus. Is de winstverwachting lager? Dan is de kans groot dat een eenmanszaak voordeliger is voor jou.
De meeste ondernemers starten een BV bij grote investeringen en risicos.
De voordelen van een ZZP
Als ZZPer kun je in aanmerking komen voor verschillende fiscale voordelen en aftrekposten die niet beschikbaar zijn voor een BV. Een belangrijk voordeel is bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek‚ die je kunt gebruiken om je belastbaar inkomen te verlagen. Ook kun je als zzper gebruik maken van de startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling‚ wat kan leiden tot een lager belastingtarief. Je beslist alles zelf. Er zijn geen medezaakvoerders‚ vennoten of aandeelhouders met wie je rekening moet houden. Je bent je eigen baas en bepaalt zelf de richting van je bedrijf. De flexibiliteit die je als ZZP'er hebt‚ is een groot voordeel. Je kunt je eigen werktijden bepalen en je eigen projecten kiezen. Je bent flexibel en kunt je eigen werktijden bepalen. Je hebt meer vrijheid om je eigen werk te organiseren en te bepalen waar en wanneer je werkt.
Een ZZP-constructie is sowieso voordeliger als je graag al je winst privé uit wil geven.
Wanneer is een BV voordelig?
Wanneer je hogere winsten behaalt‚ kan het voordeliger zijn om een BV te hebben in plaats van als zzper te werken‚ omdat de gemiddelde belastingdruk doorgaans lager is. Daarentegen brengt een BV wel hogere kosten met zich mee‚ waaronder verplichtingen voor jaarrekeningen en accountantskosten. Een bv is daarom aantrekkelijk voor bedrijven met hoge investeringen en risicos. Het geld dat je verdient met de verkoop van producten of diensten is je omzet. Als je daar de kosten van aftrekt‚ blijft de winst over. Maak je veel winst‚ dan kan een bv voordelen hebben. Je betaalt bij een bv vanaf een bepaald bedrag minder belasting dan bij een eenmanszaak. Een BV is aantrekkelijk voor bedrijven met hoge investeringen en risicos. ZZP Nederland is van mening dat een bv opzetten pas zinvol is als er binnen de bv een forse winst gemaakt wordt. Bij bedragen van 150.000‚- of meer winst begint een bv redelijke voordelen op te leveren.
De belastingvoordelen van een bv zijn dus niet zo groot als verondersteld wordt; Over de uiteindelijke winst die na salaris‚ loonbelastingafdracht en sociale premies overblijft‚ betaal je nog 25%.
Wanneer is een ZZP voordelig?
Voor kleinere ondernemingen zijn de nadelen van de bv wellicht te groot en is de eenmanszaak de beste keuze. Een eenmanszaak is bij een lagere winst vaak het voordeligste‚ maar door fiscale wijzigingen zal dit steeds minder vaak het geval zijn. Tot en met een belastbaar bedrag van 200.000‚- bedraagt deze 19. Daarboven is het 25‚8. Hoewel je bij een BV niet dezelfde belastingvoordelen hebt als bij een eenmanszaak‚ ben je toch bij hoge winsten voordeliger uit. De belasting die je bij een BV betaalt‚ is namelijk relatief laag. Belasting⁚ voor bedrijven met een lage winst is een eenmanszaak voordeliger vanwege de fiscale voordelen als aftrekposten⁚ voornamelijk de zelfstandigenaftrek‚ startersaftrek (eerste drie jaar) en de MKB-winstvrijstelling.
Voor bedrijven met een lage winst is een eenmanszaak voordeliger vanwege de fiscale voordelen als aftrekposten⁚ voornamelijk de zelfstandigenaftrek‚ startersaftrek (eerste drie jaar) en de MKB-winstvrijstelling.
Conclusie
Kort door de bocht kunnen we concluderen dat de voordelen van de BV steeds zwaarder gaan wegen naarmate de onderneming groeit. De keuze tussen een ZZP en een BV hangt af van verschillende factoren‚ waaronder je winstverwachting‚ je persoonlijke risicotolerantie en je zakelijke doelen. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van beide opties goed te wegen voordat je een beslissing neemt. Wil je meer weten over de beste keuze voor jouw onderneming? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Twijfel je tussen eenmanszaak‚ VOF of BV? Lees hier alles over de nadelen van de BV‚ zodat jij daarna de rechtsvorm kan kiezen die het beste bij jou past.
Bekijk ook
Wat kost een AOV verzekering voor zzp'ers?
Ontdek de kosten van een AOV verzekering voor zzp'ers. >>
Advocaatkosten aftrekbaar van je belasting? Ontdek hoe!
Advocaatkosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting: wat zijn de regels? >>