ZZP'er en afgekeurd: Welke financiële ondersteuning is er voor jou?

De nachtmerrie van iedere ZZPer

Het is de nachtmerrie van iedere zzper⁚ arbeidsongeschikt raken en niet meer kunnen werken. Want waar werknemers in loondienst kunnen rekenen op een financieel vangnet, draai je als ondernemer zelf op voor de kosten ⎯ tenzij je een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzpers hebt. Als je als zelfstandig ondernemer volledig arbeidsongeschikt raakt, valt je inkomen helemaal weg. Je moet dan zelf voor je inkomen zorgen, totdat je recht hebt op AOW en/of pensioen. Hoeveel geld nodig is om die periode te overbruggen, is afhankelijk van je leeftijd en het inkomen dat je nodig hebt om te leven.

Geen inkomen, geen vangnet

Als je als zzper arbeidsongeschikt raakt, sta je er in principe alleen voor. De ziektewet is niet van toepassing op zzpers, dus je hebt geen recht op doorbetaling van je loon. Dit betekent dat je inkomen wegvalt en je zelf moet zorgen voor je financiële situatie. De meeste zzpers hebben geen buffer groot genoeg om langdurig zonder inkomen te kunnen.

Daarnaast heb je als zzper ook geen recht op een WIA-uitkering. De WIA is een uitkering voor werknemers die arbeidsongeschikt zijn geworden en niet meer kunnen werken. Omdat je als zzper geen werknemer bent, val je niet onder de WIA.

Dit betekent dat je als zzper in een moeilijke situatie terecht kunt komen als je arbeidsongeschikt raakt. Je hebt geen inkomen, geen vangnet en moet zelf zorgen voor je financiële situatie. Gelukkig zijn er wel een aantal opties die je kunt overwegen, om te voorkomen dat je in een financiële crisis belandt.

Verzekeringsopties

De beste manier om jezelf als zzper te beschermen tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid is door een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Met een AOV krijg je een uitkering als je niet meer kunt werken door ziekte of een ongeval. De hoogte van de uitkering hangt af van je inkomen en de voorwaarden van je verzekering.

Een AOV is dus een belangrijke investering voor zzpers. Het geeft je de zekerheid dat je inkomsten blijven stromen als je niet meer kunt werken. Zeker in tijden van onzekerheid, zoals de huidige coronacrisis, is het verstandig om een AOV af te sluiten.

Naast een AOV zijn er nog andere verzekeringsopties die je kunt overwegen. Zo kun je ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Deze verzekering keert een bedrag uit aan je nabestaanden als je overlijdt. Dit kan helpen om je nabestaanden te beschermen tegen financiële problemen.

Je kunt ook een ziektekostenverzekering afsluiten. Deze verzekering vergoedt je medische kosten. Dit kan je helpen om de kosten van medische behandelingen te dekken, als je arbeidsongeschikt raakt.

Het is belangrijk om te weten dat de voorwaarden van verzekeringen kunnen verschillen per verzekeraar. Lees de voorwaarden van de verzekering altijd goed door voordat je een polis afsluit.

Steun van de gemeente

Als je als zzper arbeidsongeschikt raakt en geen AOV hebt afgesloten, kun je in sommige gevallen aanspraak maken op steun van de gemeente. De gemeente kan je helpen met een Bbz-uitkering. Bbz staat voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen. De Bbz-uitkering is een uitkering voor zelfstandigen die door ziekte of arbeidsongeschiktheid hun inkomen zijn kwijtgeraakt.

Om in aanmerking te komen voor een Bbz-uitkering moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn en in Nederland wonen. Ook moet je een eigen bedrijf hebben en aantonen dat je je bedrijf hebt aangemeld bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast moet je aantonen dat je je inspanningen hebt gedaan om je bedrijf te redden.

De hoogte van de Bbz-uitkering is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je kunt de Bbz-uitkering aanvragen bij de sociale dienst van je gemeente. De gemeente beoordeelt je aanvraag en beslist of je recht hebt op een Bbz-uitkering.

Naast een Bbz-uitkering kan de gemeente je ook helpen met andere vormen van steun. Zo kan de gemeente je begeleiden bij het vinden van een nieuwe baan of je helpen met het opzetten van een nieuw bedrijf. De gemeente kan je ook helpen met het vinden van een andere oplossing voor je financiële problemen.

Het is belangrijk om te weten dat de voorwaarden voor een Bbz-uitkering kunnen verschillen per gemeente. Neem contact op met de sociale dienst van je gemeente voor meer informatie over de voorwaarden en de mogelijkheden.

Wat als je bedrijf moet stoppen?

Soms is het helaas niet mogelijk om je bedrijf voort te zetten, zelfs met de steun van de gemeente of een AOV. Als je je bedrijf moet beëindigen, is het belangrijk om te weten dat je in sommige gevallen aanspraak kunt maken op een IOAZ-uitkering. De IOAZ (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen) is een uitkering voor zelfstandigen die 55 jaar of ouder zijn en hun bedrijf moeten beëindigen vanwege arbeidsongeschiktheid.

Om in aanmerking te komen voor een IOAZ-uitkering moet je aan een aantal voorwaarden voldoen; Zo moet je minimaal 55 jaar oud zijn en aantonen dat je jouw bedrijf hebt beëindigd. Daarnaast moet je aantonen dat je arbeidsongeschikt bent. Je kunt de IOAZ-uitkering aanvragen bij het UWV. Het UWV beoordeelt je aanvraag en beslist of je recht hebt op een IOAZ-uitkering.

Als je je bedrijf stopt, is het belangrijk om je administratie goed te regelen. Neem contact op met de Belastingdienst om te weten wat er geregeld moet worden. Ook is het belangrijk om te weten wat er met je schulden gebeurt. Neem contact op met je bank en andere schuldeisers om te bespreken hoe je je schulden kunt aflossen.

Het stoppen van je bedrijf is een moeilijke beslissing. Probeer je goed te informeren over de mogelijkheden en de gevolgen. Neem contact op met de Belastingdienst, het UWV en de gemeente voor meer informatie en hulp.

Bekijk ook

Vier de Dag van de Ondernemer in Gorinchem!

Dag van de Ondernemer Gorinchem: vier je ondernemerschap! >>

Werken in de bouw als ZZP'er: alles wat je moet weten!

ZZP in de bouw: Tips, Verzekeringen & Belasting >>