ZZP'ers en Zorg: Hoeveel Uren Heb Je Nodig?
Het urencriterium voor ZZPers
Als je als ZZP'er in de zorg wilt werken, dan moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Eén van die voorwaarden is het urencriterium. Dit betekent dat je minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming moet besteden, wat neerkomt op gemiddeld zo'n 24 uur per week. Dit is nodig om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.
ZZP-uren in de zorg⁚ een gemiddelde
Het aantal uren dat ZZP'ers in de zorg per week werken, verschilt per sector. Zzpers in de ziekenhuizen en overige medische specialistische zorg werken gemiddeld het meeste aantal uren (41,3 uur per week). Het minste aantal uren per week werken zzpers in de thuiszorg (26,3 uur per week). Dit zijn gemiddelden, en de werkelijke uren per week kunnen variëren afhankelijk van de specifieke werkzaamheden, de cliënten en de organisaties waarvoor de ZZP'er werkt.
De Wet langdurige zorg (Wlz) bepaalt niet het aantal uren zorg dat een cliënt recht heeft. In plaats daarvan heeft een cliënt recht op zorg, zonder dat er een vastgesteld aantal uren aan verbonden is. Een cliënt heeft een zorgprofiel, wat iets zegt over de aard, inhoud en globale omvang van de benodigde zorg. De ZZP-uren die in een zorgprofiel worden genoemd, dienen niet als norm te worden beschouwd, maar geven een indicatie van hoeveel uren zorg een cliënt met een bepaalde ZZP ongeveer nodig heeft.
In de opbouw van de ZZP is wel degelijk sprake van een component loon, maar die betreft alle loon in de instelling (toegerekend aan de ZZP). Er is echter geen vaste norm voor het aantal uren zorg dat een ZZP'er per week moet werken.
De impact van de nieuwe wetgeving op ZZP-uren
Vanaf 1 juli 2024 worden er nieuwe regels ingevoerd voor ZZP'ers in de zorg. De exacte details zijn nog niet bekend, maar er zijn al enkele mogelijke wijzigingen naar buiten gebracht. Zo mag een ZZP'er in de zorg in 2024 maximaal zeven maanden aan dezelfde opdracht werken en maximaal 28 uur per week voor dezelfde opdrachtgever. Ook wordt het tarief van een ZZP'er vanaf 1 juli 2024 mogelijk gemaximeerd.
De exacte impact van deze nieuwe wetgeving op het aantal uren dat ZZP'ers in de zorg per week werken, is nog niet duidelijk. Het is mogelijk dat ZZP'ers door de beperkingen op de duur van opdrachten en de maximale werkuren per week, meer tijd moeten besteden aan het vinden van nieuwe opdrachten. Daarnaast kan de maximale urensom per week een ZZP'er dwingen om zijn werk te spreiden over meerdere opdrachtgevers, wat mogelijk leidt tot meer administratieve lasten.
De nieuwe wetgeving is gericht op het bevorderen van een gezonde balans tussen werk en privéleven voor ZZP'ers in de zorg. Of deze wetgeving daadwerkelijk leidt tot een vermindering van het aantal werkuren per week voor ZZP'ers, is nog afwachten.
Het belang van urenregistratie
Voor ZZP'ers in de zorg is het van groot belang om nauwkeurig hun gewerkte uren te registreren. Deze registratie is cruciaal voor verschillende aspecten van hun onderneming⁚
Het urencriterium⁚ Om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek, moet een ZZP'er aantonen dat hij minimaal 1.225 uur per jaar aan zijn onderneming besteedt. Een nauwkeurige urenregistratie dient als bewijs voor de belastingdienst.
Declaratie⁚ ZZP'ers in de zorg declareren hun gewerkte uren bij hun opdrachtgevers. Een goede urenregistratie zorgt ervoor dat ze correct kunnen declareren en dat ze alle verdiensten ontvangen waar ze recht op hebben.
Inzicht in de bedrijfsvoering⁚ Een urenregistratie geeft ZZP'ers inzicht in de tijd die ze aan verschillende werkzaamheden besteden. Dit kan helpen bij het optimaliseren van hun bedrijfsvoering, bijvoorbeeld door efficiënter te werken of door te bepalen welke werkzaamheden meer tijd kosten dan gepland.
Beheer van de financiën⁚ Door de gewerkte uren te registreren, kunnen ZZP'ers hun inkomsten nauwkeurig volgen en hun financiën beter beheren.
De voordelen van ZZP-werk in de zorg
ZZP-werk in de zorg biedt verschillende voordelen voor zowel de ZZP'er als de cliënt. Voor de ZZP'er betekent het ondernemerschap⁚
Flexibiliteit⁚ ZZP'ers in de zorg hebben de vrijheid om zelf te bepalen waar, wanneer en hoeveel ze werken. Dit kan voor veel mensen een belangrijk voordeel zijn, bijvoorbeeld voor ouders met jonge kinderen of voor mensen die graag hun werk combineren met andere activiteiten.
Eigen baas⁚ Als ZZP'er ben je je eigen baas en heb je de vrijheid om je eigen werk te organiseren. Je bepaalt je eigen tarieven, je eigen werkwijze en je eigen klanten.
Mogelijkheid tot specialisatie⁚ ZZP'ers in de zorg kunnen zich specialiseren in een specifiek gebied, zoals bijvoorbeeld dementiezorg, palliatieve zorg of kinderverzorging. Dit kan leiden tot meer werkplezier en tot een hogere uursom.
Voor de cliënt heeft ZZP-werk in de zorg de volgende voordelen⁚
Meer keus⁚ ZZP'ers bieden de cliënt meer keus in de zorgverlening. Ze kunnen kiezen voor een ZZP'er die gespecialiseerd is in hun specifieke zorgbehoeften, en ze kunnen hun eigen voorkeuren aangeven.
Meer persoonlijke aandacht⁚ ZZP'ers in de zorg hebben vaak meer tijd voor hun cliënten dan zorgmedewerkers in loondienst. Dit kan leiden tot meer persoonlijke aandacht en een betere kwaliteit van zorg.
Bekijk ook
Zzp'er in de Zorg: Hoeveel Uren Zorg per Indicatie?
Zzp'er in de Zorg: Hoeveel Uren Zorg per Indicatie? >>
Hoeveel uur zorg mag je declareren als ZZP'er? Alles over de 6-indicatie
ZZP en Zorg: Hoeveel uur mag je declareren? >>
Wat is ZZP 5 Indicatie? Uitleg en betekenis
ZZP 5 Indicatie: Alles wat je moet weten >>
Giften aftrekbaar voor ZZP'ers: Regelgeving en Voorwaarden
Giften als ZZP'er: Ontdek de fiscale voordelen >>
Startende onderneming? Bespaar belasting met een tax shelter!
Tax shelter voor startende ondernemingen: Wat is het en hoe werkt het? >>