WW-Uitkering en Inkomstenbelasting: Een Duidelijke Gids

Hoe wordt de WW-uitkering berekend?

De hoogte van de WW-uitkering wordt vastgesteld door uw inkomsten te verrekenen. 70% van uw inkomen wordt verrekend met de WW-uitkering, u mag 30% van de inkomsten houden naast uw (gekorte) WW-uitkering. Verdient u meer dan 87,5% van het WW-maandloon? Dan stopt de WW-uitkering.

Belastbaarheid van de WW-uitkering

Een WW-uitkering is belastbaar inkomen. Dit betekent dat u er inkomstenbelasting over moet betalen. Uw werkgever of uitkeringsinstantie houdt deze loonheffing automatisch voor u in en houdt daarbij rekening met een aantal heffingskortingen. De hoogte van de loonheffing die wordt ingehouden op uw WW-uitkering, hangt af van uw totale inkomen en de heffingskortingen waar u recht op heeft.

Als u een WW-uitkering ontvangt, geeft u altijd maandelijks uw inkomsten door met het formulier Inkomstenopgave. Ook als u geen inkomsten had. Dit is belangrijk, omdat uw inkomsten invloed hebben op de hoogte van uw WW-uitkering en de hoeveelheid loonbelasting die u moet betalen.

U kunt uw jaaropgaaf bekijken en downloaden via Mijn UWV. Deze bevat alle informatie over uw WW-uitkering en de ingehouden loonbelasting.

Loonheffingskorting

Als u een uitkering of loon ontvangt, heeft u recht op de zogenoemde loonheffingskorting. Door toepassing van deze korting betaalt u minder belasting en premies volksverzekeringen. Is uw uitkering uw enige inkomen? Laat de loonheffingskorting dan toepassen op uw uitkering. Uw werkgever of uitkeringsinstantie verrekent uw heffingskortingen via uw loon. Sommige heffingskortingen vraagt u via een voorlopige aanslag aan.

De hoogte van de loonheffingskorting die u ontvangt, hangt af van uw persoonlijke omstandigheden, zoals uw leeftijd, gezinssamenstelling en inkomen. U kunt meer informatie over de loonheffingskorting vinden op de website van de Belastingdienst.

Inkomstenopgave en Belastingaangifte

Als u een WW-uitkering ontvangt, geeft u altijd maandelijks uw inkomsten door met het formulier Inkomstenopgave. Ook als u geen inkomsten had. Dit is belangrijk, omdat uw inkomsten invloed hebben op de hoogte van uw WW-uitkering en de hoeveelheid loonbelasting die u moet betalen.

Aan het eind van het jaar moet u aangifte inkomstenbelasting doen. In uw aangifte geeft u al uw inkomsten en uitgaven door, waaronder uw WW-uitkering. De Belastingdienst gebruikt deze informatie om te berekenen hoeveel belasting u moet betalen.

Je bent verplicht je formulieren inkomstenbelasting in te vullen als je werkt hebt en loonbelasting betaalt. Ook mensen met een uitkering, zoals WW- of bijstandsuitkering, zijn verplicht aangifte te doen.

Inkomsten verrekenen met de WW-uitkering

Uw inkomsten worden verrekend met uw WW-uitkering. Dit betekent dat uw uitkering lager wordt als u naast uw WW-uitkering ook andere inkomsten heeft. 70% van uw inkomen wordt verrekend met de WW-uitkering, u mag 30% van de inkomsten houden naast uw (gekorte) WW-uitkering. Als uw werkgever of uitkeringsinstantie de terugbetaalde inkomsten verrekent met uw brutoloon of uitkering, hoeft u niets te doen. U kunt de gegevens van uw...

Andere inkomsten, zoals spaargeld of eigen vermogen, hoeft u niet aan ons door te geven. Deze worden niet verrekend met uw WW-uitkering.

Bekijk ook

WAZ Uitkering En Aangifte Inkomstenbelasting: Wat Moet Je Weten?

WAZ Uitkering: Aangifte Inkomstenbelasting Vereenvoudigd >>

WIA-uitkering en aangifte inkomstenbelasting: wat moet je weten?

WIA-uitkering en aangifte inkomstenbelasting: een handige gids >>

Uitkering lijfrente en aangifte inkomstenbelasting: Alles wat je moet weten

Hoe geef je je lijfrente uitkering op in je aangifte inkomstenbelasting? >>

AOV-uitkering en inkomstenbelasting voor ZZP'ers

Hoe declareer je je AOV-uitkering in je aangifte inkomstenbelasting? >>

Elektrisch rijden als ZZP'er: Voordelen en subsidies

Elektrisch rijden: De voordelen voor ZZP'ers >>

Bijtelling ZZP Berekenen: Stap-voor-stap Handleiding

Bijtelling ZZP: Bereken de Kosten & Bespaar >>