Duurzaamheidsrapportage: Wat zijn de nieuwe regels?

Inleiding

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema geworden voor bedrijven. Consumenten, investeerders en werknemers verwachten dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor hun impact op het milieu en de samenleving. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Dit artikel bespreekt de CSRD en de impact ervan op Nederlandse ondernemingen.

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om uniform en transparant te communiceren en te rapporteren over hun ESG-prestaties. ESG staat voor Environmental, Social en Governance, de niet-financiële kant van een onderneming. De CSRD is een belangrijke stap in de richting van meer transparantie en verantwoording over de impact van bedrijven op het milieu en de samenleving. Vanaf 2025 gaat deze richtlijn van kracht. In eerste instantie zijn het grote bedrijven die moeten rapporteren. Kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) doen dat vanaf 2026.

De CSRD zal voor alle grote ondernemingen in Nederland leiden tot een ingrijpende wijziging in de bedrijfsvoering. Duurzaamheid zal worden geïntegreerd in alle aspecten van de bedrijfsvoering, van de supply chain tot de marketingstrategie. De CSRD zal bedrijven ertoe aanzetten om hun impact op het milieu en de samenleving te meten, te rapporteren en te verbeteren.

Verplichtingen voor Nederlandse Ondernemingen

De CSRD heeft belangrijke gevolgen voor Nederlandse ondernemingen. Vanaf boekjaar 2024 moeten grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers verplicht verslag uitbrengen over duurzaamheidsbeleid en prestaties. Vanaf boekjaar 2025 en 2026 gaat dit voor nog meer bedrijven gelden. Dit betekent dat bedrijven hun duurzaamheidsinspanningen moeten documenteren en rapporteren, inclusief hun impact op het milieu, de sociale aspecten van hun activiteiten en hun governance-structuur. De rapportage moet voldoen aan de strenge eisen van de CSRD, wat betekent dat bedrijven hun dataverzameling en rapportagesystemen moeten aanpassen.

De CSRD zal een aanzienlijke impact hebben op Nederlandse bedrijven. Bedrijven zullen meer tijd en middelen moeten investeren in het ontwikkelen van een robuust duurzaamheidsbeleid en het verzamelen van de benodigde gegevens voor de rapportage. De implementatie van de CSRD vereist een brede inspanning van verschillende afdelingen binnen een bedrijf, van finance en HR tot marketing en operations.

Impact van de CSRD

De impact van de CSRD is aanzienlijk. De introductie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zal ervoor zorgen dat duurzaamheidsrapportage niet langer een keuze is, maar een verplichting voor duizenden bedrijven in Europa. Dit zal leiden tot een toename van de transparantie en verantwoording over de impact van bedrijven op het milieu en de samenleving.

De CSRD zal bedrijven ertoe aanzetten om hun duurzaamheidsinspanningen te intensiveren en hun impact te meten, te rapporteren en te verbeteren. Dit zal leiden tot een verschuiving in de bedrijfsvoering, waarbij duurzaamheid centraal komt te staan. De CSRD zal ook een belangrijke rol spelen in het bevorderen van de groene transitie en het creëren van een duurzamere economie.

Bekijk ook

Richtlijn overgang van onderneming: wat betekent dit voor jou?

Wat betekent de richtlijn overgang van onderneming voor jou als werknemer of werkgever? Ontdek de regels en voorwaarden voor een geslaagde overgang. >>

De Top 10 Skills die Elke Ondernemer Beheerst

Wat maakt een Ondernemer Succesvol? Ontdek de Top Skills! >>

Social Media voor Ondernemers: De Ultieme Gids

Social Media voor Ondernemers: Zo Gebruik Je Het Effectief! >>

ZZP Opdrachten Zonder Diploma: Welke klussen kan je doen zonder diploma?

ZZP'er zonder diploma? Vind de juiste klussen en start je eigen bedrijf! >>

Krediet voor ZZP: Ontvang de Financiering die Je Nodig Hebt!

Vind het juiste krediet voor je ZZP-bedrijf en realiseer je dromen! >>