Wat is Ondernemerschap? Begrip en criteria uitgelegd
Wat is een ondernemer?
Als je actief bezig bent als ondernemer, betekent dat niet automatisch dat je ook ondernemer voor de Belastingdienst bent. Daarvoor moet jouw bedrijf onder andere deelnemen aan het economisch verkeer en winst maken. Controleer aan de hand van deze checklist of je zelfstandig ondernemer bent volgens de fiscus.
De criteria van de Belastingdienst
De Belastingdienst stelt eisen aan hetondernemerschap. Zo kunnen zij beoordelen of je een ondernemer bent voor de Inkomstenbelasting (IB). In dit artikel bespreken we de 10 ondernemerscriteria die de Belastingdienst hanteert.
Om vast te stellen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, geldt een aantal criteria. Aan de hand van de vragen in de checklist hieronder wordt bepaald of je als ondernemer wordt gezien⁚ Maak je winst en zo ja⁚ hoeveel? Als je slechts een kleine winst maakt of structureel verlies lijdt, ben je volgens de fiscus geen onderneming.
De Belastingdienst kijkt naar de volgende aspecten om te bepalen of je ondernemer bent⁚
- Marktgericht opereren⁚ Ben je actief op de markt met jouw producten of diensten? Is er sprake van concurrentie?
- Meerdere opdrachtgevers⁚ Heb je meer dan één opdrachtgever? Dit geeft aan dat je niet afhankelijk bent van één specifiek project.
- Onafhankelijkheid⁚ Ben je onafhankelijk van je opdrachtgevers? Bepaal je zelf je werktijden en -voorwaarden?
- Werving⁚ Doe je aan werving van nieuwe klanten? Zo ja, hoe doe je dat?
- Prijzen⁚ Komen je prijzen tot stand in vrije onderhandeling? Of zijn ze vastgesteld door een opdrachtgever?
- Werkuren⁚ In hoeverre ben je vrij om je werktijden en -voorwaarden zelf te bepalen?
- Presentatie⁚ Presenteer je jezelf als zelfstandig ondernemer? Heb je een eigen website, logo of visitekaartjes?
- Ondernemersrisico⁚ Loop je risico's in je onderneming, zoals het risico dat klanten niet betalen?
- Promotie⁚ Promoot je jouw bedrijf? Dit kan door middel van reclame, een website of een logo.
- Aansprakelijkheid⁚ Ben je aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming?
Voldoe je aan de meeste van deze criteria, dan is de kans groot dat je ondernemer bent voor de Belastingdienst.
Het urencriterium
Steek je voldoende tijd in jouw onderneming? Ondernemers moeten een minimale hoeveelheid uren werken aan hun bedrijf om aan te tonen dat zij ondernemer voor de Belastingdienst zijn. Je moet voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per kalenderjaar. Dit betekent dat je minimaal 1.225 uur aan je bedrijf moet werken om recht te hebben op bepaalde belastingvoordelen, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.
Voldoe je aan het urencriterium, dan kun je je als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst en profiteren van de voordelen die daarbij horen.
Het urencriterium geldt niet alleen voor zzp'ers die een eenmanszaak hebben, maar ook voor partners in een maatschap of vof.
Het urencriterium wordt jaarlijks gecontroleerd. Als je in een bepaald jaar niet aan het urencriterium voldoet, dan kun je de aftrekposten voor ondernemers niet meer claimen.
Als je geen ondernemer bent voor de Belastingdienst, dan kun je de aftrekposten voor ondernemers niet claimen, maar je kunt wel de volgende voordelen krijgen⁚
- Je hoeft geen btw te betalen over je omzet.
- Je hoeft geen aangifte inkomstenbelasting te doen.
- Je hoeft geen aangifte omzetbelasting te doen.
Het urencriterium is een belangrijke factor in de beoordeling van jouw ondernemerschap. Als je aan het urencriterium voldoet, dan heb je een betere kans om als ondernemer te worden gezien door de Belastingdienst.
Het urencriterium kan per jaar verschillen. Het is daarom belangrijk om je goed te informeren over de actuele regels.
Als je niet voldoet aan het urencriterium, dan kun je in sommige gevallen toch nog in aanmerking komen voor bepaalde belastingvoordelen. Dit is afhankelijk van je specifieke situatie. Neem contact op met de Belastingdienst voor meer informatie.
Andere belangrijke criteria
Naast het urencriterium zijn er nog andere belangrijke criteria die de Belastingdienst gebruikt om te beoordelen of je ondernemer bent. Deze criteria zijn⁚
- Winst maken⁚ De Belastingdienst maakt voor de inkomstenbelasting onderscheid tussen 3 bronnen van inkomen⁚ winst uit onderneming, loon uit dienstbetrekking en resultaat uit overige werkzaamheden. Om als ondernemer in aanmerking te komen, moet je met onderneming winst maken. Als je slechts een kleine winst maakt of structureel verlies lijdt, ben je volgens de fiscus geen onderneming.
- Zelfstandigheid⁚ Hoe zelfstandig is jouw onderneming? Bepaal jij zelf hoe je jouw werkzaamheden uitvoert en hoe je jouw onderneming inricht? Dan word je sneller gezien als ondernemer. Als je verplicht bent om de instructies van een opdrachtgever op te volgen of als opdrachtgevers jou tijdens vakantie en ziekte doorbetalen, dan ben je een fictieve werknemer; Er is dan volgens de Belastingdienst sprake van loon uit dienstbetrekking, en jouw opdrachtgever moet in dat geval loonheffingen betalen.
- Ondernemersrisico⁚ Is er sprake van ondernemersrisico? Als je het risico loopt dat opdrachtgevers niet betalen voor geleverde diensten en als je afhankelijk bent van de vraag naar en het aanbod van jouw producten of diensten loop je een ondernemersrisico. Wie risico loopt, wordt als ondernemer beschouwd.
- Rendabiliteit⁚ Is jouw onderneming rendabel? Als dit niet het geval is, ziet de fiscus jouw werk als een hobby en val je in een andere categorie van de inkomstenbelasting.
De Belastingdienst kijkt ook naar de volgende zaken⁚
- Promotie⁚ Promoot je jouw bedrijf? Een ondernemer moet zowel offline als online actief laten zien dat hij een bedrijf heeft en dient daarvoor promotie te maken. Dit kan bijvoorbeeld door reclame te maken, een eigen website of een logo te gebruiken.
- Aansprakelijkheid⁚ Ben je aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming? Als je een eenmanszaak, maatschap of vof hebt, ben je hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele schulden en ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting. Is jouw onderneming een rechtspersoon, zoals een bv of nv, dan ben je níet hoofdelijk aansprakelijk voor schulden en dus geen ondernemer volgens de belastingdienst.
Door aan deze criteria te voldoen, verhoog je de kans dat je door de Belastingdienst als ondernemer wordt erkend.
De Ondernemerscheck
Bij de Ondernemerscheck van de Belastingdienst beantwoord je (anoniem) vragen om vast te stellen of jouw werkzaamheden passen in de voorwaarden die de overheid stelt aan het ondernemerschap. Daarbij kun je denken aan vragen als⁚
- Werk je minimaal 1.225 uur per jaar aan je bedrijf? Dit is het urencriterium waar je aan moet voldoen om ondernemer te zijn voor de Belastingdienst.
- Maak je winst met je bedrijf? Als je structureel verlies lijdt, wordt je bedrijf mogelijk gezien als hobby en ben je geen ondernemer.
- Ben je zelfstandig en onafhankelijk in je werk? Dit betekent dat je zelf je werktijden en -voorwaarden bepaalt en niet afhankelijk bent van een werkgever.
- Doe je aan werving van nieuwe klanten? Dit geeft aan dat je actief bezig bent met het uitbreiden van je bedrijf.
- Komen je prijzen tot stand in vrije onderhandeling? Dit is een belangrijk criterium om te bepalen of je zelfstandig bent in je werk.
- Presenteer je je als zelfstandig ondernemer? Dit kan door middel van een website, logo of visitekaartjes.
- Loop je risico's in je bedrijf? Dit kan bijvoorbeeld het risico zijn dat klanten niet betalen voor geleverde diensten.
- Ben je hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf? Dit is een belangrijk criterium om te bepalen of je een eenmanszaak, maatschap of vof hebt.
Nadat je de vragen van de Ondernemerscheck hebt beantwoord, ontvang je per onderdeel jouw status als ondernemer. Je ziet ook of je op bepaalde gebieden in de gevarenzone verkeert en hoe je je ondernemerschap op die vlakken kunt verstevigen.
Of je ondernemer bent voor de Belastingdienst kan per jaar verschillen. Door veranderende werkzaamheden, of door nieuwe wet- en regelgeving kan het zijn dat je niet meer voldoet aan alle criteria. Doe daarom ieder jaar opnieuw de Ondernemerscheck om verrassingen te voorkomen.
Conclusie
Of je ondernemer bent voor de Belastingdienst is niet altijd even duidelijk. De Belastingdienst hanteert een aantal criteria om te bepalen of je als ondernemer wordt gezien. Deze criteria zijn niet altijd even duidelijk en kunnen per jaar veranderen.
Het is belangrijk om je goed te informeren over de actuele regels en om de Ondernemerscheck te doen om te bepalen of je aan de criteria voldoet.
Als je aan de criteria voldoet, dan heb je recht op bepaalde belastingvoordelen, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.
Als je niet aan de criteria voldoet, dan kun je niet profiteren van deze belastingvoordelen. In sommige gevallen kun je toch nog in aanmerking komen voor bepaalde belastingvoordelen. Dit is afhankelijk van je specifieke situatie. Neem contact op met de Belastingdienst voor meer informatie.
Het is belangrijk om te onthouden dat je niet automatisch ondernemer bent voor de Belastingdienst, alleen omdat je actief bent als ondernemer. Je moet voldoen aan een aantal criteria om als ondernemer te worden erkend.
Door je goed te informeren en door de Ondernemerscheck te doen, kun je er zeker van zijn dat je aan alle criteria voldoet en dat je van de juiste belastingvoordelen kunt profiteren.
Bekijk ook
Wanneer ben je een ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Ben je een ondernemer voor de inkomstenbelasting? Zo weet je het! >>
Aangifte Inkomstenbelasting: Wanneer is de Deadline?
Aangifte Inkomstenbelasting: Termijnen & Tips >>
Inkomstenbelasting Betalen Als ZZP'er: Wanneer En Hoe?
ZZP en Inkomstenbelasting: Een Overzicht van de Belangrijkste Regels >>
ZZP Aansprakelijkheidsverzekering: Prijzen en Tips
Aansprakelijkheidsverzekering ZZP: Kosten, dekking en vergelijken >>
Mijn ZZP-salaris: Hoe bereken ik mijn inkomen als ZZP'er?
Een heldere uitleg over het berekenen van je ZZP-salaris >>