Aangifte Inkomstenbelasting: Alles wat je moet weten als ZZP'er
Verplichting tot Aangifte
In Nederland is het voor iedereen met een inkomen verplicht om belastingaangifte te doen. Dit geldt voor zowel werknemers in loondienst als zelfstandige ondernemers. De Belastingdienst stuurt in februari een aangiftebrief (uitnodiging voor het doen van aangifte) naar iedereen die verplicht is om aangifte te doen. U moet belastingaangifte doen als u 52 of meer belasting moet betalen of als u 17 of meer terug krijgt. Bijvoorbeeld omdat u aftrekposten heeft. Ook kan de uitbetaling van je toeslagen en voorlopige aanslag inkomstenbelasting worden stopgezet. Zorg ervoor dat je op tijd je aangifte indient of op tijd uitstel aanvraagt. Je bent niet altijd verplicht om aangifte te doen, maar het...
Wanneer Ben Ik Verplicht Tot Aangifte?
Of je verplicht bent om aangifte inkomstenbelasting te doen, hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste is of je een aangiftebrief (uitnodiging voor het doen van aangifte) hebt ontvangen. De Belastingdienst stuurt deze brief in februari naar iedereen die verplicht is om aangifte te doen. Als je een aangiftebrief ontvangt, dan ben je verplicht om belastingaangifte te doen over 2023. Maar ook als je geen brief ontvangt kan het verplicht of juist slim zijn om aangifte te doen. De wet bepaalt dat je binnen de in de uitnodiging gestelde termijn aangifte moet doen. Uit de wetsgeschiedenis en een arrest van de Hoge Raad uit 2003 volgt ook dat de verplichting aangifte te doen niet automatisch ontstaat als een belastingplichtige weet dat hij belasting zal moeten betalen.
Gevolgen van Niet Aangifte Doen
Als je verplicht bent om aangifte te doen en dit niet doet, kan de Belastingdienst boetes opleggen. De eerste keer krijg je een verzuimboete van 385 euro. De boete is ook 385 euro als je de belastingaangifte voor de tweede keer te laat indient. Ben je dan nog te laat, dan kun je een boete verwachten van maximaal 5514 euro. Op de website van de Belastingdienst staat ook een bedrag van 68 euro voor het te laat aangifte doen. De Belastingdienst is daarin dus niet mild! Naast boetes kan de Belastingdienst ook andere maatregelen nemen, zoals het stopzetten van de uitbetaling van toeslagen en de voorlopige aanslag inkomstenbelasting.
Waarom Aangifte Doen Toch Slim Is
Ook als je geen aangiftebrief hebt ontvangen, kan het slim zijn om aangifte inkomstenbelasting te doen. Het kan namelijk zomaar zijn dat je recht hebt op geld terug, bijvoorbeeld omdat je recht hebt op bepaalde aftrekposten. De Belastingdienst gaat de komende tijd burgers bellen dat ze mogelijk recht op een teruggaaf hebben. De fiscus benadrukt dat het nooit om inlogcodes, bankgegevens of DigiD-gegevens vraagt en dat burg ... Vraag uw adviseur naar mogelijke aftrekposten voor u. Als je twijfelt, is het altijd verstandig om de aangifte in te vullen. Je ziet dan ook meteen of je recht hebt op een teruggave.
Aangifte Inkomstenbelasting Doen⁚ Een Stappenplan
De aangifte Inkomstenbelasting kan vanaf 1 maart, zowel online via Mijn Belastingdienst of met de aangifte-app, worden ingevuld. Als je een aangiftebrief ontvangt, dan ben je verplicht om belastingaangifte te doen. Daarnaast kun je op belastingdienst.nl/aangifte checken of je aangifte moet doen. Uw aangifte moet vóór de datum die in uw aangiftebrief staat binnen zijn bij de Belastingdienst. Meestal is dat 1 mei. Als dat niet lukt, moet u vóór 1 mei uitstel aanvragen. Behalve als u in het buitenland woont.
Bekijk ook
Zorgverzekeringswet Zzp: Waarom is het belangrijk?
Zorgverzekeringswet Zzp: Alles wat je moet weten >>
Voorlopige aanslag inkomstenbelasting ZZP: Waarom en hoe?
Voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Uitleg en Tips >>
Waarom een eigen onderneming starten? Ontdek de voordelen!
Ontdek waarom het starten van een eigen onderneming de juiste keuze voor jou kan zijn! >>
ZZP aangifte doen: Stappenplan & tips voor een succesvolle aangifte
ZZP aangifte doen: Zo doe je het goed en bespaar je belasting >>
Wat is je onderneming waard? Beoordeling en taxatie!
Ontdek wat jouw onderneming waard is en hoe je een taxatie kunt laten uitvoeren. >>