De waarde van een onderneming bepalen: Tips en methodes
Waarom is de waarde van een bedrijf belangrijk?
De waarde van een onderneming is van cruciaal belang in verschillende situaties. Bijvoorbeeld bij een bedrijfsovername, wanneer de verkoper en de koper samen moeten komen tot een prijs die voor beiden acceptabel is. Ook bij het aantrekken van investeerders of het verkrijgen van een lening is de bedrijfswaarde een belangrijke factor. Bovendien kan de waarde van een bedrijf inzicht geven in de prestaties van de onderneming en de potentiële groei in de toekomst. Door de waarde van een bedrijf te kennen, kunnen ondernemers betere strategische beslissingen nemen.
Verschillende perspectieven op waarde
De waarde van een bedrijf is een complex begrip dat vanuit verschillende perspectieven kan worden bekeken. De subjectiviteit van waarde wordt duidelijk wanneer we kijken naar de verschillende partijen die betrokken zijn bij een bedrijfsovername. De verkoper heeft een bepaalde verwachting van de waarde van zijn bedrijf, gebaseerd op zijn ervaringen en de inspanningen die hij heeft geleverd. De koper daarentegen kijkt naar de potentiële voordelen die hij uit de overname kan halen. Dit kunnen synergie-effecten zijn, schaalvoordelen of toegang tot nieuwe markten.
Daarnaast kan de waarde van een bedrijf ook worden beïnvloed door de strategische doelstellingen van de koper. Een strategische koper die het bedrijf wil integreren in zijn bestaande activiteiten, zal een hogere waarde toekennen dan een Management Buy In kandidaat (MBI) die het bedrijf stand-alone wil voortzetten. Ook de financiële positie van de koper speelt een rol. Een koper met een sterke financiële basis kan meer risico nemen en een hogere prijs bieden.
De waarde van een bedrijf is dus niet altijd eenduidig en kan variëren afhankelijk van het perspectief van de betrokken partijen. Het is belangrijk om deze verschillende perspectieven te begrijpen om tot een realistische waardering te komen. Dit kan worden gedaan door middel van een gedegen analyse van de financiële gegevens, de marktpositie en de toekomstige groeipotentie van het bedrijf.
Waarderingsmethoden
Er zijn verschillende methoden om de waarde van een bedrijf te bepalen. De keuze voor een bepaalde methode hangt af van de specifieke omstandigheden en het doel van de waardering. Enkele veelgebruikte waarderingsmethoden zijn⁚
Intrinsieke waarde
De intrinsieke waarde van een bedrijf geeft aan wat de waarde is van het eigen vermogen van de onderneming. Deze waarderingsmethode heeft twee grote nadelen. Ten eerste is de intrinsieke waarde slechts een momentopname. De intrinsieke waarde zegt ten tweede alleen iets over de waarde van de onderneming op basis van de huidige boekwaarden van de activa. De marktwaarde van de activa kan afwijken van de boekwaarde, waardoor de intrinsieke waarde een onrealistisch beeld kan geven van de werkelijke waarde van het bedrijf.
De intrinsieke waarde kan je in eerste instantie afleiden uit het eigen vermogen (kapitaal) zoals dat op de balans staat. De boekwaarden van de activa dienen daarbij te worden gewaardeerd tegen actuele marktwaarde. De intrinsieke waarde is het verschil tussen de bezittingen en de schulden van je onderneming, ofwel het eigen vermogen.
De intrinsieke waarde van een onderneming staat gelijk aan het eigen vermogen van het bedrijf. Het is het totaal van alle activa, zoals onroerende goederen, materieel, stock en liquide middelen, verminderd met de passiva of de schulden. Als uitgangspunt voor de intrinsieke waarde wordt het eigen vermogen uit de balans gebruikt, maar dit dient te worden gecorrigeerd door de boekwaarden van de activa tegen de actuele marktwaarde te waarderen.
Rentabiliteitswaarde
De rentabiliteitswaarde van een bedrijf wordt bepaald door de winstgevendheid van de onderneming. Deze methode is gebaseerd op het principe dat de waarde van een bedrijf gelijk is aan de contante waarde van de toekomstige winsten. De rentabiliteitswaarde wordt berekend door de winst te delen door het vereiste rendement op het eigen vermogen.
Zo bereken je de waarde van je bedrijf op basis van de rentabiliteit⁚ Bepaal de normale winst op basis van gemiddelde, genormaliseerde winsten uit het verleden en verwachtingen voor de toekomst. Deel deze winst door het vereiste rendement op het eigen vermogen. Deze rendementseis is vaak gebaseerd op de rente op een langlopende risicoloze belegging, plus een opslag voor branche- en ondernemersrisico. De rentabiliteitswaarde is dus afhankelijk van de winstgevendheid van het bedrijf en het risico dat investeerders bereid zijn te nemen.
Een maatstaf voor de brutowinst voor aftrek van overheadkosten van een bedrijf. Het wordt gebruikt als maatstaf voor de winst die een onderneming haalt met haar operationele activiteiten zonder dat hier kosten en opbrengsten van de financiering in verwerkt zijn. De rentabiliteitswaarde kan worden gebruikt om de waarde van een bedrijf te bepalen in vergelijking met andere bedrijven in dezelfde branche. De methode kan echter ook worden gebruikt om de waarde van een bedrijf te bepalen in relatie tot andere investeringsmogelijkheden.
Discounted Cash Flow-methode
De Discounted Cash Flow-methode (DCF) is een van de meest geavanceerde en betrouwbare methoden om de waarde van een bedrijf te bepalen. Deze methode houdt rekening met de toekomstige kasstromen van het bedrijf en discount deze terug naar de huidige waarde. De DCF-methode is gebaseerd op het principe dat de waarde van een bedrijf gelijk is aan de som van de geactualiseerde toekomstige vrije kasstromen.
Zo wordt duidelijk hoeveel geldstroom een onderneming in de toekomst zal genereren (de vrije kasstroom van de onderneming). Deze methode is de meest gedetailleerde en professionele manier om de bedrijfswaarde te berekenen. Belangrijk verschil met de andere methoden is dat investeringen, in zowel vaste activa als in werkkapitaal, in de waardering worden meegenomen. De DCF-methode is daarom een goede keuze voor bedrijven die een lange termijn horizon hebben en een stabiele cashflow genereren.
De waarde wordt berekend door de toekomstige vrije cashflows van de activiteit gedurende een bepaalde periode te actualiseren naar vandaag. Vanuit economisch perspectief is de waarde van een onderneming gelijk aan de contante waarde van de toekomstige kasstromen. De DCF-methode is gebaseerd op de volgende principes⁚
Factoren die de waarde van een bedrijf beïnvloeden
De waarde van een bedrijf wordt beïnvloed door een breed scala aan factoren. Naast de financiële prestaties, zoals winstgevendheid en cashflow, spelen ook andere factoren een belangrijke rol. Deze factoren kunnen zowel intern als extern zijn.
Interne factoren die de waarde van een bedrijf beïnvloeden zijn onder andere⁚
- De kwaliteit van het management en de bedrijfscultuur.
- De innovatiekracht en het vermogen om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.
- De efficiëntie van de bedrijfsvoering en de kostenstructuur.
- De kwaliteit van de producten en diensten en de klanttevredenheid.
- De aanwezigheid van een sterke merknaam en reputatie.
Externe factoren die de waarde van een bedrijf beïnvloeden zijn onder andere⁚
- De economische situatie en de groei van de markt.
- De concurrentie in de branche en de marktaandelen.
- De regelgeving en wetgeving die van toepassing is op de branche.
- De technologische ontwikkelingen en de impact daarvan op de branche.
- De sociale en maatschappelijke trends en ontwikkelingen.
Het is belangrijk om alle factoren die de waarde van een bedrijf beïnvloeden te analyseren om tot een realistische waardering te komen. Deze analyse kan worden gedaan door middel van een gedegen due diligence, waarbij alle relevante aspecten van het bedrijf worden onderzocht.
Conclusie
De waarde van een onderneming is een complex begrip dat wordt beïnvloed door verschillende factoren. Er is geen eenduidige manier om de waarde van een bedrijf te bepalen, en de verschillende waarderingsmethoden kunnen tot uiteenlopende resultaten leiden. Het is belangrijk om de verschillende perspectieven op waarde te begrijpen en een gedegen analyse te maken van de financiële gegevens, de marktpositie en de toekomstige groeipotentie van het bedrijf.
De waarde van een bedrijf is een belangrijke factor bij een bedrijfsovername, maar ook bij het aantrekken van investeerders of het verkrijgen van een lening. Door de waarde van een bedrijf te kennen, kunnen ondernemers betere strategische beslissingen nemen en de toekomst van hun onderneming beter plannen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de waarde van het bedrijf te evalueren en de factoren die deze waarde beïnvloeden te monitoren.
Of u uw bedrijf nu wilt verkopen of juist een ander bedrijf wilt overnemen, in beide gevallen vormt de waardebepaling een zeer belangrijk onderdeel in het proces van aan- en verkoop van een bedrijf. Intrinsieke waarde Rentabiliteitswaarde Verbeterde rentabiliteitswaarde Goodwill-methode Discounted Cash Flow-methode. De waarde van een bedrijf is een belangrijke factor bij een bedrijfsovername. Maar hoe bereken je deze waarde? Er zijn verschillende manieren om tot een gedegen waardebepaling van een onderneming te komen. Dat geeft ook meteen aan dat er geen eenduidige uitkomst bestaat.
Bekijk ook
Waarde onderneming bij echtscheiding: Bepaal de juiste waarde
Waarde onderneming bij echtscheiding: Een eerlijke verdeling voor beide partijen >>
Intrinsieke waarde onderneming berekenen: een complete gids
Intrinsieke waarde onderneming berekenen: stap voor stap >>
Hoe bereken je de intrinsieke waarde van een onderneming? Stappenplan & Tips
Bereken de Intrinsieke Waarde van een Onderneming: Een Stappenplan >>
Administratie voor ZZP'ers: Tips en Advies
Administratie voor ZZP'ers: Zo regel je het efficiënt >>
Zzp'er zonder BTW: Wanneer is Dit Mogelijk?
Zzp'er en BTW: Wanneer Ben Je Vrijgesteld? >>