Overdracht onderneming: omzetbelasting en vrijstellingen

Wat is een overdracht van een onderneming?

De overdracht van een onderneming, ook wel een overgang van een algemeenheid van goederen genoemd, betekent dat een ondernemer zijn gehele onderneming of een deel daarvan overdraagt aan een andere partij. Dit kan gaan om de overdracht van alle activa en passiva van de onderneming, inclusief de goodwill, de klantenportefeuille, de voorraden en de vaste activa. De overdracht van een onderneming is onder voorwaarden vrijgesteld van omzetbelasting. Deze regeling is in het leven geroepen om een bedrijfsoverdracht niet te verhinderen of te bemoeilijken.

Voorwaarden voor vrijstelling

Om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling voor de overdracht van een onderneming, moeten aan een aantal strikte voorwaarden worden voldaan. De overdracht moet voldoen aan de definitie van een artikel 37d-levering, wat betekent dat de overdracht moet gaan om een algemeenheid van goederen die deel uitmaken van een onderneming. Daarnaast moet de overdracht voldoen aan de volgende voorwaarden⁚

  • De overdracht moet plaatsvinden tegen een zakelijke prijs. Dit betekent dat de prijs die voor de onderneming wordt betaald, moet overeenkomen met de werkelijke waarde van de onderneming.
  • De overdracht moet plaatsvinden op een bepaald moment. De overdracht moet plaatsvinden op het moment dat de overdrager de onderneming stopt. Dit betekent dat de overdrager geen werkzaamheden meer mag verrichten voor de onderneming na de overdracht.
  • De overdracht moet plaatsvinden aan een bepaalde partij. De overdracht moet plaatsvinden aan een andere ondernemer of aan een natuurlijk persoon die de onderneming voortzet.
  • De overdracht moet voldoen aan bepaalde administratieve vereisten. De overdrager moet de overdracht melden aan de Belastingdienst en de overdracht moet worden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst.

Als aan alle voorwaarden wordt voldaan, is de overdracht van de onderneming vrijgesteld van omzetbelasting. Dit betekent dat de overdrager geen omzetbelasting hoeft te betalen over de overdracht van de onderneming. De verkrijger hoeft ook geen omzetbelasting te betalen over de aankoop van de onderneming.

Het is belangrijk om te weten dat de vrijstelling alleen geldt voor de overdracht van de onderneming. De vrijstelling geldt niet voor de overdracht van individuele activa of passiva van de onderneming.

Soorten overdracht

Er zijn verschillende soorten overdracht van een onderneming die onder de vrijstelling van omzetbelasting kunnen vallen. Enkele voorbeelden zijn⁚

  • Verkoop van de onderneming⁚ De meest voorkomende vorm van overdracht is de verkoop van de onderneming aan een andere ondernemer of aan een natuurlijk persoon die de onderneming voortzet. De verkoper stopt met de onderneming en de koper neemt de activiteiten van de onderneming over.
  • Schenking van de onderneming⁚ Een ondernemer kan zijn onderneming ook schenken aan een ander. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een bedrijfsoverdracht binnen de familie. In dit geval stopt de schenker met de onderneming en de ontvanger neemt de activiteiten van de onderneming over.
  • Fusie van ondernemingen⁚ Twee of meer ondernemingen kunnen fuseren tot één onderneming. In dit geval stoppen de afzonderlijke ondernemingen met hun activiteiten en wordt er een nieuwe onderneming gevormd die de activiteiten van de oude ondernemingen voortzet.
  • Splitsing van een onderneming⁚ Een onderneming kan worden gesplitst in twee of meer ondernemingen. In dit geval stopt de oude onderneming met haar activiteiten en worden er nieuwe ondernemingen gevormd die de activiteiten van de oude onderneming voortzetten.

De vrijstelling van omzetbelasting geldt voor alle soorten overdracht van een onderneming, mits aan alle voorwaarden wordt voldaan. Het is belangrijk om te weten dat de vrijstelling niet geldt voor de overdracht van individuele activa of passiva van de onderneming.

Bij een overdracht van een onderneming is het van belang om de juiste juridische vorm te kiezen. Dit hangt af van de specifieke situatie en de wensen van de partijen. Het is daarom raadzaam om juridisch advies in te winnen bij een specialist.

Gevolgen van de vrijstelling

De vrijstelling van omzetbelasting bij de overdracht van een onderneming heeft verschillende gevolgen voor zowel de overdrager als de verkrijger⁚

  • Voor de overdrager⁚ De overdrager hoeft geen omzetbelasting te betalen over de overdracht van de onderneming. Dit betekent dat de overdrager meer geld overhoudt na de overdracht. De overdrager moet echter wel voldoen aan alle voorwaarden voor de vrijstelling.
  • Voor de verkrijger⁚ De verkrijger hoeft geen omzetbelasting te betalen over de aankoop van de onderneming. Dit betekent dat de verkrijger minder geld hoeft te betalen voor de onderneming. De verkrijger moet echter wel voldoen aan alle voorwaarden voor de vrijstelling.
  • Voor de Belastingdienst⁚ De Belastingdienst ontvangt geen omzetbelasting over de overdracht van de onderneming. Dit betekent dat de Belastingdienst minder inkomsten heeft. De Belastingdienst controleert echter wel of aan alle voorwaarden voor de vrijstelling wordt voldaan.

De vrijstelling van omzetbelasting kan dus een belangrijke factor zijn bij de overdracht van een onderneming. Het is belangrijk om de gevolgen van de vrijstelling goed te overwegen voordat een beslissing wordt genomen over de overdracht van een onderneming.

Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen bij een specialist om te bepalen of de vrijstelling in uw specifieke situatie van toepassing is.

Belangrijk om te weten

Naast de eerder genoemde voorwaarden en gevolgen, zijn er nog een aantal belangrijke punten om in gedachten te houden bij de vrijstelling van omzetbelasting bij de overdracht van een onderneming⁚

  • Administratieve formaliteiten⁚ De overdracht van een onderneming moet worden gemeld aan de Belastingdienst. Dit kan via een speciaal formulier dat online beschikbaar is. Het is belangrijk om de administratieve formaliteiten correct uit te voeren om te voorkomen dat de vrijstelling wordt ingetrokken.
  • Samenloopvrijstelling⁚ In sommige gevallen kan de overdracht van een onderneming ook leiden tot het verschuldigd zijn van overdrachtsbelasting. In dat geval kan de samenloopvrijstelling worden toegepast, waardoor geen overdrachtsbelasting is verschuldigd.
  • Kleineondernemersregeling (KOR)⁚ Als de onderneming valt onder de KOR, dan is de overdracht van de onderneming sowieso vrijgesteld van omzetbelasting. De KOR is een vrijstelling voor de omzetbelasting voor kleine ondernemingen met een omzet die niet hoger is dan 20.000 euro per jaar.
  • EU-KOR⁚ Als de onderneming actief is in andere EU-landen, dan kan de EU-KOR van toepassing zijn. De EU-KOR is een vereenvoudigde vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen die actief zijn in andere EU-landen.

Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen bij een specialist om te bepalen of de vrijstelling in uw specifieke situatie van toepassing is en welke administratieve formaliteiten er moeten worden uitgevoerd.

De informatie in deze tekst is bedoeld als algemene informatie en mag niet worden opgevat als juridisch advies.

Bekijk ook

BTW-vrijstelling voor kleine ondernemingen: Voorwaarden en aanvraag

BTW vrijstelling: Voorwaarden en aanvraag voor kleine ondernemingen >>

BTW Aangifte Kleine Ondernemingen: Vrijstelling en regels

Vrijstelling BTW: Alles wat je moet weten als kleine ondernemer >>

BTW Vrijstelling ZZP in de Zorg: Wanneer ben je vrijgesteld van BTW?

BTW Vrijstelling ZZP in de Zorg: Wanneer ben je vrijgesteld van BTW en hoe werkt het? >>

Auto kopen of leasen als ZZP'er: Wat is de beste keuze?

Auto als ZZP'er: Kopen of leasen? Ontdek de voor- en nadelen >>

Uurloon lasser ZZP: Wat verdien je als ZZP'er?

Uurloon lasser ZZP: Bepaal je tarief >>