Vrijstelling BOR per onderneming: voordelen en voorwaarden

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)‚ ook wel de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) genaamd‚ is een gedeeltelijke vrijstelling bij de vererving van ondernemingsvermogen. Bij het schenken van een onderneming of aanmerkelijk belangaandelen kan de BOR ook worden toegepast. De BOR geeft bij erven en schenken een volledige vrijstelling van ruim 1‚1 miljoen en 83 daarboven als het gaat om ondernemingsvermogen. Een voorwaarde voor deze vrijstelling bij schenken is dat de aandeelhouder de bv al vijf jaar in bezit heeft. Bij een bedrijfsoverdracht kan onder voorwaarden gebruik worden gemaakt van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten. Vanaf 1 januari 2010 geldt een forse vrijstelling voor ondernemingsvermogen. Over een waarde van 1.000.000 is helemaal geen erf- of schenkbelasting verschuldigd‚ daarboven is 83 vrijgesteld. De vrijstelling in de BOR gaat naar 100 van de goingconcernwaarde tot 1.500.000 en 75 over het meerdere. In 2024 bedraagt dit nog 100 tot 1.325.253 en 83 daarboven. Voor grotere bedrijven pakt de aanpassing ongunstiger uit dan voor kleinere bedrijven. Als u een onderneming erft of geschonken krijgt‚ dan moet u over de waarde van die onderneming erfbelasting of schenkbelasting betalen. Zet u het bedrijf voort? Dan kunt u gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling. U betaalt dan minder of geen belasting.

De vrijstelling in de BOR

De vrijstelling bedraagt op dit moment per onderneming 100 van de goingconcernwaarde van de objectieve onderneming tot een vermogen van 1.250.871. Zet u de onderneming voort? Dan kunt u vrijstelling krijgen voor de erf- of schenkbelasting. Hoeveel vrijstelling u krijgt‚ is afhankelijk van de waarde van de onderneming. De BOR-vrijstelling wordt 100 procent van de goingconcernwaarde van de onderneming tot 1‚5 miljoen euro (2024⁚ 1.325.253 euro) en 75 procent (2024⁚ 83 procent) over het meerdere. Het kabinet wil met deze aanpassing het profijt van de BOR meer laten neerslaan bij kleinere ondernemingen.

Wijzigingen per 1 januari 2025

Per 1 januari 2025 worden er belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de BOR. De vrijstelling in de BOR zal worden aangepast‚ met een verhoging van de eerste 100% vrijstelling naar 1.500.000 euro (in 2024⁚ 1.325.253 euro). Het meerdere van dit bedrag zal voor 75% vrijgesteld worden (in 2024⁚ 83%). Deze wijziging heeft een positief effect op kleinere ondernemingen‚ maar kan voor grotere bedrijven nadelig uitpakken. Daarnaast wordt de doelmatigheidsmarge afgeschaft. Dit betekent dat de BOR in de toekomst niet meer zal worden beperkt door een maximale hoogte van de winstmarge. De BOR wordt ook aangepast om misbruik te voorkomen. Dit gebeurt door maatregelen te nemen tegen zogenaamde "rollatorinvesteringen" en "dubbel-BOR".

Wijzigingen per 1 januari 2026

Vanaf 1 januari 2026 zal de toegang tot de BOR worden beperkt. De BOR zal dan alleen nog maar van toepassing zijn op het saldo van de waarde van het pand en de bijbehorende schulden als u aandelen samen met een ter beschikking gestelde onroerende zaak overdraagt. Tot nu toe werden deze schulden niet meegenomen bij de berekening van de hoogte van de BOR-vrijstelling. Deze aanpassing beoogt misbruik van de BOR te voorkomen. De vrijstelling in de BOR zal ook worden aangepast. De waarde van de onderneming tot en met 1‚5 miljoen euro zal voor 100% vrijgesteld worden‚ terwijl het meerdere voor 70% vrijgesteld zal worden (in 2024⁚ 83%). Dit betekent dat de vrijstelling voor kleinere bedrijven wordt verhoogd‚ maar voor grotere bedrijven wordt verlaagd. De BOR blijft voorlopig bestaan‚ maar de overheid is van plan de regeling in de toekomst te evalueren.

Voorwaarden voor de BOR

Om gebruik te kunnen maken van de BOR‚ moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. De belangrijkste voorwaarden zijn⁚

  • Bezitsvereiste⁚ De schenker of erflater moet het ondernemingsvermogen minimaal vijf jaar in bezit hebben.
  • Voortzettingsvereiste⁚ De verkrijger moet de onderneming voortzetten; Dit betekent dat de onderneming moet blijven bestaan en dat de verkrijger de onderneming actief moet blijven beheren.
  • Leeftijdseis⁚ De verkrijger moet minimaal 21 jaar oud zijn.
  • De onderneming moet actief zijn⁚ De onderneming moet een echte onderneming zijn en geen hobby of speculatieve belegging.
  • De onderneming moet een eigen onderneming zijn⁚ De onderneming mag geen onderdeel zijn van een grotere onderneming.
  • De onderneming moet voldoen aan de going concern-waarde⁚ De onderneming moet in staat zijn om te blijven bestaan en winst te maken.
  • De onderneming moet voldoende liquiditeit hebben⁚ De onderneming moet voldoende liquide middelen hebben om de schulden te kunnen aflossen.
De exacte voorwaarden kunnen per situatie verschillen‚ dus het is belangrijk om altijd advies in te winnen bij een belastingadviseur.

De toekomst van de BOR

De toekomst van de BOR is onzeker. De overheid is van plan de regeling in de toekomst te evalueren. Het is mogelijk dat de BOR in de toekomst wordt aangepast of zelfs afgeschaft. De overheid wil misbruik van de BOR voorkomen en ervoor zorgen dat de regeling alleen wordt gebruikt door bedrijven die daadwerkelijk worden voortgezet. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de BOR. De overheid kan de regeling op elk moment aanpassen. Als u van plan bent om gebruik te maken van de BOR‚ is het belangrijk om advies in te winnen bij een belastingadviseur. De belastingadviseur kan u adviseren over de beste strategie om gebruik te maken van de BOR en kan u helpen om de juiste documenten in te dienen.

Bekijk ook

BTW-vrijstelling voor kleine ondernemingen: Voorwaarden en aanvraag

BTW vrijstelling: Voorwaarden en aanvraag voor kleine ondernemingen >>

Vrijstelling omzetbelasting bij ondernemingsoverdracht: voorwaarden

Overdracht onderneming: omzetbelasting en vrijstellingen >>

Kleine onderneming? BTW-listing en vrijstelling: Alles wat je moet weten

BTW-listing en vrijstelling voor kleine ondernemingen: Een complete gids >>

Inkomstenbelasting tarieven 2018: Een compleet overzicht

Inkomstenbelasting tarieven 2018: Alles wat je moet weten >>

BTW tanken als ZZP'er: Wat zijn de regels?

BTW op tanken als ZZP'er: Alles wat je moet weten >>