De Beste Voorbeeld Websites voor ZZP'ers: Laat je inspireren!
Inleiding
Als zzp'er is het vinden van nieuwe opdrachten en klanten noodzakelijk. Dat noem je acquisitie⁚ het verwerven van nieuwe opdrachten en klanten. Je ontkomt er als zzp'er eigenlijk niet aan, want zonder opdrachten verdien je natuurlijk niks. Behalve cold calling en netwerken, kun je ook proberen opdrachten te vinden via speciaal daarvoor opgezette websites, waarmee je opdrachten kunt scoren.
Populaire platformen voor ZZP-opdrachten
Er zijn heel wat websites die je zouden kunnen helpen met het vinden van opdrachten. We bespreken slechts een selectie.
Flextender noemt zichzelf hét platform voor inhuuropdrachten en het werkt als een marktplaats. Op deze site vind je voornamelijk inhuuropdrachten die door gemeenten worden uitgezet. Denk aan⁚ consulent WMO, medewerker digitalisering, planoloog of verkeerskundige. Voor zzpers is flextender gratis en vrijblijvend, je hoeft je alleen in te schrijven. Je kunt jobalerts instellen voor opdrachten die in jouw vakgebied vallen. Flextender brengt bij de opdrachtgever (meestal) óf bij de leverancier (soms) een vast bedrag per gewerkt uur in rekening voor haar diensten voor de duur van de inhuuropdracht. Dit wordt bijgehouden via het eigen urenregistratiesysteem van Flextender.
Freelance.nl biedt een groot en gevarieerd aanbod aan grote opdrachten en kleine klussen. Voor als je werkzaam bent in de ICT, als tekstschrijver of vertaler, maatschappelijk werker, coach of jurist, en nog veel meer vakgebieden. Als freelancer of zzper kun je een gratis account aanmaken om opdrachten te zoeken, jobalerts te krijgen en zichtbaar te zijn voor opdrachtgevers. Wil je binnen 24 uur na publicatie van een opdracht kunnen reageren? Dan heb je een PRO account nodig; dat kost 57,50 exclusief btw voor 1 jaar. Daarmee vergroot je je kans aanzienlijk om de opdracht daadwerkelijk te krijgen. Vaak worden opdrachten al binnen die 24 uur gepauzeerd of gesloten, omdat er zo veel reacties zijn binnen gekomen;
Op freelancer.nl kun je een gratis en betaald profiel aanmaken om te reageren op dienstverlenende opdrachten en jobalerts te krijgen via e-mail. Ook wordt jouw profiel zichtbaar voor opdrachtgevers. Het is aan te raden om enkele referenties op te geven, zodat opdrachtgevers een beter beeld van je krijgen. De referenties geven cijfers (van 1 tot 5 sterren) voor bepaalde taken. Dit leidt tot een kwalificatie, uitgedrukt in een bepaald aantal sterren bij jouw profiel. Je kunt een betaald account nemen (per jaar), dat kost zon 50 tot 60 euro per maand. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een standaard en premium account. Met een premium account heb je voorrang wat betreft de zichtbaarheid voor opdrachtgevers. Met een premium account kom je dus boven een freelancer met een standaard account te staan.
Op hoofdkraan.nl vind je opdrachten in de categorieën tekst en vertaling, marketing en communicatie, design en multimedia, websites en applicaties, finance en administratie, management en organisatie, analyse en advies, en beheer en techniek. Als freelancer kun je kiezen uit drie verschillende abonnementen⁚ gratis, pro (24,95 euro per maand) en proplus (69,95 euro per maand). Gratis betekent dat je jobalerts kunt ontvangen en opdrachten kunt bekijken. Met een (jaarlijks) pro abonnement kun je reageren op 40 opdrachten per maand en krijg je een profiel in de bedrijvengids. Met het (jaarlijkse) proplus abonnement krijg je ook een profiel in de bedrijvengids én je kunt onbeperkt op opdrachten reageren. Als je wilt, kun je voorafgaand aan de opdracht een proforma betaling (aanbetaling) vragen aan de opdrachtgever; dat regelt hoofdkraan voor je. Net als op freelance.nl, wordt er in een razend tempo op opdrachten gereageerd. Wil je ook snel kunnen reageren? Dan heb je zeker een betaald abonnement nodig.
Op offerti.nl kunnen opdrachtgevers een offerte-aanvraag plaatsen. Bijvoorbeeld als een opdrachtgever op zoek is naar een boekhouder, vertaler, jurist, loopbaancoach, mediator, relatietherapeut, tekstschrijver of grafisch ontwerper. Je betaalt pas op het moment dat je een offerte uitbrengt op een opdracht die bij je past en die je aanspreekt. Daarvoor werkt Offerti met credits. Eén credit staat gelijk aan 1 euro. Het aantal credits verschilt per opdracht en per vakgebied. Bij elke opdracht staat vermeld hoeveel credits in rekening worden gebracht. De credits zijn voor elk vakgebied te gebruiken; handig als je in meerdere vakgebieden actief bent. Het nadeel is dat je betaalt per offerte en daarmee niet verzekerd bent dat je de opdracht ook echt mag gaan doen.
Opdrachten.nl biedt dagelijks een groot aantal opdrachten binnen diverse vakgebieden. Je kunt kiezen uit een gratis of betaald abonnement. Met een gratis abonnement kun je interne opdrachten inzien en jobalerts ontvangen, met een pro abonnement kun je ook direct reageren op externe opdrachten, én opdrachtgevers kunnen je profiel inzien. Met interne opdrachten wordt bedoeld⁚ opdrachten die rechtsreeks geplaatst worden op opdrachten.nl. Externe opdrachten zijn opdrachten van overheidsmarktplaatsen en websites van opdrachtgevers en intermediairs, die opdrachten.nl doorplaatst. Voor een betaald (pro) abonnement betaal je vanaf 1,95 euro per maand. De daadwerkelijke prijs die je betaalt, is afhankelijk van de looptijd die je kiest⁚ 6, 12 of 36 maanden.
Pooq.nl publiceert dagelijks vele nieuwe opdrachten in diverse vakgebieden. Je kunt met een gratis account direct zoeken op regio, vakgebied, opleidingsniveau en gezochte werkervaring. Met een pro abonnement zie je ook direct wie de opdrachtgever is en kun je reageren. Ook kunnen opdrachtgevers jouw profiel zien. De kosten voor een pro abonnement zijn⁚ 24 euro voor een halfjaarlijks abonnement en 36 euro voor een jaarabonnement. Let op⁚ Pooq publiceert ook opdrachten, die alleen op detacheringsbasis (tijdelijk dienstverband) kunnen worden ingevuld. Deze zijn daardoor niet interessant voor zzpers.
Specifieke websites voor verschillende vakgebieden
Deze website richt zich op zogenaamde klusjesmannen (en -vrouwen). Interessant als je zzp-werk zoekt als bijvoorbeeld aannemer, elektricien, loodgieter, schilder, timmerman of stukadoor. Iedereen die een vakman zoekt, kan gratis een klus plaatsen. Als klusjesman (of -vrouw) kun je je gratis inschrijven en reageren op aanvragen die in jouw vakgebied en regio vallen. Je stelt jezelf voor en vertelt waarom jij de beste persoon voor deze klus bent en geeft een prijsindicatie. De plaatser van de klus kiest zelf de vakman die het beste past en laat achteraf een beoordeling achter. Sommige vakmannen zweren erbij, maar het kan ook in je nadeel werken als je (nog) geen beoordelingen hebt. Je zult dan eerst een goede reputatie moeten opbouwen.
Jooble is een vacaturesite met ook veel opdrachten voor freelancers. Je kan makkelijk opdrachten filteren op regio, salaris en datum. Er staan opdrachten op voor alle vakgebieden. Je kan met een gratis account per mail op de hoogte worden gehouden van nieuwe opdrachten.
Naast deze algemene platforms, zijn er ook websites die zich specifiek richten op bepaalde vakgebieden. Zo vind je op Tekstbureau.nl opdrachten voor tekstschrijvers en op Vertaalnet.nl voor vertalers. Voor grafisch designers zijn er websites zoals 99designs en Dribbble.
Het is belangrijk om te onderzoeken welke websites relevant zijn voor jouw vakgebied en om je profiel goed in te richten. Zorg ervoor dat je een duidelijke beschrijving van je diensten en ervaringen geeft, en dat je portfolio up-to-date is.
De meeste websites bieden verschillende abonnementen aan, van gratis tot betaald. De betaalde abonnementen bieden vaak extra voordelen, zoals meer zichtbaarheid voor opdrachtgevers en de mogelijkheid om sneller te reageren op opdrachten.
Het is aan te raden om je in te schrijven op meerdere websites om je kansen te vergroten. Vergeet niet om je profiel regelmatig bij te werken en om actief te blijven zoeken naar nieuwe opdrachten.
Succes met het vinden van jouw volgende klus!
Bekijk ook
ZZP contract voorbeeld: Download en gebruik het!
ZZP contract: Bescherm jezelf met een duidelijk contract >>
Ondernemend Gedrag: Voorbeeld Werkstuk & Tips voor Succes
Voorbeeld Werkstuk Ondernemend Gedrag: Inspiratie & Richtlijnen >>
Sociale Onderneming Voorbeeld: Inspirerende Cases
Sociale Ondernemingen: Voorbeelden en Inspiratie voor Je Eigen Bedrijf >>
AOW voor zelfstandig ondernemers: hoe werkt het?
AOW als ZZP'er: alles wat je moet weten >>
Hoe werkt afschrijven voor ZZP'ers? Alles over de regels
Hoe werkt afschrijven voor ZZP'ers? Ontdek de regels en voorwaarden voor het afschrijven van zakelijke kosten. >>