Verzoek om Ambtshalve Verminderung Inkomstenbelasting: Een Stap-voor-stap Handleiding
Wanneer is een verzoek om ambtshalve vermindering relevant?
Een verzoek om ambtshalve vermindering van uw inkomstenbelastingaanslag is relevant wanneer u het niet eens bent met de hoogte van de aanslag, maar de bezwaartermijn is verstreken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u te laat bent met het indienen van bezwaar, of als er nieuwe jurisprudentie is die van invloed is op uw aanslag.
Ook als u het niet eens bent met het besluit tot vermindering van de aanslag inkomstenbelasting, kunt u een verzoek om ambtshalve vermindering indienen.
Een belangrijk punt om te onthouden is dat de Belastingdienst de aanslag alleen zal verlagen als wordt geconstateerd dat deze te hoog is vastgesteld, tenzij sprake is van nieuwe jurisprudentie.
In sommige gevallen kan het verstandig zijn om een verzoek om ambtshalve vermindering in te dienen, zelfs als de aanslag nog niet onherroepelijk vaststaat. Dit geldt bijvoorbeeld voor aanslagen over het jaar 2019, die nog niet onherroepelijk vaststonden op 24 december 2021.
De procedure voor het indienen van een verzoek
Het indienen van een verzoek om ambtshalve vermindering van uw inkomstenbelastingaanslag verloopt via een specifieke procedure. De volgende stappen zijn van belang⁚
- Schriftelijk verzoek⁚ U dient uw verzoek schriftelijk in te dienen bij uw belastingkantoor.
- Informatie en argumenten⁚ In uw verzoek moet u duidelijk aangeven waarover u het niet eens bent met de aanslag en waarom u vindt dat deze te hoog is. Geef aan welke informatie of argumenten u kunt aanvoeren om uw standpunt te onderbouwen.
- Termijn⁚ Uw verzoek om ambtshalve vermindering moet binnen 5 jaar na het einde van het kalenderjaar waarop de belastingaanslag ziet, zijn ingediend. Een verzoek om ambtshalve vermindering voor het jaar 2019 moet bijvoorbeeld voor het einde van het jaar 2024 zijn gedaan.
- Bewijslast⁚ Bij een verzoek om ambtshalve vermindering ligt de bewijslast bij u. Dat betekent dat u aannemelijk moet maken dat de aanslag te hoog is vastgesteld.
- Beslissing van de Belastingdienst⁚ De Belastingdienst beoordeelt uw verzoek en neemt een beslissing. Als de aanslag te hoog was, wordt deze lager gemaakt. Als de aanslag juist was, wordt uw verzoek afgewezen.
- Bezwaar⁚ Als u het niet eens bent met de beslissing van de Belastingdienst, kunt u tegen deze beslissing bezwaar aantekenen.
Het is verstandig om uw verzoek om ambtshalve vermindering zorgvuldig voor te bereiden. Zorg ervoor dat u alle relevante informatie en argumenten verzamelt en dat uw verzoek duidelijk en bondig is geformuleerd.
Indien u twijfelt over de procedure of over de inhoud van uw verzoek, kunt u contact opnemen met een belastingadviseur of een advocaat gespecialiseerd in belastingrecht.
Voorwaarden voor een geslaagd verzoek
Om een succesvol verzoek om ambtshalve vermindering van uw inkomstenbelastingaanslag in te dienen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in de wet en in de uitvoeringsregeling. Twee belangrijke voorwaarden zijn⁚
- Termijn⁚ Uw verzoek moet binnen vijf jaar na het einde van het kalenderjaar waarop de belastingaanslag ziet, zijn ingediend. Dit betekent dat u voor een aanslag inkomstenbelasting over het jaar 2019 uw verzoek om ambtshalve vermindering uiterlijk voor het einde van het jaar 2024 moet indienen.
- Grondslag voor vermindering⁚ Er moet een grondslag zijn voor vermindering van de aanslag. Dit kan bijvoorbeeld zijn⁚
- Een fout in de berekening van de aanslag;
- Een onjuiste toepassing van de wet;
- Nieuwe jurisprudentie die van invloed is op uw aanslag;
- Een onredelijke toepassing van de wet.
Het is belangrijk om te onthouden dat de Belastingdienst de aanslag alleen zal verlagen als wordt geconstateerd dat deze te hoog is vastgesteld, tenzij sprake is van nieuwe jurisprudentie. De Hoge Raad heeft op 20 mei 2022 (ECLI⁚NL⁚HR⁚2022⁚720) in haar arrest bepaald dat er geen verzoek tot ambtshalve vermindering kan worden ingediend omdat de onjuistheid van de aanslag volgt uit nieuwe jurisprudentie (artikel 45a uitvoeringsregeling Inkomstenbelasting 2001).
Als u niet aan alle voorwaarden voldoet, is de kans groot dat uw verzoek wordt afgewezen. Het is daarom verstandig om uw verzoek zorgvuldig voor te bereiden en om alle relevante informatie en argumenten te verzamelen.
Belangrijke wet- en regelgeving
Het indienen van een verzoek om ambtshalve vermindering van uw inkomstenbelastingaanslag wordt gereguleerd door verschillende wetten en regelgeving. De belangrijkste wetten en regelgeving die van toepassing zijn, zijn⁚
- Algemene wet inzake rijksbelastingen (Awr)⁚ Artikel 65 van de Awr regelt de mogelijkheid om een verzoek om ambtshalve vermindering in te dienen.
- Wet inkomstenbelasting 2001 (Wet IB 2001)⁚ Artikel 9.6 van de Wet IB 2001 geeft aan dat de Inspecteur een aanslag inkomstenbelasting ambtshalve kan verminderen.
- Uitvoeringsregeling Inkomstenbelasting 2001 (Uitv. reg. IB 2001)⁚ Artikel 45aa van de Uitvoeringsregeling Inkomstenbelasting 2001 geeft de voorwaarden voor een geslaagd verzoek om ambtshalve vermindering.
In de uitvoeringsregeling zijn de volgende voorwaarden opgenomen⁚
- Termijn⁚ Het verzoek moet binnen vijf jaar na het einde van het kalenderjaar waarop de aanslag ziet, zijn ingediend.
- Grondslag voor vermindering⁚ Er moet een grondslag zijn voor vermindering van de aanslag. Dit kan bijvoorbeeld zijn een fout in de berekening van de aanslag, een onjuiste toepassing van de wet, nieuwe jurisprudentie die van invloed is op uw aanslag, of een onredelijke toepassing van de wet.
Het is van belang om deze wetten en regelgeving goed te kennen om uw verzoek om ambtshalve vermindering zo goed mogelijk te kunnen formuleren en om uw kansen op succes te vergroten.
Indien u twijfelt over de interpretatie van deze wetten en regelgeving, kunt u contact opnemen met een belastingadviseur of een advocaat gespecialiseerd in belastingrecht.
Tips voor het indienen van een verzoek
Het indienen van een verzoek om ambtshalve vermindering van uw inkomstenbelastingaanslag kan een complex proces zijn. De volgende tips kunnen u helpen om uw kansen op succes te vergroten⁚
- Zorgvuldig voorbereiden⁚ Zorg ervoor dat u alle relevante informatie en argumenten verzamelt. Dit kan bijvoorbeeld zijn de aanslag zelf, relevante correspondentie met de Belastingdienst, jurisprudentie die van toepassing kan zijn, en andere documenten die uw standpunt kunnen ondersteunen.
- Duidelijk en bondig formuleren⁚ Formuleer uw verzoek duidelijk en bondig. Maak in uw verzoek duidelijk waarover u het niet eens bent met de aanslag en waarom u vindt dat deze te hoog is.
- Bewijslast⁚ Houd er rekening mee dat de bewijslast bij u ligt. Dat betekent dat u aannemelijk moet maken dat de aanslag te hoog is vastgesteld.
- Termijn⁚ Houd de termijn in de gaten. Uw verzoek om ambtshalve vermindering moet binnen vijf jaar na het einde van het kalenderjaar waarop de aanslag ziet, zijn ingediend.
- Professionele hulp⁚ Twijfelt u over de procedure of over de inhoud van uw verzoek? Neem dan contact op met een belastingadviseur of een advocaat gespecialiseerd in belastingrecht. Zij kunnen u helpen met het formuleren van uw verzoek en het indienen van uw verzoek bij de Belastingdienst.
Het indienen van een verzoek om ambtshalve vermindering kan een tijdrovend proces zijn. Wees geduldig en houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat de Belastingdienst een beslissing heeft genomen over uw verzoek.
Wees voorbereid op het feit dat uw verzoek mogelijk wordt afgewezen. Als u het niet eens bent met de beslissing van de Belastingdienst, kunt u tegen deze beslissing bezwaar aantekenen.
Bekijk ook
Betalingsregeling aanvragen: Formulier voor ondernemers
Download hier het formulier voor een betalingsregeling als ondernemer. >>
Verzoek om middeling inkomstenbelasting: wanneer is dit interessant?
Middeling inkomstenbelasting: wanneer is het voordelig? >>
Middeling Inkomstenbelasting: Vraag en Antwoord
Middeling Inkomstenbelasting: Wanneer is het voordelig en hoe vraag je het aan? >>
Belastingdienst betalingsregeling: Aanvraag en voorwaarden voor ZZP'ers
Belastingdienst betalingsregeling: Zo regel je je betalingen >>
WW aanvragen als ZZP'er: Wat zijn de voorwaarden?
WW aanvragen als ZZP'er: Een stap-voor-stap gids >>
Auto leasen als ZZP'er: Alles wat je moet weten
Autolease voor ZZP'ers: De beste opties >>