Download hier het formulier voor een betalingsregeling als ondernemer.

Waarom een betalingsregeling aanvragen?

Een betalingsregeling aanvragen kan voor ondernemers noodzakelijk zijn wanneer zij tijdelijk niet in staat zijn om hun belastingaanslagen of premies op tijd te betalen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door onvoorziene omstandigheden, zoals een economische crisis of een onverwachte daling in de omzet.

Een betalingsregeling biedt ondernemers de mogelijkheid om hun financiële verplichtingen in termijnen af te lossen, waardoor ze hun bedrijf kunnen blijven draaien en hun financiële stabiliteit kunnen behouden.

Het aanvragen van een betalingsregeling kan dus een belangrijke stap zijn om een bedrijf te redden in moeilijke tijden.

Wanneer is een betalingsregeling mogelijk?

Een betalingsregeling is mogelijk wanneer u als ondernemer tijdelijk niet in staat bent om uw belastingaanslagen of premies op tijd te betalen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door onvoorziene omstandigheden, zoals een economische crisis of een onverwachte daling in de omzet. De Belastingdienst beoordeelt uw verzoek en zal rekening houden met uw financiële situatie.

In het verleden konden ondernemers die te maken kregen met coronamaatregelen gebruikmaken van bijzonder belastinguitstel. Deze regeling liep af op 1 april 2022. Vanaf 1 oktober 2022 krijgen ondernemers 5 jaar de tijd om de belastingschuld af te lossen. Voor sommige ondernemers is het mogelijk om deze termijn te verlengen van 5 naar 7 jaar. Het gaat hierbij om in de kern gezonde ondernemingen met een schuld van meer dan 10.000.

Hoe vraag je een betalingsregeling aan?

U kunt een betalingsregeling aanvragen via het formulier 'Verzoek Betalingsregeling en uitstel van betaling van belasting en/of premie voor ondernemingen'. Dit formulier is te vinden op de website van de Belastingdienst. U kunt het formulier digitaal invullen en versturen. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de BelastingTelefoon (0800-0543) om een betalingsregeling aan te vragen.

Bij uw aanvraag dient u uw financiële situatie te bewijzen met relevante documenten, zoals een recente balans, winst- en verliesrekening, en een overzicht van uw schulden. De Belastingdienst zal uw aanvraag beoordelen en u laten weten of uw verzoek wordt goedgekeurd.

Wat zijn de voorwaarden voor een betalingsregeling?

De voorwaarden voor een betalingsregeling kunnen variëren, maar in het algemeen moet u aantonen dat u tijdelijk niet in staat bent om uw belastingaanslag of premies op tijd te betalen. De Belastingdienst beoordeelt uw financiële situatie en zal rekening houden met factoren zoals uw omzet, winstgevendheid, schulden en vermogen. U dient uw verzoek schriftelijk in te dienen met de nodige bijlagen, zoals een recente balans en winst- en verliesrekening.

De Belastingdienst kan u vragen om zekerheid te stellen voor de betaling van de schuld, bijvoorbeeld in de vorm van een bankgarantie of een pandrecht. De Belastingdienst kan ook eisen dat u een plan indient waarin u aangeeft hoe u uw financiële situatie gaat verbeteren.

Bekijk ook

Kwijtschelding Belastingdienst: Formulier voor Ondernemers

Belastingdienst Kwijtschelding: Formulier voor ZZP'ers >>

Hoe doe je aangifte omzetbelasting als startend ondernemer? Ontdek alles!

Aangifte Omzetbelasting voor Startende Ondernemers: Een Duidelijke Handleiding >>

Inkomstenbelasting formulier aanvragen als ZZP'er: stap voor stap

ZZP'er? Zo vraag je je inkomstenbelasting formulier aan >>

Keurmerk Veilig Ondernemen: wat is het KVO en hoe haal je het?

Veilig Ondernemen: KVO keurmerk - voordelen en aanvraag >>

Hoeveel verdient een ZZP-lasser? Salaris en tarieven

ZZP-lasser: salaris, tarieven en inkomsten >>