MKB vs. ZZP: de verschillen en overeenkomsten duidelijk uitgelegd

De basis⁚ eenmanszaak en ZZP

Het begrip eenmanszaak is een juridische term voor een veelgebruikte rechtsvorm van een onderneming. Een ZZP-er is een ondernemer die geen personeel in dienst heeft. De combinatie ZZP-er en eenmanszaak komt veel voor. Een startende ondernemer begint vaak als ZZP-er en schrijft zich dan in bij de Kamer van Koophandel als eenmanszaak.

Het grootste verschil⁚ personeel

Het grootste verschil tussen een ZZP en MKB bedrijf zit in het wel of niet hebben van personeel. En dat is meteen het allergrootste pijnpunt voor ZZPers⁚ je moet alles alleen doen! Je bent nooit klaar. Je bent 24/7 bezig. Je hebt altijd taken die je niet liggen, niet leuk vindt of waar je geen verstand van hebt. Je bent verantwoordelijk voor alle aspecten van je bedrijf⁚ van marketing en sales tot boekhouding en administratie. En dat kan behoorlijk overweldigend zijn. Werkgevers staan positief tegenover zzpers maar zijn tegen schijnzelfstandigheid. Daarmee wordt bedoeld dat het lijkt alsof iemand zelfstandig ondernemer is, maar dat eigenlijk niet is. Bijvoorbeeld omdat hij of zij helemaal geen vrijheid heeft om zelf te bepalen hoe het werk wordt gedaan.

Een ZZP-er is een zelfstandige zonder personeel. Dit betekent dat de ZZP-er alle taken van het bedrijf zelf moet uitvoeren. Dit kan een zware last zijn, vooral wanneer het bedrijf groeit en er meer werk is. Een MKB-bedrijf heeft daarentegen vaak meerdere werknemers in dienst. Dit betekent dat de taken verdeeld kunnen worden, wat het werk lichter maakt en meer tijd vrijmaakt voor andere zaken, zoals het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten.

ZZP'ers hebben minder tijd om zich te focussen op hun core business, omdat ze veel tijd kwijt zijn aan administratie, marketing en sales. MKB-bedrijven hebben meer tijd om zich te focussen op hun core business, omdat ze personeel in dienst hebben dat de andere taken kan uitvoeren.

De meeste ZZP-ers zijn geen ondernemer in hart en nieren. Ze zijn gewoon werknemer, maar dan met een andere werkgever. Ze willen geen bedrijf. En dat is prima. Het is helemaal niet erg om als ZZP-er te werken. Maar het is wel belangrijk om je te realiseren dat je als ZZP-er veel meer verantwoordelijkheid draagt dan als werknemer. Je bent verantwoordelijk voor je eigen inkomen, je eigen verzekeringen, je eigen administratie en je eigen marketing.

Voordelen van een eenmanszaak

Eenvoudig en overzichtelijk. De eenmanszaak is makkelijk en goedkoop op te richten ( € 51,95 bij de Kamer van Koophandel). Verder is er maar één eigenaar, wat de structuur duidelijk houdt. Ook de boekhouding van een eenmanszaak is meestal redelijk overzichtelijk. Je hebt besloten een eigen bedrijf te starten. Maar wat nu? Welke zaken moeten allemaal geregeld worden voordat je onderneming ook echt bestaat? Er zijn een aantal zaken die je dient te doorlopen. Deze artikelen helpen je op weg bij het starten van je bedrijf.

Eenmanszaken bieden een aantal voordelen die voor veel ondernemers aantrekkelijk zijn. Een belangrijk voordeel is de flexibiliteit. Je bent zelf de baas en bepaalt je eigen werktijden en werkwijze. Dit is vooral voor mensen die graag zelfstandig werken en hun eigen tijd indelen een groot pluspunt. Een ander voordeel is de lage startkosten. De kosten voor het oprichten van een eenmanszaak zijn relatief laag, waardoor het voor starters met een beperkt budget aantrekkelijker is om een eenmanszaak te starten.

Daarnaast is de administratie van een eenmanszaak vaak eenvoudiger dan die van een MKB-bedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk voor de administratie, maar de complexiteit is vaak lager. De belastingaangifte is ook relatief eenvoudig, omdat je de winst van je eenmanszaak in je eigen aangifte inkomstenbelasting opneemt.

Een nadeel van een eenmanszaak is dat je als ondernemer alle risico's zelf draagt. Als je bedrijf niet goed loopt, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de financiële gevolgen. Ook is het moeilijker om financiering te krijgen voor een eenmanszaak, omdat banken het risico vaak hoger inschatten.

ZZP'ers in het MKB

Veruit de meeste ondernemers in Nederland zijn zzpers. Begin 2024 waren dat er volgens KVK zon 1,72 miljoen van de in totaal ruim 2,5 miljoen bedrijven. Maken zzpers (zelfstandigen zonder personeel) deel uit het het mkb? Nederland telt nu meer dan anderhalf miljoen zelfstandigen zonder personeel. Velen daarvan zijn eigenlijk gewoon nog steeds werknemer, alleen is hun werkgever nu opdrachtgever geworden. Zij willen helemaal geen bedrijf. Zon 95 van de nieuwe bedrijven in Nederland start als ZZP. Een deel neemt na enkele jaren mensen in dienst waardoor ze doorgroeien naar het MKB. Deze groei zorgt voor veranderingen in de onderneming.

De vraag of ZZP'ers deel uitmaken van het MKB is complex en hangt af van de definitie van het MKB. Volgens de definitie van het CBS telt het MKB alle bedrijven met minder dan 250 werknemers. Volgens deze definitie vallen ZZP'ers dus niet onder het MKB, omdat ze geen personeel in dienst hebben. Echter, de praktijk is vaak anders. Veel ZZP'ers werken voor MKB-bedrijven en zijn een belangrijk onderdeel van de MKB-sector.

ZZP'ers zijn voor veel MKB-bedrijven een belangrijke bron van flexibiliteit en expertise. MKB-bedrijven kunnen ZZP'ers inhuren voor specifieke projecten of taken, waardoor ze geen vaste werknemers hoeven aan te nemen. Dit scheelt kosten en zorgt voor meer flexibiliteit. Daarnaast kunnen ZZP'ers MKB-bedrijven toegang geven tot specifieke kennis en expertise.

Er zijn dus verschillende perspectieven op de vraag of ZZP'ers deel uitmaken van het MKB. Volgens de officiële definitie vallen ZZP'ers niet onder het MKB. Echter, in de praktijk zijn ZZP'ers een belangrijk onderdeel van de MKB-sector en een waardevolle bron van flexibiliteit en expertise.

Verwarring⁚ ZZP, freelancer en eenmanszaak

De termen zzp, eenmanszaak en freelancer worden vaak door elkaar gebruikt. In dit artikel gaan we in op de verschillen en overeenkomsten tussen een zzper, eenmanszaak en freelancer. Allemaal gaan ze min of meer over hetzelfde. Ze worden allemaal gebruikt om kleine ondernemers te typeren. Toch zijn hun betekenissen wel verschillend.

Een ZZP-er is een zelfstandige zonder personeel. Een eenmanszaak is een rechtsvorm. Een freelancer is iemand die zelfstandig werkt en zijn diensten aanbiedt aan verschillende opdrachtgevers. Dus een ZZP-er kan een eenmanszaak hebben, maar een eenmanszaak hoeft geen ZZP-er te zijn. Een freelancer kan ook een eenmanszaak hebben, maar een freelancer hoeft geen ZZP-er te zijn.

Een ZZP-er is dus een ondernemer die geen personeel in dienst heeft en zijn diensten aan anderen aanbiedt. Een freelancer is iemand die zelfstandig werkt en zijn diensten aan verschillende opdrachtgevers aanbiedt. Een eenmanszaak is een rechtsvorm die kan worden gebruikt door zowel ZZP-ers als freelancers.

Een ZZP-er kan dus freelancer zijn, maar een freelancer hoeft geen ZZP-er te zijn. Een eenmanszaak kan een ZZP-er zijn, maar een eenmanszaak hoeft geen ZZP-er te zijn. De termen worden dus vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn wel degelijk verschillen.

MKB-winstvrijstelling⁚ voor ZZP'ers en MKB

Wij leggen het je uit, zodat je de mkb-winstvrijstelling kunt gebruiken om een lager bedrag aan inkomstenbelasting te betalen. De winstvrijstelling is er voor zzpers met een eenmanszaak, net als voor andere ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Het is een aftrekpost die het belastbaar inkomen uit onderneming verlaagt. De mkb-winstvrijstelling is een percentage van je winst dat je mag aftrekken en bedraagt 13,31 van je winst (wordt 12,7 in 2025). De mkb-winstvrijstelling verlaagt je fiscale winst, waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Als je onderneming verliest lijdt, dan wordt het verlies in de mkb-winstvrijstelling meegenomen.

De mkb-winstvrijstelling is een fiscale regeling die bedoeld is om het ondernemerschap in Nederland te stimuleren. De regeling geldt zowel voor ZZP'ers als voor MKB-ondernemers. De hoogte van de winstvrijstelling is afhankelijk van de omzet van de onderneming. Voor ZZP'ers is de winstvrijstelling een belangrijke manier om de belastingdruk te verlagen.

De mkb-winstvrijstelling is een belangrijk voordeel voor zowel ZZP'ers als MKB-ondernemers; De regeling helpt om de belastingdruk te verlagen en het ondernemerschap te stimuleren.

De mkb-winstvrijstelling is een fiscale regeling waar je als zzper voor in aanmerking komt bij de inkomstenbelasting. Deze aftrekpost voor de belastingen werkt ⎼ als je winst maakt ⎼ altijd in je voordeel. De winstvrijstelling is een belangrijk voordeel voor ZZP'ers en MKB-ondernemers. De regeling verlaagt de belastingdruk en stimuleert het ondernemerschap in Nederland.

Bekijk ook

Verschil Tussen Bedrijf en Onderneming: Wat is het verschil?

Verschil Tussen Bedrijf en Onderneming: Wat is het verschil? >>

Loondienst vs ZZP: Wat Is Het Verschil?

ZZP of Loondienst: De Voor- & Nadelen Weergegeven >>

Wat is het verschil tussen een eenmanszaak en ZZP?

Eenmanszaak vs ZZP: Ontdek de verschillen en maak de juiste keuze >>

Verschil Freelancer en Zelfstandige: Wat is het Juiste?

Freelancer of Zelfstandige: Wat is het Verschil voor ZZP'ers? >>

Freelance Visagiste Gezocht: Vind de perfecte match!

Zoek je een professionele freelance visagiste? Bekijk hier onze tips! >>

Te ontvangen inkomstenbelasting: Een compleet overzicht

Inkomstenbelasting: Wat kun je verwachten en hoe werkt het? >>