Verjaring Inkomstenbelasting in Nederland: Wat Je Moet Weten
Inleiding
In Nederland is het belangrijk om te weten wanneer uw belastingschulden verjaren. Verjaring betekent dat de Belastingdienst na een bepaalde periode geen aanspraak meer kan maken op betaling van de belastingschuld. De verjaringstermijn voor inkomstenbelasting is 5 jaar. Dit betekent dat de Belastingdienst na 5 jaar nadat de betalingstermijn is verstreken, niet meer over kan gaan tot invordering van de belastingschuld. Dit artikel zal dieper ingaan op de verjaringstermijn voor inkomstenbelasting, hoe de verjaringstermijn kan worden gestuit en de gevolgen van verjaring.
Verjaringstermijn voor Inkomstenbelasting
De verjaringstermijn voor inkomstenbelasting is 5 jaar nadat de betalingstermijn is verstreken. Dit betekent dat de Belastingdienst na 5 jaar geen aanspraak meer kan maken op betaling van de belastingschuld. De betalingstermijn volgt vaak uit de opgelegde aanslag. De termijn van vijf jaar kan echter gestuit worden, net zoals bij privaatrechtelijke vorderingen. Op grond van artikel 4⁚110 AWB begint na de stuiting een nieuwe verjaringstermijn van vijf jaar te lopen. De verjaringstermijn kan bijvoorbeeld worden gestuit door een betaling, een aanmaning of een rechtszaak. Het is belangrijk om te weten dat de verjaringstermijn voor inkomstenbelasting pas begint te lopen nadat de betalingstermijn is verstreken. Dus als de betalingstermijn op 1 januari is verstreken, begint de verjaringstermijn op 1 januari van het volgende jaar te lopen.
Stuiting van de Verjaringstermijn
De verjaringstermijn voor inkomstenbelasting kan worden gestuit door een aantal handelingen. Een stuiting betekent dat de verjaringstermijn opnieuw begint te lopen. Enkele voorbeelden van stuiting zijn⁚ het doen van een betaling, het ontvangen van een aanmaning van de Belastingdienst, het starten van een rechtszaak over de belastingschuld, of het bereiken van een schikking met de Belastingdienst. Het is belangrijk om te weten dat stuiting alleen geldt voor de specifieke vordering die wordt aangepakt. Als er bijvoorbeeld een andere belastingschuld is, dan kan de verjaringstermijn voor die schuld gewoon doorlopen. Het is dus belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels rondom stuiting van de verjaringstermijn, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Gevolgen van Verjaring
Als de verjaringstermijn voor inkomstenbelasting is verstreken, dan kan de Belastingdienst de belastingschuld niet meer actief innen. Dit betekent dat de Belastingdienst geen aanslag meer kan opleggen en geen invorderingsprocedure kan starten. Echter, de schuld blijft wel bestaan. De belastingplichtige kan alleen niet meer worden gedwongen om te betalen. Dit kan voor de Belastingdienst een probleem zijn als ze de vordering later toch nog willen innen. In sommige gevallen kan de Belastingdienst via een andere weg alsnog proberen om de belastingschuld te innen, bijvoorbeeld door beslag te leggen op de inkomsten van de belastingplichtige. Het is dus belangrijk om te weten dat verjaring niet betekent dat de schuld helemaal is verdwenen. De Belastingdienst kan de schuld in sommige gevallen toch nog proberen te innen.
Bekijk ook
Belastingdienst Verjaring Inkomstenbelasting: Wat je moet weten
Belastingdienst Verjaring Inkomstenbelasting: Een overzicht >>
Machtigingscode aanvragen voor inkomstenbelasting: stap voor stap
Machtigingscode aanvragen: eenvoudig en snel >>
ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?
Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>
ZZP-belasting berekenen: Gebruik onze rekentool & krijg inzicht
Belasting ZZP: Bereken je belastingaanslag met onze tool >>
Aangifte inkomstenbelasting terugvinden: Zo doe je dat
Inkomstenbelasting terugvinden: Handige tips & trucs >>