UWV Zwangerschapsuitkering ZZP: Alles wat U Moet Weten

Inleiding

Als je zwanger bent en als zelfstandige werkt, heb je recht op een uitkering via de ZEZ-regeling (Zelfstandige en Zwanger). Deze regeling geeft je een financiële compensatie tijdens je zwangerschapsverlof, vergelijkbaar met de zwangerschapsuitkering voor werknemers. Je kunt de ZEZ-uitkering aanvragen bij het UWV, en de uitkering duurt minimaal 16 weken. Deze uitkering is er gekomen na een rechtszaak van een groep vrouwen die geen recht op een uitkering hadden tijdens hun zwangerschap.

Voorwaarden voor de ZEZ-uitkering

Niet alle zelfstandige ondernemers komen in aanmerking voor de ZEZ-uitkering. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om deze uitkering te kunnen ontvangen. De belangrijkste voorwaarden zijn⁚

  • Je moet zelfstandig ondernemer zijn⁚ Je moet als zzp'er ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en minimaal 1225 uur per jaar voor je bedrijf werken.
  • Je moet zwanger zijn⁚ De ZEZ-uitkering is speciaal bedoeld voor zwangere zelfstandigen. Je moet dus een medische verklaring kunnen overleggen die aantoont dat je zwanger bent.
  • Je moet in Nederland wonen⁚ De ZEZ-uitkering is alleen beschikbaar voor zelfstandigen die in Nederland wonen.

Naast deze algemene voorwaarden, zijn er ook een aantal specifieke voorwaarden die kunnen gelden. Zo moet je bijvoorbeeld voldoen aan het urencriterium. Dit betekent dat je in het jaar voorafgaand aan je zwangerschap een bepaald aantal uren voor je bedrijf moet hebben gewerkt. Ook moet je aan kunnen tonen dat je een inkomen hebt dat voldoet aan de eisen van de ZEZ-regeling.

Het is belangrijk om te controleren of je aan alle voorwaarden voldoet voordat je de ZEZ-uitkering aanvraagt. Het UWV zal je aanvraag controleren en kan je uitkering weigeren als je niet aan alle voorwaarden voldoet.

Aanvragen van de ZEZ-uitkering

De ZEZ-uitkering vraag je aan via het UWV. Je kunt de aanvraag online doen via de website van het UWV. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Je kunt de aanvraag ook telefonisch doen via de UWV Telefoon Werknemers. Het telefoonnummer is 088-898 9294.

Het is belangrijk om de aanvraag tijdig te doen. Je kunt de uitkering op zijn vroegst aanvragen als je 24 weken zwanger bent. Het UWV raadt aan om de aanvraag niet te lang te wachten, dus ongeveer vier weken voordat je met zwangerschapsverlof gaat.

Bij het invullen van de aanvraag moet je een aantal gegevens bij de hand houden. Dit zijn⁚

  • Je BSN-nummer
  • Je geboortedatum
  • Je bankrekeningnummer
  • De verwachte datum van bevalling
  • Een medische verklaring van je arts of verloskundige die aantoont dat je zwanger bent
  • Informatie over je inkomen in het afgelopen jaar
  • Informatie over het aantal uren dat je in het afgelopen jaar voor je bedrijf hebt gewerkt

Na het indienen van je aanvraag zal het UWV deze beoordelen. Je ontvangt binnen acht weken bericht over de hoogte van je uitkering en wanneer deze ingaat.

De hoogte van de ZEZ-uitkering

De hoogte van de ZEZ-uitkering is afhankelijk van je inkomen in het jaar voorafgaand aan je zwangerschap. Het UWV berekent de uitkering op basis van het aantal uren dat je gewerkt hebt en het inkomen dat je hebt verdiend. De ZEZ-uitkering is maximaal 100% van het wettelijk bruto minimumloon.

Het is belangrijk om te weten dat je tijdens je zwangerschapsverlof mogelijk minder uren kunt werken dan je normaal gesproken doet. Dit kan invloed hebben op de hoogte van je uitkering. Het UWV houdt hier rekening mee en zal de uitkering aanpassen als je minder uren werkt.

Naast de ZEZ-uitkering, heb je als zelfstandige ook recht op 8% vakantiegeld. Dit vakantiegeld wordt uitgekeerd samen met de ZEZ-uitkering. Als de maand mei in de periode valt waarin je de uitkering ontvangt, krijg je het vakantiegeld dat je tot en met april hebt opgebouwd alvast in mei.

De ZEZ-uitkering wordt maandelijks op je bankrekening gestort. De uitkering duurt minimaal 16 weken. In het geval van een latere geboortedatum kan het UWV de duur van de uitkering aanpassen.

Andere relevante aspecten

Naast de ZEZ-uitkering zelf, zijn er nog een aantal andere relevante aspecten die je als zwangere zzp'er moet overwegen.

  • AOV-verzekering⁚ Als je een AOV-verzekering hebt afgesloten, kan het zijn dat je tijdens je zwangerschap ook recht hebt op een uitkering van deze verzekering. Dit kan in principe geen gevolgen hebben voor de toewijzing van de ZEZ-uitkering, maar wel voor de hoogte van het bedrag dat je van de AOV ontvangt. Neem contact op met je verzekeraar om te weten wat jouw rechten zijn.
  • Urencriterium⁚ Als je als zzp'er minder uren werkt dan normaal tijdens je zwangerschap, kan dit gevolgen hebben voor je recht op fiscale aftrekposten. Normaal gesproken moet je minimaal 1225 uur per jaar werken om in aanmerking te komen voor de zelfstandigen- en startersaftrek. Tijdens je zwangerschap mag je een periode van zestien weken de niet-gewerkte uren meetellen alsof je deze uren wel had gemaakt.
  • Ziektewet⁚ Ben je vrijwillig verzekerd voor de Ziektewet bij het UWV? Dan heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van het UWV. Deze uitkering is 100% van het verzekerde dagloon. Vraag deze uitkering 4 tot 2 weken voor je eerste verlofdag aan.

Het is belangrijk om je goed te informeren over al deze aspecten voordat je met zwangerschapsverlof gaat. De website van het UWV en die van IkGaStarten bieden veel informatie over de ZEZ-uitkering en de andere relevante aspecten.

Bekijk ook

Aanvragen zwangerschapsuitkering als ZZP'er

Zwangerschapsuitkering ZZP: Zo vraag je het aan >>

Zwangerschapsuitkering en aangifte inkomstenbelasting: wat is belangrijk?

Zwangerschapsuitkering: alles over de aangifte inkomstenbelasting >>

Zwangerschapsuitkering ZZP: Alles wat je moet weten

Zwangerschapsuitkering ZZP: Zorg voor financiële zekerheid tijdens je zwangerschap >>

Guidion ZZP: wat is het ideale salaris voor jou?

ZZP-salaris met Guidion: bereken je ideale inkomen >>

Onderwijs en Ondernemen: Hoe combineer je beide?

Onderwijs en ondernemerschap: Een succesvolle combinatie? >>