TVL Steun voor Startende ZZP'ers: Alles wat u moet weten

Inleiding

De coronacrisis heeft een grote impact gehad op de Nederlandse economie, ook op startende ondernemingen. Om deze ondernemers te ondersteunen, heeft de overheid de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor Startende Ondernemingen in het leven geroepen. Deze regeling is bedoeld om startende ondernemingen te helpen hun vaste lasten te betalen, die door de coronamaatregelen onder druk zijn komen te staan. In dit artikel bespreken we de TVL-startersregeling, inclusief de voorwaarden, de aanvraagprocedure en de belangrijkste aspecten.

Wat is de TVL-startersregeling?

De TVL-startersregeling, kortweg 'TVL Startende Ondernemingen', is een subsidieregeling die is opgezet om startende ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling is speciaal ontworpen voor ondernemers die hun bedrijf tussen 30 juni 2020 en 30 september 2021 hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Deze regeling bood financiële steun om de vaste lasten te dekken die door de coronamaatregelen onder druk kwamen te staan.

De TVL-startersregeling was bedoeld voor ondernemers die in het vierde kwartaal van 2021 en/of het eerste kwartaal van 2022 te maken kregen met een omzetverlies als gevolg van de coronamaatregelen. De regeling bood een tegemoetkoming voor de vaste lasten, zoals huur, energiekosten, verzekeringen en andere vaste uitgaven. De hoogte van de tegemoetkoming was afhankelijk van de omzetverlies die de onderneming had geleden.

De TVL-startersregeling was een tijdelijke regeling die in verschillende periodes van toepassing was. De laatste periode waarvoor de regeling kon worden aangevraagd was het eerste kwartaal van 2022 (Q1 2022). Nadat deze periode was afgelopen, is de TVL-startersregeling stopgezet.

Het is belangrijk op te merken dat de TVL-startersregeling een aparte subsidieregeling was, los van de reguliere TVL-regeling die voor bestaande mkb-ondernemingen beschikbaar was. De TVL-startersregeling was specifiek bedoeld voor ondernemers die hun bedrijf kort voor de coronacrisis hadden gestart en die extra ondersteuning nodig hadden om hun bedrijf te laten overleven.

Voor wie is de TVL-startersregeling?

De TVL-startersregeling was specifiek gericht op een bepaalde groep startende ondernemers. Om in aanmerking te komen voor deze regeling, moesten ondernemers voldoen aan de volgende criteria⁚

  • Inschrijving bij de KVK⁚ De onderneming moest voor het eerst zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK) in de periode van 30 juni 2020 tot en met 30 september 2021. Dit betekende dat bedrijven die al eerder waren ingeschreven bij de KVK niet in aanmerking kwamen voor de TVL-startersregeling.
  • Mkb-onderneming⁚ De onderneming moest een mkb-onderneming zijn, wat betekent dat het een kleine of middelgrote onderneming was. Dit omvatte ook zzp'ers die een aparte voordeur naar hun bedrijf hadden.
  • Omzetverlies door corona⁚ De onderneming moest in het vierde kwartaal van 2021 en/of het eerste kwartaal van 2022 omzetverlies hebben geleden als gevolg van de coronamaatregelen. De hoogte van het omzetverlies was bepalend voor de hoogte van de tegemoetkoming die de onderneming kon ontvangen.
  • Geen deel van een groep⁚ Startende ondernemingen die deel uitmaakten van een groep van ondernemingen kwamen niet in aanmerking voor de regeling. Dit omdat zij niet als starter werden gezien.

De TVL-startersregeling was dus bedoeld voor startende mkb-ondernemers die kort voor de coronacrisis hun bedrijf hadden gestart en die door de coronamaatregelen een omzetverlies hadden geleden. De regeling bood deze ondernemers financiële steun om hun vaste lasten te kunnen betalen en hun bedrijf te kunnen laten overleven.

Wanneer was de TVL-startersregeling van toepassing?

De TVL-startersregeling was een tijdelijke regeling die in verschillende periodes van toepassing was. De regeling was beschikbaar voor startende ondernemingen die in het vierde kwartaal van 2021 (Q4 2021) en/of het eerste kwartaal van 2022 (Q1 2022) te maken kregen met omzetverlies als gevolg van de coronamaatregelen.

De aanvraagperiode voor de TVL-startersregeling Q1 2022 was van 31 mei 2022 tot en met 30 juni 2022. Na deze datum was het niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen.

Voor de TVL-startersregeling Q1 2022 gold de eis dat de onderneming voor het eerst was ingeschreven na 30 juni 2020 en uiterlijk op 30 september 2021. Dit betekent dat bedrijven die na 30 september 2021 waren ingeschreven, niet in aanmerking kwamen voor de regeling.

De TVL-startersregeling Q1 2021, die van toepassing was op de periode van 1 januari tot en met 31 maart 2021, was gesloten voor aanvragen per 31 mei 2021.

De TVL-startersregeling was dus een tijdelijke regeling die alleen van toepassing was op startende ondernemingen die in de specifieke periodes van Q4 2021 en/of Q1 2022 te maken kregen met omzetverlies door de coronamaatregelen.

Vereisten voor de TVL-startersregeling

Om in aanmerking te komen voor de TVL-startersregeling, moesten startende ondernemingen aan een aantal specifieke vereisten voldoen. Deze vereisten waren bedoeld om te garanderen dat de regeling alleen werd toegekend aan ondernemers die daadwerkelijk in aanmerking kwamen voor financiële steun.

De belangrijkste vereisten voor de TVL-startersregeling waren⁚

  • Inschrijving bij de KVK⁚ De onderneming moest voor het eerst zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK) in de periode van 30 juni 2020 tot en met 30 september 2021.
  • Mkb-onderneming⁚ De onderneming moest een mkb-onderneming zijn, wat betekent dat het een kleine of middelgrote onderneming was. Dit omvatte ook zzp'ers die een aparte voordeur naar hun bedrijf hadden.
  • Omzetverlies door corona⁚ De onderneming moest in het vierde kwartaal van 2021 en/of het eerste kwartaal van 2022 omzetverlies hebben geleden als gevolg van de coronamaatregelen. De hoogte van het omzetverlies was bepalend voor de hoogte van de tegemoetkoming die de onderneming kon ontvangen.
  • Geen deel van een groep⁚ Startende ondernemingen die deel uitmaakten van een groep van ondernemingen kwamen niet in aanmerking voor de regeling. Dit omdat zij niet als starter werden gezien.
  • Geen inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting⁚ De subsidie was vrijgesteld van inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Naast deze algemene vereisten, waren er ook specifieke vereisten voor de verschillende periodes waarvoor de TVL-startersregeling kon worden aangevraagd. Bijvoorbeeld, voor de TVL-startersregeling Q1 2022 moest de onderneming voor het eerst zijn ingeschreven na 30 juni 2020 en uiterlijk op 30 september 2021.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de TVL-startersregeling een tijdelijke regeling was die niet langer beschikbaar is. De regeling is afgesloten voor aanvragen, en er zijn geen plannen om de regeling opnieuw te openen.

Hoe vraag ik de TVL-startersregeling aan?

De TVL-startersregeling is een tijdelijke regeling die niet langer beschikbaar is. De regeling was afgesloten voor aanvragen per 30 juni 2022, en er zijn geen plannen om de regeling opnieuw te openen.

De aanvraagprocedure voor de TVL-startersregeling was als volgt⁚

  1. Controleer de voorwaarden⁚ Zorg ervoor dat u aan alle voorwaarden van de TVL-startersregeling voldoet. Dit omvat de inschrijving bij de KVK, de omzetverlies als gevolg van de coronamaatregelen en de andere vereisten.
  2. Dien de aanvraag in⁚ U kon de aanvraag voor de TVL-startersregeling indienen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
  3. Verzamel de benodigde documenten⁚ U moest de benodigde documenten bij uw aanvraag voegen, zoals een kopie van uw inschrijving bij de KVK, een omzetbewijs en andere documenten die uw omzetverlies aantoonden.
  4. Wacht op de beoordeling⁚ De RVO beoordeelde uw aanvraag en besliste of u in aanmerking kwam voor de TVL-startersregeling.
  5. Ontvang de subsidie⁚ Als uw aanvraag werd goedgekeurd, ontving u de subsidie op uw bankrekening.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de TVL-startersregeling een tijdelijke regeling was en dat de aanvraagprocedure niet meer beschikbaar is. De regeling is niet meer actief en er zijn geen plannen om de regeling opnieuw te openen.

Conclusie

De TVL-startersregeling was een belangrijk initiatief van de overheid om startende ondernemingen in het mkb te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling bood financiële steun om de vaste lasten te dekken die door de coronamaatregelen onder druk kwamen te staan.

De TVL-startersregeling was echter een tijdelijke regeling die niet langer beschikbaar is. De regeling is afgesloten voor aanvragen per 30 juni 2022, en er zijn geen plannen om de regeling opnieuw te openen.

Startende ondernemers die na 30 september 2021 zijn ingeschreven bij de KVK, komen niet in aanmerking voor de TVL-startersregeling. Ook ondernemingen die deel uitmaken van een groep van ondernemingen zijn uitgesloten van de regeling;

Hoewel de TVL-startersregeling niet langer beschikbaar is, zijn er nog steeds andere steunmaatregelen beschikbaar voor startende ondernemers. Deze maatregelen kunnen worden gevonden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de Kamer van Koophandel (KVK) en andere relevante organisaties.

Het is belangrijk voor startende ondernemers om op de hoogte te blijven van de verschillende steunmaatregelen die beschikbaar zijn en om te beoordelen welke maatregelen relevant zijn voor hun specifieke situatie.

Bekijk ook

Investeren in Startende Ondernemingen: Tips en Strategieën

Investeren in Startende Ondernemingen: Ontdek de Beste Manieren om Te Investeren >>

Startende onderneming? Bespaar belasting met een tax shelter!

Tax shelter voor startende ondernemingen: Wat is het en hoe werkt het? >>

Startende Ondernemer Belastingvrij: Wat zijn de Regels en Tips?

Belastingvrij Starten als Ondernemer: Ontdek de Mogelijkheden en Voorwaarden >>

Aandelentransactie bij overgang van onderneming: wat moet je weten?

Aandelentransactie bij overgang van onderneming: alles wat je moet weten >>

Wanneer ziet de Belastingdienst jou als ondernemer?

ZZP'er of ondernemer? Zo bepaal je je fiscale status >>