Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor grote ondernemingen
Definitie van een grote onderneming
Een grote onderneming voldoet aan de volgende criteria⁚
- Meer dan 250 fte in dienst (meerdere medewerkers kunnen 1 fte vervullen); of
- Een netto omzet van meer dan 50 miljoen euro en een balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro.
Let op⁚ het gaat hier om een groep verbonden ondernemingen (concern).
Voorwaarden voor TVL voor grote ondernemingen
De voorwaarden voor de TVL voor grote ondernemingen zijn grotendeels hetzelfde als voor het mkb. Er zijn echter enkele aanvullende voorwaarden die specifiek voor grote ondernemingen gelden.
Om in aanmerking te komen voor de TVL moeten grote ondernemingen voldoen aan de volgende voorwaarden⁚
- Omzetverlies⁚ De omzetdaling van de grote onderneming moet ten minste 30% bedragen in vergelijking met de referentieperiode (het eerste kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020).
- Vaste lasten⁚ De vaste lasten van de onderneming moeten minimaal €1.500 per kwartaal bedragen, op basis van het percentage vaste lasten dat bij de hoofdactiviteit van de onderneming hoort.
- Aanvraag⁚ Er mag maar één aanvraag TVL worden ingediend, ook als de onderneming onderdeel is van een groep verbonden ondernemingen (concern).
- Referentieomzet⁚ Als de onderneming een nevenactiviteit heeft die in aanmerking komt voor de TVL, dan moeten de referentieomzet en het geschatte omzetverlies in juni tot en met september 2020 alleen betrekking hebben op die nevenactiviteit.
De TVL-regeling gaat ervan uit dat wanneer de onderneming wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) de onderneming meteen omzet genereerd, wat natuurlijk niet in alle gevallen zo is.
Voor grote ondernemingen die in aanmerking komen voor de TVL wordt een voorschot van 80% van de subsidie uitgekeerd, die 85% van de vaste lasten bedraagt.
Aanvullende voorwaarden voor grote ondernemingen
Naast de algemene voorwaarden voor de TVL, gelden er voor grote ondernemingen enkele extra voorwaarden. Deze extra voorwaarden zijn bedoeld om te zorgen dat de subsidie eerlijk wordt verdeeld en dat de regeling niet misbruikt wordt.
Hieronder staan de aanvullende voorwaarden voor grote ondernemingen⁚
- Aanvraagperiode⁚ De aanvraagperiode voor de TVL voor grote ondernemingen is vaak korter dan voor het mkb. Dit is om te zorgen dat de regeling tijdig wordt afgesloten en dat de overheid de uitgaven goed kan controleren.
- Extra controle⁚ Bij een TVL-subsidie van €125.000 of meer is extra controle nodig. Met een accountantsproduct bevestigt de accountant of accountants-administratieconsulent onder meer dat de opgegeven omzet van de onderneming klopt en dat de TVL-aanvraag aan de subsidievoorwaarden voldoet.
- Modelprotocollen⁚ Er zijn modelprotocollen beschikbaar voor het ontvangen van TVL-subsidie voor zowel het mkb als grote ondernemingen. Deze protocollen zijn bedoeld om de aanvraagprocedure te vereenvoudigen en om ervoor te zorgen dat alle ondernemingen dezelfde informatie aanleveren.
Het is belangrijk om deze aanvullende voorwaarden goed te bekijken voordat je een aanvraag TVL indient. Zorg ervoor dat je aan alle voorwaarden voldoet, anders kan je aanvraag worden afgewezen.
De TVL-regeling voor grote ondernemingen
De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is een regeling die bedoeld is om ondernemingen te helpen die door de coronacrisis getroffen zijn. De regeling is in 2020 geïntroduceerd en is sindsdien meerdere keren aangepast. Vanaf het eerste kwartaal van 2021 konden ook grote ondernemingen een beroep doen op de TVL-regeling.
De TVL-regeling voor grote ondernemingen is vergelijkbaar met de regeling voor het mkb, maar er zijn wel enkele belangrijke verschillen. Zo is het maximum subsidiebedrag voor grote ondernemingen hoger dan voor het mkb. Ook is de aanvraagprocedure voor grote ondernemingen anders.
De TVL-regeling voor grote ondernemingen is in 2021 beëindigd, maar is in 2022 opnieuw ingevoerd. In 2022 was de regeling gericht op ondernemingen die in het eerste kwartaal van 2022 meer dan 30% omzetverlies leden in vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 of 2020.
Om in aanmerking te komen voor de TVL-regeling voor grote ondernemingen, moeten bedrijven voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden zijn gedetailleerd beschreven op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Aanvragen van TVL voor grote ondernemingen
Het aanvragen van TVL voor grote ondernemingen verloopt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De aanvraagprocedure voor grote ondernemingen is vergelijkbaar met die van het mkb, maar er zijn wel enkele belangrijke verschillen.
Om een aanvraag in te dienen, moet je eerst controleren of je voldoet aan alle voorwaarden. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt, zoals je KvK-nummer, je omzetgegevens en je vaste lasten.
De aanvraagprocedure voor TVL voor grote ondernemingen bestaat uit de volgende stappen⁚
- Aanvraag indienen⁚ Je kunt de aanvraag online indienen via de website van de RVO.
- Aanvraag beoordelen⁚ De RVO beoordeelt je aanvraag en controleert of je aan alle voorwaarden voldoet.
- Besluit⁚ De RVO neemt een besluit over je aanvraag. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een subsidie.
De aanvraagperiode voor de TVL-regeling is vaak beperkt. Het is dus belangrijk om je aanvraag tijdig in te dienen. De exacte aanvraagperiode wordt door de RVO op haar website bekendgemaakt.
Let op⁚ de TVL-regeling is in 2021 beëindigd, maar is in 2022 opnieuw ingevoerd. De huidige aanvraagprocedure voor de TVL-regeling voor grote ondernemingen is te vinden op de website van de RVO.
Bekijk ook
XBRL voor grote ondernemingen: Wat is het en hoe werkt het?
XBRL: De voordelen en implementatie voor grote ondernemingen >>
Energieaudit grote ondernemingen: verplichtingen en voordelen
Energieaudit: bespaar energie en geld met een audit voor grote ondernemingen >>
Belastingdienst voor grote ondernemingen in Amsterdam: Alles wat je moet weten
Belastingdienst Grote Ondernemingen Amsterdam: Contact en Informatie >>
Freelance werk in Groningen: Vind jouw ideale opdracht!
Freelance vacatures Groningen: Ontdek je nieuwe carrière! >>
ZZP met behoud van WW: Is dat mogelijk?
Kan je als ZZP'er je WW-uitkering behouden? Ontdek de regels en mogelijkheden. >>