TVL en Inkomstenbelasting: Een Duidelijke Uitleg

Wat is TVL?

De TVL, of Tegemoetkoming Vaste Lasten, is een regeling die is ingesteld om ondernemers te helpen die tijdens de coronacrisis omzetverlies hebben geleden. Met deze tegemoetkoming kunnen ondernemers hun vaste lasten deels dekken. De TVL is onbelast, wat betekent dat er geen inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over betaald hoeft te worden.

TVL en Belastingheffing

Hoewel de TVL zelf onbelast is, betekent dit niet dat het volledig buiten de belastingheffing valt. De ontvangen TVL wordt wel opgenomen in de jaarrekening van de onderneming en maakt dus deel uit van het resultaat. Echter, bij de berekening van de belastinglast over het boekjaar kan deze opbrengst buiten beschouwing blijven. Dit betekent dat u geen inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over de TVL hoeft te betalen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de TVL wel moet worden opgegeven in de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Dit moet gebeuren in het ondernemersdeel van de aangifte, als onbelaste winstbestanddelen. De Belastingdienst heeft al enkele coronamaatregelen vooraf ingevuld op de aangifte inkomstenbelasting, maar de TVL is daar niet bij. U moet de ontvangen TVL dus zelf handmatig toevoegen aan uw aangifte.

Aangifte Inkomstenbelasting

Bij het invullen van uw aangifte inkomstenbelasting is het belangrijk om de ontvangen TVL correct op te geven. Hoewel de TVL zelf onbelast is, moet u het bedrag wel aangeven in uw aangifte. Dit doet u in het ondernemersdeel van de aangifte, onder de rubriek "Vrijgestelde winstbestanddelen". De Belastingdienst heeft voor 2020 al enkele coronamaatregelen vooraf ingevuld, maar de TVL is hier niet bij inbegrepen. U moet dus zelf het bedrag van de ontvangen TVL handmatig toevoegen aan uw aangifte.

Het is belangrijk om te onthouden dat u geen belasting hoeft te betalen over de TVL. De TVL wordt niet meegerekend bij uw belastbare winst. De regeling geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021, dus ook voor de TVL die u in 2020 heeft ontvangen, hoeft u geen belasting te betalen.

Voorbeeld⁚ TVL in de Aangifte

Stel dat u in 2021 €10.000,- aan TVL heeft ontvangen. In uw aangifte inkomstenbelasting geeft u dit bedrag op onder de rubriek "Vrijgestelde winstbestanddelen". U betaalt geen belasting over deze €10.000,-. De TVL wordt niet meegerekend bij uw belastbare winst. De ingehouden loonheffing die op uw jaaropgaaf staat, moet u wel vermelden in uw aangifte. Dit bedrag komt dan in mindering op uw inkomstenbelasting.

Het is belangrijk om te onthouden dat de TVL weliswaar onbelast is, maar dat u het bedrag wel moet opgeven in uw aangifte inkomstenbelasting. Dit is belangrijk om te voorkomen dat u achteraf met naheffingen te maken krijgt. De Belastingdienst heeft al enkele coronamaatregelen vooraf ingevuld op de aangifte, maar de TVL is daar niet bij inbegrepen. U moet dus zelf het bedrag van de ontvangen TVL handmatig toevoegen aan uw aangifte.

Belangrijke Punten

De TVL is een onbelaste tegemoetkoming, wat betekent dat u geen inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over het ontvangen bedrag hoeft te betalen. Ondanks dat de TVL onbelast is, moet u het ontvangen bedrag wel opgeven in uw aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst heeft al enkele coronamaatregelen vooraf ingevuld, maar de TVL is daar niet bij inbegrepen. U moet dus zelf het bedrag van de ontvangen TVL handmatig toevoegen aan uw aangifte.

Het is belangrijk om te onthouden dat de TVL niet meegerekend wordt bij uw belastbare winst. De regeling geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021, dus ook voor de TVL die u in 2020 heeft ontvangen, hoeft u geen belasting te betalen. De ingehouden loonheffing die op uw jaaropgaaf staat, moet u wel vermelden in uw aangifte. Dit bedrag komt dan in mindering op uw inkomstenbelasting.

Bekijk ook

Machtigingscode aanvragen voor inkomstenbelasting: stap voor stap

Machtigingscode aanvragen: eenvoudig en snel >>

ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?

Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>

Erven van een huis: Inkomstenbelasting en erfbelasting

Erven van een Huis: De Belastingregels >>

VOF: Vennootschapsbelasting of Inkomstenbelasting?

VOF: Welke belasting moet je betalen? >>

Zelf aangifte inkomstenbelasting doen: Stap voor stap

Zelf aangifte inkomstenbelasting doen? Zo doe je het! >>

Inkomstenbelasting 2016 Inzien: Hoe en waar?

Inzicht in je Inkomstenbelasting 2016: Een stapsgewijze handleiding >>