Suppletie Inkomstenbelasting: Wat is het en wanneer moet je het indienen?

Wat is een suppletie aangifte?

Eensuppletie aangifte is een aanvulling op de btw-aangifte die je indient als je te veel of te weinig omzetbelasting hebt betaald. Met eensuppletie aangifte geef je dus een correctie op de btw-aangifte door aan de Belastingdienst.

Wanneer dien je een suppletie aangifte in?

Je dient een suppletie aangifte in wanneer je een fout hebt gemaakt in je btw-aangifte. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je⁚

  • Te veel of te weinig btw hebt betaald.
  • Een fout hebt gemaakt in de berekening van je omzet.
  • Een fout hebt gemaakt in de berekening van je btw-tarief.
  • Een fout hebt gemaakt in de registratie van je btw-aangifte.

In sommige gevallen ben je zelfs verplicht om een suppletie aangifte in te dienen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je⁚

  • Te veel of te weinig btw hebt aangegeven in de door u gedane btw-aangiften.
  • Oninbare vorderingen hebt openstaan.
  • Gebruik maakt van de OSS-regeling of de invoerregeling voor digitale diensten en afstandsverkopen.

De termijn voor het indienen van een suppletie aangifte is vijf jaar. Je moet de suppletie aangifte dus binnen die termijn indienen. Kleinere bedragen (tot 1000 euro) uit een eerdere aangifte mag je in een volgende aangifte corrigeren.

Het is raadzaam om uw suppletie over het jaar 2023 vóór 1 april 2024 in te dienen. In dat geval hoeft namelijk geen belastingrente te worden betaald.

Hoe dien je een suppletie aangifte in?

Het indienen van een suppletie aangifte is een relatief eenvoudig proces. Je kunt het formulier 'Suppletie omzetbelasting' vinden via 'Inloggen voor ondernemers' op de website van de Belastingdienst.

Om suppletie te doen logt u in op het ondernemersportaal van de Belastingdienst en vult u het formulier Suppletie omzetbelasting in. Hierbij moet u zowel de originele aangifte als de correctie in één aangifte verwerken.

De suppletie aangifte moet de ondernemer digitaal indienen bij de Belastingdienst. De termijn voor het indienen van een suppletie aangifte is vijf jaar. De aangifte leidt tot een naheffingsaanslag (bij te weinig betaald) of wordt behandeld als een ambtshalve verzoek om teruggaaf.

Het doen van suppletie is grotendeels hetzelfde als het doen van de reguliere btw-aangifte.

Het komt geregeld voor dat ondernemers enkel de correcties invoeren. De Belastingdienst zal dan de originele aangifte erbij pakken. Dit kan gebeuren als de ondernemer niet meer weet wat er in de oorspronkelijke aangifte stond‚ of als de ondernemer de originele aangifte niet meer heeft.

Let op⁚ een ingediende aangifte omzetbelasting kunt u niet meer wijzigen. Wel kunt u de aangifte corrigeren met het formulier Suppletie omzetbelasting als u te veel of te weinig btw hebt betaald. Dit formulier vindt u in onze portalen via Inloggen voor ondernemers.

Het opnemen van de btw-schuld in de aangifte vennootschapsbelasting is niet voldoende. Het Gerechtshof heeft dit niet goed beoordeeld. In een procedure bij de Hoge Raad in maart 2023 was het volgende aan de hand.

Als je een ingediende belastingaangifte wilt wijzigen kun je hiervoor eensuppletieaangifte invullen bij de belastingdienst. Eensuppletie is een correctie op een bestaande loon- of btw-aangifte.

Wat zijn de gevolgen van een suppletie aangifte?

De gevolgen van een suppletie aangifte zijn afhankelijk van de situatie. Als je te weinig btw hebt betaald‚ dan zal de Belastingdienst een naheffingsaanslag opleggen. Dit betekent dat je de ontbrekende btw moet betalen‚ inclusief eventuele boetes en rente.

Als je te veel btw hebt betaald‚ dan zal de Belastingdienst de te veel betaalde btw terugbetalen.

De Belastingdienst heeft vijf jaar de tijd om een naheffingsaanslag op te leggen. Dit betekent dat je zelfs vijf jaar na het indienen van je btw-aangifte nog een naheffingsaanslag kunt krijgen.

Als je een suppletie aangifte indient‚ dan moet je zowel de originele aangifte als de correctie in één aangifte verwerken. Dit betekent dat je de Belastingdienst alle relevante informatie moet geven‚ inclusief de originele aangifte en de correcties die je wilt aanbrengen.

Als je geen suppletie zou indienen‚ kan een vergrijpboete worden opgelegd‚ deze bedraagt veelal 25 of 50 (maximaal 100) van het belastingbedrag. De boete moet worden opgelegd binnen 5 jaar na afloop van het jaar waarin de belastingschuld is ontstaan.

Als je zaken verzwijgt of opzettelijk onjuist invult‚ dan zijn de boetes flink. De Belastingdienst kijkt dan eerst of er sprake is van opzet of grove schuld. Bij opzet is de boete 50 procent van de verzwegen belasting‚ bij grove schuld is dat 25 procent.

Het is dus belangrijk om je btw-aangiften zorgvuldig in te vullen en om fouten zo snel mogelijk te corrigeren. Als je twijfelt over de juiste manier om je aangifte in te vullen‚ dan kun je altijd contact opnemen met de Belastingdienst of met een belastingadviseur.

Wat zijn de voordelen van een suppletie aangifte?

Het grootste voordeel van een suppletie aangifte is dat je fouten in je btw-aangifte kunt corrigeren. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je te veel of te weinig btw betaalt.

Als je te weinig btw hebt betaald‚ dan kan de Belastingdienst een naheffingsaanslag opleggen. Dit betekent dat je de ontbrekende btw moet betalen‚ inclusief eventuele boetes en rente.

Als je te veel btw hebt betaald‚ dan zal de Belastingdienst de te veel betaalde btw terugbetalen.

Een ander voordeel van een suppletie aangifte is dat je de Belastingdienst kunt informeren over oninbare vorderingen. Als je een oninbare vordering hebt‚ dan kun je de reeds voldane btw terugvorderen. Je moet deze correctie doorvoeren in de btw-aangifte in het tijdvak waarin de oninbaarheid van de vordering is vast komen te staan.

Een suppletie aangifte kan ook nuttig zijn als je gebruik maakt van de OSS-regeling of de invoerregeling voor digitale diensten en afstandsverkopen. In deze gevallen moet je correcties die betrekking hebben op btw-meldingen over het derde kwartaal van 2021 of btw-meldingen daarna te verwerken in de eerstvolgende OSS-aangifte. Deze correcties moeten uiterlijk binnen drie jaar na de datum waarop de oorspronkelijke btw-melding ziet worden gedaan.

Met een suppletie aangifte zorg je ervoor dat je belastingaangifte correct is en dat je geen onnodige boetes of rente hoeft te betalen.

Wat zijn de nadelen van een suppletie aangifte?

Een suppletie aangifte is over het algemeen geen ingewikkelde procedure‚ maar er zijn wel een aantal nadelen die je in overweging moet nemen.

Het grootste nadeel is dat het extra werk met zich meebrengt. Je moet de originele aangifte en de correcties in één aangifte verwerken‚ wat extra tijd en moeite kost.

Daarnaast kan het gebeuren dat de Belastingdienst een naheffingsaanslag oplegt als je te weinig btw hebt betaald. Dit betekent dat je de ontbrekende btw moet betalen‚ inclusief eventuele boetes en rente. Dit kan een financiële last zijn‚ vooral als je niet had verwacht dat je extra belasting moest betalen.

Als je een fout hebt gemaakt in je aangifte‚ dan kan de Belastingdienst een boete opleggen. De hoogte van de boete is afhankelijk van de ernst van de fout. Als je een fout hebt gemaakt door onoplettendheid‚ dan is de boete meestal lager dan als je opzettelijk een fout hebt gemaakt.

Een ander nadeel is dat je de suppletie aangifte binnen vijf jaar na het indienen van je btw-aangifte moet indienen. Als je de suppletie aangifte te laat indient‚ dan kan de Belastingdienst de aangifte afwijzen.

Tenslotte kan het indienen van een suppletie aangifte je reputatie schaden. De Belastingdienst kan bijvoorbeeld de informatie in je suppletie aangifte gebruiken om een onderzoek naar je financiële situatie te starten.

Wanneer is een suppletie aangifte verplicht?

Hoewel het in de meeste gevallen vrijwillig is om een suppletie aangifte in te dienen‚ zijn er een aantal situaties waarin het verplicht is. Deze verplichting geldt wanneer je te veel of te weinig btw hebt aangegeven in de door u gedane btw-aangiften. Het is dan noodzakelijk om dit te corrigeren door middel van een afzonderlijke suppletie.

Ook wanneer je oninbare vorderingen hebt openstaan‚ is een suppletie aangifte verplicht. Dit betekent dat je de reeds voldane btw terugvorderen kunt als vast is komen te staan dat niet is en ook niet meer zal worden betaald. Het recht op teruggaaf ontstaat in ieder geval indien de vergoeding één jaar na opeisbaarheid van de vordering nog niet is ontvangen. Deze correctie moet u doorvoeren in de btw-aangifte in het tijdvak waarin de oninbaarheid van de vordering is vast komen te staan. Is dit tijdvak verstreken dan moet u de btw dus terugvragen via het formulier suppletie omzetbelasting.

Als je gebruik maakt van de OSS-regeling of de invoerregeling voor digitale diensten en afstandsverkopen‚ is het eveneens verplicht om een suppletie aangifte in te dienen. Correcties die betrekking hebben op btw-meldingen over het derde kwartaal van 2021 of btw-meldingen daarna dienen te worden verwerkt in de eerstvolgende OSS-aangifte. Deze correcties moeten uiterlijk binnen drie jaar na de datum waarop de oorspronkelijke btw-melding ziet worden gedaan. Correcties die zien op de periode voor 1 juli 2021 dienen te worden gemaakt door de oorspronkelijke btw-melding te corrigeren.

Als je niet aan deze verplichting voldoet‚ dan riskeer je een boete van de Belastingdienst. De hoogte van de boete is afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de verplichtingen die gelden voor het indienen van een suppletie aangifte. Als je twijfelt‚ dan kun je altijd contact opnemen met de Belastingdienst of met een belastingadviseur.

Wat zijn de termijnen voor het indienen van een suppletie aangifte?

De termijn voor het indienen van een suppletie aangifte is vijf jaar. Dit betekent dat je de suppletie aangifte binnen vijf jaar na het indienen van je btw-aangifte moet indienen.

Als je de suppletie aangifte te laat indient‚ dan kan de Belastingdienst de aangifte afwijzen.

Het is raadzaam om uw suppletie over het jaar 2023 vóór 1 april 2024 in te dienen. In dat geval hoeft namelijk geen belastingrente te worden betaald.

Kleinere bedragen (tot 1000 euro) uit een eerdere aangifte mag je in een volgende aangifte corrigeren.

De termijn van vijf jaar geldt voor alle suppletie aangiften‚ ongeacht de reden voor het indienen. Dit betekent dat je ook een suppletie aangifte moet indienen als je een fout hebt gemaakt in je aangifte‚ zelfs als je de fout pas na vijf jaar ontdekt.

Het is dus belangrijk om je btw-aangiften zorgvuldig in te vullen en om fouten zo snel mogelijk te corrigeren. Als je twijfelt over de juiste manier om je aangifte in te vullen‚ dan kun je altijd contact opnemen met de Belastingdienst of met een belastingadviseur.

Bekijk ook

ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?

Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>

BTW-aangifte ZZP'er: Stapsgewijze handleiding voor een geslaagde aangifte

ZZP'er & BTW: Een complete gids voor jouw btw-aangifte >>

ZZP aangifte: Wat moet je weten en hoe doe je dat?

ZZP aangifte: Een complete gids met tips en tricks >>

ZZP en AOV: Bescherm uzelf tegen risico's

ZZP en AOV: Een must-have voor elke zelfstandige >>

Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP'er: Kosten & Tips

Hoeveel kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP'ers? >>