Belastingdienst Inkomstenbelasting Storing: Oplossingen en Tips

De Bewaarplicht

De Belastingdienst verplicht u om uw gegevens lange tijd te bewaren. Ondernemers moeten dat nog langer dan particulieren. Volgens wettelijke bepalingen moeten boeken, bescheiden én gegevens-dragers die van belang kunnen zijn voor de belastingheffing in principe zeven jaar worden bewaard. Dit geldt dus ook voor gegevens die vastgelegd zijn op diskettes, tapes en cd-roms.

De basisgegevens uit uw administratie, zoals bijvoorbeeld de debiteuren- en crediteurenadministratie, de in- en verkoopadministratie en het grootboek, moet u altijd 7 jaar bewaren. Voor de overige gegevens kunt u afspraken maken over kortere bewaartermijnen.

Voor particulieren geldt geen wettelijke bewaarplicht. Maar voor naheffingen door de Belastingdienst is het slim om uw administratie 5 jaar te bewaren. Voor bedrijven en zelfstandigen geldt wel een wettelijke bewaarplicht van 7 tot 10 jaar.

Belang van Bewaren

Het is belangrijk om uw financiële administratie en andere belastingpapieren voor de Belastingdienst minimaal 5 jaar na uw belastingaangifte te bewaren. Zo kunt u altijd aantonen hoeveel inkomsten en uitgaven u hebt gehad en of u recht hebt op bepaalde aftrekposten of toeslagen. De Belastingdienst kan namelijk tot 5 jaar terug nog belasting navorderen.

De bewaarplicht is niet alleen van belang voor uzelf, maar ook voor de Belastingdienst. De Belastingdienst gebruikt de gegevens om te controleren of u de juiste belasting hebt betaald. Daarnaast worden de gegevens gebruikt voor onderzoek naar fraude en voor het verbeteren van de dienstverlening.

Het is daarom belangrijk om uw administratie goed te bewaren en te zorgen dat deze altijd toegankelijk is voor de Belastingdienst. U kunt uw administratie op verschillende manieren bewaren, bijvoorbeeld op papier, digitaal of in de cloud.

Zorg er in ieder geval voor dat u de administratie op een veilige manier bewaart, zodat deze niet verloren gaat of beschadigd raakt.

Wat te Bewaren

De Belastingdienst bewaart gegevens 7 jaar, bij onroerende zaken is de bewaarplicht 10 jaar. Voor sommige gegevens kunt u met ons afwijkende afspraken maken.

Alle ondernemers in Nederland zijn wettelijk verplicht zeven jaar lang de administratie van hun bedrijf te bewaren. Voor sommige documenten geldt de bewaartermijn van zeven jaar, voor anderen weer tien jaar. En dan wel zodanig, dat inspecteurs van de Belastingdienst de administratie binnen een redelijke termijn eenvoudig moeten kunnen controleren.

De overige gegevens moet je ook 7 jaren bewaren, maar je kunt met de Belastingdienst afspraken maken voor een kortere bewaartermijn. LET OP⁚ bij andere overheidsinstellingen kun je voor deze gegevens dan toch te maken krijgen met de wettelijke termijn van zeven jaar.

U bewaart de gegevens uit uw administratie in de originele vorm⁚ digitaal of op papier. U mag alleen computerbestanden afdrukken en deze hierna verwijderen,

Uw aangifte inkomstenbelasting doet u op Mijn Belastingdienst of met de aangifte app. Lees meer. Belastingdienst Nederland

De fiscale bewaarplicht is de wettelijke verplichting om je administratie 7 jaar te bewaren. Lees meer over fiscale bewaarplicht.

Aangifte Inkomstenbelasting

U doet aangifte inkomstenbelasting. Wat gebeurt er precies nadat wij uw aangifte hebben ontvangen? Hierbij de antwoorden op de meest gestelde vragen. Waarom word ik gecontroleerd? Wij controleren álle 12 miljoen aangiftes die elk jaar bij ons binnenkomen.

Hebt u geen bericht gehad dat u aangifte moet doen voor de inkomstenbelasting? Dan kunt u dat tot 5 jaar terug doen. In 2024 kunt u dus nog aangifte doen over 2019. In de tabel hieronder ziet u wanneer uw aangifte uiterlijk bij ons binnen moet zijn.

Log in bij Mijn Belastingdienst, klik op Inkomstenbelasting Belastingjaar 2022 Openen (achter U hebt nog een aangifte inkomstenbelasting 2022 open staan). In de aangifte staat bij elk onderwerp een pictogram van een vraagteken.

U vindt een kopie van uw aangifte inkomstenbelasting en aanslag in Mijn Belastingdienst. Soms ook in de Aangifte-app. Lees hoe het werkt.

Als u in Nederland woont of vanuit Nederland inkomsten heeft, moet u daarover belasting betalen. Om belasting te betalen of terug te krijgen moet u elk jaar belastingaangifte doen. Vanaf 1 maart a.s.

Iedereen moet inkomstenbelasting (IB) betalen over de genoten inkomsten. Er zijn drie boxen waarmee u te maken kunt krijgen bij de IB. Bij elke box uit de inkomstenbelasting horen andere tarieven. Op ...

Bekijk ook

Belastingdienst Inloggen: Storingen en Problemen voor ZZP'ers

Belastingdienst Inloggen: Problemen oplossen voor ZZP'ers >>

Storing Belastingdienst voor Ondernemers: Tips en Oplossingen

Problemen met de Belastingdienst? Vind oplossingen en tips voor ondernemers! >>

Aangifte inkomstenbelasting storing: Wat te doen?

Aangifte inkomstenbelasting problemen: Oplossingen & tips >>

Ben ik een goede ondernemer? Doe de test en ontdek het!

Ben je een geboren ondernemer? Doe onze test en krijg inzicht in je talenten. >>

Uurtarief Verpleegkundige ZZP: Marktprijs en Factoren

Uurtarief Verpleegkundige ZZP: Vaststellen van een Fair Tarief >>