ZZP'er stoppen en uitkering aanvragen: wat zijn de voorwaarden en hoe werkt het?
Waarom zou je stoppen als ZZPer?
Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om te stoppen als ZZPer. Misschien past het ondernemerschap niet meer bij je, valt de vraag vanuit de markt tegen, of heb je te maken met financiële problemen. Ook kan het zijn dat je graag terug wilt naar een vaste baan of je wilt richten op een andere carrière.
Het is belangrijk om goed na te denken over de redenen waarom je wilt stoppen en de gevolgen die dit heeft voor je financiële situatie.
Welke uitkeringen zijn er voor ZZPers?
Als je als ZZPer stopt met je bedrijf en je komt niet meer in aanmerking voor een uitkering, dan zijn er verschillende mogelijkheden om je inkomen aan te vullen. Je kunt bijvoorbeeld aanspraak maken op de volgende uitkeringen⁚
- De Bbz-uitkering⁚ De Bbz-uitkering (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) is een aanvullende periodieke uitkering die je kunt aanvragen als je bedrijf niet meer levensvatbaar is. Je kunt de uitkering aanvragen bij de gemeente waar je ingeschreven staat. De Bbz-uitkering is bedoeld om je inkomen aan te vullen tot bijstandsniveau.
- De WW-uitkering⁚ Als je voor je zelfstandige periode een WW-uitkering had, dan kun je deze soms weer terugkrijgen als je volledig stopt met je bedrijf. Je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals bijvoorbeeld dat je bedrijf niet meer levensvatbaar is.
- De IOAZ-uitkering⁚ De IOAZ-uitkering (Inkomensvoorziening oudere en arbeidsongeschikte zelfstandigen) is een uitkering voor oudere zelfstandigen die geboren zijn vóór 1 januari 1960 en die niet meer in staat zijn om te werken. De uitkering is bedoeld om te zorgen voor een basisinkomen tot de AOW-leeftijd.
Het is belangrijk om te weten dat de voorwaarden voor het aanvragen van deze uitkeringen streng kunnen zijn. Het is daarom verstandig om voorafgaand aan je besluit om te stoppen met je bedrijf goed te informeren naar de voorwaarden en mogelijkheden.
De Bbz-uitkering
De Bbz-uitkering, ofwel het Besluit bijstandverlening zelfstandigen, is een uitkering die je kunt aanvragen als je als ZZPer moet stoppen met je bedrijf omdat het niet meer levensvatbaar is. De Bbz-uitkering is een aanvullende periodieke uitkering die je inkomen aanvult tot bijstandsniveau.
Om in aanmerking te komen voor de Bbz-uitkering moet je aan een aantal voorwaarden voldoen⁚
- Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
- Je woont in Nederland.
- Je werkte minimaal 1225 uur per jaar in je bedrijf.
- Je moet kunnen aantonen dat je bedrijf niet meer levensvatbaar is. Dit kan bijvoorbeeld door een faillissement, een slechte economische situatie of een gebrek aan klanten.
- Je stopt met je bedrijf omdat het niet meer levensvatbaar is. Je kunt geen Bbz-uitkering aanvragen als je besluit om te stoppen met je bedrijf om een andere carrière te beginnen.
De Bbz-uitkering is een tijdelijke uitkering. Je kunt maximaal 12 maanden een Bbz-uitkering ontvangen. In sommige gevallen kan de uitkering met 12 maanden worden verlengd, maar dit is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden.
Als je denkt dat je in aanmerking komt voor de Bbz-uitkering, is het belangrijk om contact op te nemen met je gemeente. Zij kunnen je informeren over de voorwaarden en de procedure voor het aanvragen van de uitkering.
De WW-uitkering
Als je voor je zelfstandige periode een WW-uitkering had, dan kun je deze soms weer terugkrijgen als je volledig stopt met je bedrijf. Dit is echter niet altijd het geval. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de WW-uitkering.
De belangrijkste voorwaarden zijn⁚
- Je moet volledig zijn gestopt met je bedrijf. Dit betekent dat je geen enkele inkomsten meer mag genereren uit je bedrijf. Je kunt geen WW aanvragen als je je bedrijf tijdelijk stillegt of als je nog deeltijd werkt.
- Je moet volledig voldoen aan de voorwaarden van de WW. Dit betekent dat je voldoende premie hebt betaald en dat je beschikbaar bent voor werk. Je moet je actief inschrijven bij het UWV en solliciteren op vacatures.
- Je bedrijf moet niet meer levensvatbaar zijn. Dit betekent dat je bedrijf niet meer winstgevend is en dat je geen toekomst meer ziet voor je bedrijf.
Als je aan alle voorwaarden voldoet, dan kun je je WW-uitkering opnieuw aanvragen bij het UWV. Je kunt je aanvraag online indienen via Mijn UWV.
Het is belangrijk om te weten dat de WW-uitkering een tijdelijke uitkering is. De maximale duur van de WW-uitkering is afhankelijk van je leeftijd en je aantal gewerkte jaren. Je kunt de WW-uitkering maximaal 24 maanden ontvangen.
Het is verstandig om contact op te nemen met het UWV als je twijfelt of je in aanmerking komt voor de WW-uitkering. Zij kunnen je informeren over de voorwaarden en de procedure voor het aanvragen van de uitkering.
De IOAZ-uitkering
De IOAZ-uitkering, ofwel de Inkomensvoorziening oudere en arbeidsongeschikte zelfstandigen, is een uitkering voor oudere zelfstandigen die geboren zijn vóór 1 januari 1960 en die niet meer in staat zijn om te werken. De uitkering is bedoeld om te zorgen voor een basisinkomen tot de AOW-leeftijd.
Om in aanmerking te komen voor de IOAZ-uitkering moet je aan een aantal voorwaarden voldoen⁚
- Je moet geboren zijn vóór 1 januari 1960.
- Je moet tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd zijn.
- Je moet minimaal 1225 uur per jaar in je bedrijf hebben gewerkt.
- Je moet kunnen aantonen dat je niet meer in staat bent om te werken. Dit kan bijvoorbeeld door een arbeidsongeschiktheidsuitkering of een medische verklaring.
- Je moet niet meer in staat zijn om voldoende inkomen te genereren uit je bedrijf om van te leven.
De IOAZ-uitkering is een tijdelijke uitkering. Je kunt de uitkering maximaal 12 maanden ontvangen. In sommige gevallen kan de uitkering met 12 maanden worden verlengd, maar dit is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden.
Als je denkt dat je in aanmerking komt voor de IOAZ-uitkering, is het belangrijk om contact op te nemen met je gemeente. Zij kunnen je informeren over de voorwaarden en de procedure voor het aanvragen van de uitkering.
Wat moet je regelen als je stopt?
Als je besluit om te stoppen met je ZZP-bedrijf, zijn er een aantal belangrijke zaken die je moet regelen. Het is belangrijk om alles goed af te handelen, zodat je geen problemen krijgt met de Belastingdienst of andere instanties.
Hieronder vind je een checklist met belangrijke zaken om te regelen⁚
- Informeer je klanten over de beëindiging van je bedrijf. Zorg ervoor dat je klanten op tijd weet hebben van je besluit om te stoppen. Geef ze voldoende tijd om een alternatieve leverancier te vinden.
- Informeer je leveranciers over de beëindiging van je bedrijf. Zorg ervoor dat je al je leveranciers op de hoogte brengt van je besluit om te stoppen. Regel eventuele openstaande facturen en leveringen.
- Regel je financiële zaken. Betaal alle openstaande rekeningen en schulden. Zorg ervoor dat je alle administratieve zaken goed op orde hebt.
- Meld je bedrijf af bij de Kamer van Koophandel. Dit is een belangrijke stap om je bedrijf officieel te beëindigen. Je kunt je bedrijf online afmelden via de website van de Kamer van Koophandel.
- Meld je bedrijf af bij de Belastingdienst. Zorg ervoor dat je alle belastingaangiften indient en dat je alle belastingaanslagen betaalt. Vraag eventueel om uitstel van betaling als je in financiële problemen zit.
- Regel je pensioen. Als je als ZZPer stopt, moet je je pensioen regelen. Dit kan via een pensioenfonds of via een individuele pensioenregeling.
- Vraag eventueel een uitkering aan. Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je een uitkering aanvragen bij het UWV of bij je gemeente.
Het is belangrijk om alle stappen goed te doorlopen. Het is verstandig om je goed te laten informeren door een adviseur of een specialist. Zo voorkom je vervelende verrassingen.
De Kamer van Koophandel
Als je stopt met je ZZP-bedrijf, dan moet je je bedrijf uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit is een belangrijke stap om je bedrijf officieel te beëindigen.
Je kunt je bedrijf online uitschrijven via de website van de Kamer van Koophandel. Je hebt hiervoor een digitaal formulier nodig. Voor het beëindigen van een eenmanszaak heb je formulier 14 nodig, voor overige rechtspersonen heb je formulier 17 nodig. Je moet het formulier invullen met de juiste gegevens en het formulier versturen met een kopie van je legitimatiebewijs.
Als je je bedrijf uitschrijft bij de Kamer van Koophandel, dan wordt je bedrijf uit het Handelsregister geschrapt. Dit betekent dat je bedrijf niet meer officieel bestaat.
Het is belangrijk om je bedrijf te uitschrijven bij de Kamer van Koophandel, omdat je anders nog steeds verantwoordelijk bent voor je bedrijf. Dit betekent dat je bijvoorbeeld nog steeds belastingen moet betalen over je winst.
Het is verstandig om je bedrijf te uitschrijven bij de Kamer van Koophandel zodra je besluit om te stoppen met je bedrijf. Je kunt je bedrijf niet meer uitschrijven als je al een uitkering hebt aangevraagd.
Nadat je je bedrijf hebt uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel, is het belangrijk om alle resterende administratieve zaken te regelen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je alle openstaande facturen moet betalen en dat je alle belastingaangiften moet indienen.
De Belastingdienst
Als je stopt met je ZZP-bedrijf, dan moet je de Belastingdienst op de hoogte brengen van je besluit. Dit is belangrijk om te zorgen dat je alle belastingaangiften correct indient en dat je alle belastingaanslagen betaalt.
Het is belangrijk om te weten dat je nog steeds verantwoordelijk bent voor je bedrijf, zelfs nadat je je bedrijf hebt uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit betekent dat je bijvoorbeeld nog steeds belastingen moet betalen over je winst.
De Belastingdienst heeft een aantal regels voor ZZPers die stoppen met hun bedrijf. Zo moet je bijvoorbeeld alle openstaande facturen betalen en alle belastingaangiften indienen. Ook moet je de BTW afrekenen over de omzet die je hebt gemaakt.
Als je in financiële problemen zit, dan kun je eventueel uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst. Het is verstandig om contact op te nemen met de Belastingdienst om te bespreken hoe je de administratieve zaken het beste kunt afhandelen.
Het is verstandig om alle administratieve zaken goed te regelen, zodat je geen problemen krijgt met de Belastingdienst.
Het is belangrijk om te weten dat je geen uitkering kunt aanvragen als je je bedrijf niet hebt uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit betekent dat je je bedrijf eerst moet uitschrijven bij de Kamer van Koophandel voordat je een uitkering kunt aanvragen.
Uw pensioen bij stoppen ZZP
Als ZZPer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Dit betekent dat je zelf moet zorgen voor een pensioenvoorziening. Er zijn verschillende mogelijkheden om je pensioen te regelen als ZZPer.
Een veelvoorkomende optie is om een pensioen te sparen via een individuele pensioenregeling. Bij een individuele pensioenregeling spaar je zelf geld op voor je pensioen. Je kunt dit doen via een bank of een verzekeraar.
Een andere optie is om je aan te sluiten bij een pensioenfonds. Een pensioenfonds is een organisatie die pensioenen beheert voor werknemers. Als ZZPer kun je je soms aansluiten bij een pensioenfonds dat speciaal voor ZZPers is bedoeld.
Het is belangrijk om te weten dat je geen recht hebt op een AOW-uitkering als je geen premies hebt betaald. Dit betekent dat je zelf moet zorgen voor een pensioenvoorziening als je als ZZPer stopt met werken.
Het is verstandig om je goed te laten informeren over de verschillende mogelijkheden om je pensioen te regelen als ZZPer. Je kunt bijvoorbeeld advies inwinnen bij een financieel adviseur.
Het is belangrijk om tijdig met je pensioenplanning te beginnen. Hoe eerder je begint met sparen, hoe meer tijd je hebt om een mooi pensioen op te bouwen.
Als je stopt met je ZZP-bedrijf, dan is het belangrijk om je pensioen goed te regelen. Het is verstandig om contact op te nemen met een pensioenadviseur om te bespreken wat de beste opties voor jou zijn.
Bekijk ook
Uitkering na stoppen ZZP: wat zijn je rechten?
Uitkering na stoppen ZZP: alles wat je moet weten over je rechten >>
Onderneming stoppen bij de Belastingdienst: Stappenplan en tips
Belastingdienst onderneming stoppen: Een complete gids >>
Tijdelijk stoppen met je onderneming: Wat zijn de opties?
Tijdelijk stoppen met je onderneming: Opties voor ZZP'ers >>
Kosten psycholoog aftrekbaar inkomstenbelasting: wat zijn de regels?
Kosten psycholoog aftrekbaar inkomstenbelasting: vind je antwoord hier >>
Hypotheek voor ZZP'ers: 1 jaar in de branche?
Hypotheek voor ZZP'ers: Tips voor starters >>