Rekenvoorbeeld Auto van de Zaak voor ZZP'ers: Kosten en Belastingen

Wat zijn de kosten van een auto van de zaak?

Als je als zzper een auto op de zaak zet, mag je voortaan de gemaakte kosten voor je auto ten laste van je resultaat brengen. Denk hierbij aan de afschrijving, brandstofkosten, reparatie en onderhoud, motorrijtuigenbelasting en verzekering.

Door je auto op de zaak te zetten mag je voortaan de gemaakte kosten ten laste van je resultaat brengen. Denk aan de afschrijving, brandstofkosten, reparatie en onderhoud, motorrijtuigenbelasting en verzekering.

Bereken zelf de fiscale bijtelling van een auto van de zaak. Wat is de bijtelling en wat kost u dat netto? Gebruik gratis onze 297 rekentools.

Bent u ondernemer en rijdt u in een auto van de zaak? Lees hier meer over de bijtelling en de aftrek van btw als u de auto ook privé gebruikt. En over de autokosten die u mag aftrekken.

De waarde van de auto mag niet ... ondernemingsvermogen. De bankschuld moet je ook op je balans op te nemen. Voor iedere auto, of je die nu wel of niet zakelijk gebruikt, moet motorrijtuigenbelasting worden betaald....

Gebruikt u de auto van de zaak ook privé? Dan moet u een deel van de afgetrokken btw terugbetalen. Lees hier hoe u deze autokostenfictie kunt berekenen.

De bijtelling⁚ een percentage van de cataloguswaarde

De fiscus ziet deze kilometers ... moet je belasting betalen. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde (dus niet wat je auto nu waard is) van jouw zakelijke auto. Er gelden in Nederland in 2022 twee bijtellingspercentages⁚ 16⁚ volledig elektrische voertuigen (voor de eerste 35.000 van de aanschafprijs) en waterstofautos ... Stel, je rijdt in een benzineauto met een catalogusprijs van 25.000. Dan zijn dit de extra kosten waar je jaarlijks...

Op bestelautos met een eerste toelating voor 1 januari 2025 is een overgangsregeling van toepassing. De lage bijtelling geldt tot en met 30.000, daarboven is deze 22. U kunt het belastinplan 2025 hier raadplegen en de miljoennota 2025 hier. De overige stukken kunt u hier vinden.

Standaard is de bijtelling 35 of 22. Dit is afhankelijk van hoe oud de auto is. In sommige gevallen heb je echter een lagere bijtelling, bijvoorbeeld als het om een electrische auto gaat. Kies in dat geval voor de categorie anders. ... Geef hier het aantal kilometers in dat je verwacht...

U moet hierover inkomstenbelasting betalen. Het normale bijtellingspercentage is 22 over de cataloguswaarde van het voertuig. Voor elektrische autos betaalt u minder bijtelling. De overheid wil zo elektrisch rijden stimuleren. Dat draagt bij aan een beter klimaat en milieu.

Eigenlijk is de bijtelling een verrekening van uw privégebruik met de autokosten van uw onderneming. Deze verrekening gebeurt in uw aangifte inkomstenbelasting. De bijtelling hebt u ook als uw onderneming een auto leaset of huurt waarmee u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.

De bijtelling voor de fiets van de zaak lijkt wel wat op de bijtelling voor de auto van de zaak, maar schijn bedriegt. Drie belangrijke verschillen. De bijtelling voor de fiets van de zaak staat pas ...

Een auto van de zaak heeft gevolgen voor de inkomstenbelasting en btw. Kijk hier hoe het zit met bijtelling als je een auto van de zaak privé gebruikt.

Zet je een auto op de zaak die vijftien jaar of ouder is? Dan geldt er een lagere privé-bijtelling⁚ 35 procent van de economische waarde van je auto. Hierdoor verminderen de auto van de zaak kosten.

Nee. Bent u ondernemer? Met een auto van de zaak die u ook privé gebruikt? Lees of u btw moet betalen over het privégebruik van de auto.

Een auto van de zaak is een auto die u voor uw zzp-werk gebruikt. U kunt een nieuwe of tweedehands ... de bijtelling doorgaans weg tegen de afschrijving. Waardoor u nog genoeg kosten benzine, ...

Afschrijving en andere aftrekbare kosten

Lees alles over afschrijven en de regels op de site van de belastingdienst. Kleding is in de basis niet aftrekbaar maar wanneer het om werkkleding voor zzp-ers gaat wel. Wil je je werkkleding als aftrekpost opvoeren, dan moet je deze kleding vrijwel alleen tijdens je werk kunnen dragen zoals een uniform of overall. Werkkleding is ook aftrekbaar wanneer je een logo of ander beeldmerk van de onderneming er op aan hebt gebracht. Dit beeldmerk moet minimaal minimaal 70 cm groot zijn. Tassen die je zakelijk...

Alle kosten van de auto mogen dan zakelijk worden geboekt. Wanneer bijtelling over auto bij eenmanszaak of ZZPer? Als u meer dan 500 kilometer privé hebt gereden (op jaarbasis) met de auto van de zaak, moet u een bijtelling toepassen. Als u kunt aantonen dat u minder dan 500 kilometer privé hebt gereden met de auto van de zaak ...

Je mag een zakelijke auto in vijf jaar afschrijven. Deze kosten mag je van de winst van de onderneming aftrekken, waardoor je minder belasting betaalt. Ook hiervoor geldt dat de auto dan wel op de balans van de onderneming moet staan. Dat is het geval wanneer je de bedrijfswagen financiert uit eigen zak of via financial lease. Ook als ondernemer of zzp-er behoort een fiets van de zaak tot de mogelijkheden. Wat zijn de regels? En hoe zit het met de bijtelling voor de zakelijke fiets? Autolease. In samenwerking met Athlon. Het Belastingplan 2025 brengt voor Nederlandse ondernemers aanzienlijke veranderingen met zich mee, vooral op het gebied van zakelijke mobiliteit. Hoewel de overheid de elektrificatie van het wagenpark stimuleert, worden de fiscale voordelen voor elektrische voertuigen geleidelijk teruggeschroefd.

Hieronder staan enkele veelvoorkomende kostenposten⁚ De kosten voor de aanschaf of lease van een bedrijfsauto zijn volledig aftrekbaar van de belasting. Ook de kosten voor brandstof, onderhoud, reparaties, verzekering en wegenbelasting zijn aftrekbaar. Het is wel belangrijk om onderscheid te...

Ga je als zzper op pad met de auto? Dan mag je autokosten aftrekken in de inkomstenbelasting. Ook mag je de btw op de autokosten terugvragen in je btw-aangifte. Hierbij maakt het uit of de auto op naam van de zaak staat of privébezit is.

Voor iedere auto, of je die nu wel of niet zakelijk gebruikt, moet motorrijtuigenbelasting worden betaald. Voor personenautos, bestelautos en vrachtwagens bestaan verschillende tarieven. Bij een bedrijfsauto is dit bedrag te boeken als autokosten en direct aftrekbaar van jouw winst.

Dan geldt de eerste 5 jaar van bezit 2,7 van de cataloguswaarde van de auto. ... Of ⏤ als dit gunstiger is ⏤ kun je alle btw verrekenen op basis van een percentage privé en zakelijk gereden kilometers. Je dient hiervoor een zakelijke kilometerregistratie bij te houden.

Zijn kosten voor de auto aftrekbaar voor jou als zzper? Het hangt af van de kosten waar het om gaat en hoe je de auto koopt. Je kunt dat zakelijk of privé doen. De keuze die je daarin maakt bepaalt welke kosten je zakelijk kunt aftrekken en waar je gewoon privé voor betaalt.

In dit artikel vertellen we je alles over aftrekbare kosten voor zzpers en hebben we ze allemaal voor je op een rijtje gezet. In de regel zijn alle kosten die jij als zzper maakt voor je onderneming aftrekbaar. De Belastingdienst bepaalt welk deel aftrekbaar is.

Als de auto op naam van de onderneming staat mogen alle autokosten worden afgetrokken in de aangifte inkomstenbelasting, maar als de auto privébezit is dan mag de ondernemer 0,19 per kilometer aftrekken.

Voordelen van een auto van de zaak

Ga je als zzper op pad met de auto? Dan mag je autokosten aftrekken in de inkomstenbelasting. Ook mag je de btw op de autokosten terugvragen in je btw-aangifte. Hierbij maakt het uit of de auto op naam van de zaak staat of privébezit is.

Dit heeft verschillende voordelen. Je mag bijvoorbeeld 0,23 per zakelijke kilometer aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting (in 2023 was dat 0,21). Je mag daarnaast de btw aftrekken van alle kosten die je zakelijk maakt, dus niet de btw over je reiskosten bestaande uit privé-kilometers.

Door als zzper je auto op de zaak te zetten, mag je voortaan de gemaakte kosten voor je auto ten laste van je resultaat brengen. Denk hierbij aan de afschrijving, brandstofkosten, reparatie en onderhoud, motorrijtuigenbelasting en verzekering.

Bij autos ouder dan twee jaar en jonger dan 15 jaar, is het meestal ook voordelig om de auto privé te rijden en 0,23 per zakelijk gereden kilometer op te voeren als zakelijke kosten. Als je auto privé wordt gehouden maar ook voor zakelijke ritten gebruikt wordt, dan geldt het volgende.

In de regel zijn alle kosten die jij als zzper maakt voor je onderneming aftrekbaar. De Belastingdienst bepaalt welk deel aftrekbaar is. Zakelijke kosten kun je in mindering brengen op de winst, wat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen.

Als je de auto meer dan 10 maar niet meer dan 90 zakelijk gebruikt is je auto keuzevermogen. Dat wil zeggen dat je zelf mag kiezen of je met een auto van de zaak rijdt of je auto in privé houdt. Als je een auto van de zaak hebt, mag je alle kosten zakelijk in aftrek brengen.

Dan kun je vaak het beste je bedrijfsauto zakelijk verzekeren. Als je als zzper een auto op de zaak zet, waarbij je dus minder dan 500 kilometer per jaar voor privédoelen rijdt, mag je alle kosten, inclusief afschrijvingen en financieringslasten, zakelijk aftrekken.

Maakt u zakelijke ritten met uw eigen auto? Of huurt u privé een auto voor uw onderneming? U mag een bedrag per zakelijke km van uw opbrengst aftrekken.

Wat zijn de aftrekbare kosten bij een zakelijke auto? Lees hier meer over op Onderneming.nl en kom erachter welke kosten aftrekbaar zijn.

Nadelen van een auto van de zaak

Nadelen auto van de zaak⁚ administratie, bijtelling en fiscale bepalingen. Is het echt voordelig? Ontdek de details en lees meer!

U kunt daarvoor een auto van uw onderneming gebruiken of uw eigen auto. U vindt hier meer informatie over⁚ Uw autokosten. Keuzemogelijkheden auto. Privégebruik van een auto van uw onderneming. U rijdt in uw eigen auto. Uw werknemer rijdt in zijn eigen auto voor uw onderneming.

Deze berekening toont wat de netto kosten van een auto van de zaak zijn voor een werknemer en welke fiscale bijtelling van toepassing is. De berekening geldt bij privé-gebruik van meer dan 500 kilometer per jaar. Woon-werkverkeer wordt gezien als zakelijk verkeer.

Wellicht denk je aan het aannemen van ... de zaak kunt zetten, is dit bij een eenmanszaak niet mogelijk. Een eenmanszaak zelf is namelijk geen rechtspersoon, waar een besloten vennootschap of ...

Als zzper een eigen bedrijf starten is niet zo duur als je misschien denkt; Als je wilt starten voor een beperkt budget kun je vrij goedkoop je eigen onderneming beginnen. De kosten van een ...

Soms is het niet duidelijk of er sprake is van ... zzp-werk. Werken met zzpers vanaf 2025 Zeker voor organisaties die regelmatig met zzpers werken (artikel), is het belangrijk om de arbeidsrelatie ...

Dat extra gebruik van de belasting kost nog eens 2,3 miljard, wat het totaal op 3,8 miljard euro brengt. Gevolgen voor eigenaren en de markt Als gevolg van deze fouten worden eigenaren van elektrische ...

Tips voor het kiezen van een auto van de zaak

Bereken met onderstaande berekening de jaarlijkse kosten voor een auto van de zaak naast die voor de auto in privé. Het verschil toont u wat voor u waarschijnlijk de voordeligste optie is en hoeveel geld u dit in privé scheelt.

Auto van de zaak kopen of leasen? De voor- en nadelen én de fiscale impact (bijtelling berekenen) van de zakelijke auto voor een ZZPer.

Een auto op de zaak, hoe werkt dat? Waar moet je om denken? Wat zijn de voordelen en wat zijn de financiële gevolgen?

Sales figures in the new car market show that buyers are falling out of love with diesel engines. But if you need a van, then youre stuck with diesel power, right? Actually, thats not ...

Als zzper wil je zoveel mogelijk kosten aftrekken van je winst. Daarom ontdek je hier alles wat je moet weten over autokosten voor zzpers.

Tottenham defender Micky van de Ven has been labelled the best centre-back in the world after his stunning performance against Manchester United. The Dutch centre-back sailed through Uniteds ...

Peter Van Der Made has some 40 years experience in computing and has developed several computing innovations, as well as five patents. A decade ago, he developed and patented the vCIS computer immune ...

Bekijk ook

ZZP Inkomstenbelasting Rekenvoorbeeld: Bereken je Belastingplicht

Bereken eenvoudig je inkomstenbelasting als ZZP'er met ons rekenvoorbeeld >>

Rekenvoorbeeld Bijtelling Auto ZZP: Bereken de Kosten Eenvoudig

Rekenvoorbeeld Bijtelling Auto ZZP: Wat Kost Het Jou? >>

Rekenvoorbeeld: Fiets van de zaak als ZZP'er - Kosten & Voordelen

Rekenvoorbeeld: Fiets van de zaak als ZZP'er - Kosten, Voordelen & Belasting >>

Afschrijving bedrijfspand: Wat kan ik aftrekken van mijn belasting?

Afschrijving bedrijfspand: Alles over aftrekposten en belastingvoordeel >>

Kosten boekhouder ZZP per jaar: Ontdek de beste opties en tarieven!

ZZP-boekhouding: Vind de juiste boekhouder en bespaar op kosten! >>