ZZP'er: Ontdek de beste regelingen en subsidies voor jouw onderneming

Wat zijn de nieuwe regels voor ZZPers?

Vanaf 1 januari 2025 geldt er een nieuwe wet voor zelfstandigen zonder personeel (zzpers) in Nederland. De wet bevat criteria voor zelfstandigheid, een opdrachtgeversverklaring, een minimumtarief en een vangnetregeling. De Belastingdienst gaat vanaf 2025 volledig handhaven op schijnzelfstandigheid, wat fiscale en arbeidsrechtelijke gevolgen kan hebben voor opdrachtgevers. Het kabinet wil de open norm werken in dienst van verduidelijken en een rechtsvermoeden op basis van een uurtarief invoeren. Dit is een reactie op de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) die in 2016 is ingevoerd.

De voordelen van een tankpas voor ZZPers

Als zelfstandig ondernemer wil je efficiënt met je tijd en geld omgaan. Of je nu vaak onderweg bent voor klanten, materialen moet ophalen of zakelijke afspraken hebt, de kosten voor brandstof kunnen flink oplopen. Ook kost het veel tijd om alle losse tankbonnen te verwerken. Een tankpas aanvragen kan daarbij uitkomst bieden. In dit artikel bespreken we vijf redenen waarom een tankpas alszzp ...

ZZP-regels en de Belastingdienst

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzper inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan weer een boete en naheffingen krijgen. Er is een overgangsperiode van 1 jaar met een moratorium. Per 1 januari 2025 loopt het handhavingsmoratorium op en de Belastingdienst controleert dan of je zzpers echt als zelfstandigen werken. Lees hier wat dat betekent, wat je moet doen en welke risicos je loopt als je schijnzelfstandigheid toepast. De Belastingdienst gaat vanaf 2025 volledig handhaven op schijnzelfstandigheid, wat fiscale en arbeidsrechtelijke gevolgen kan hebben voor opdrachtgevers. Lees hier wat u moet weten over de nieuwe regelgeving, de risicos en de voorbereidingen.

De zelfstandigenaftrek in 2024

Door enkele veranderingen in de belastingregels wordt de zelfstandigenaftrek verder verlaagd. In 2025 daalt deze aftrek naar 2.470 per jaar, terwijl dit bedrag in 2024 nog 3.750 was. De verlaging van de zelfstandigenaftrek is bedoeld om een gelijker fiscaal speelveld te creëren tussen zelfstandigen en werknemers. Je leest het goed⁚ als zzper hoef je in 2024 over een winst tot 33.095 geen belasting te betalen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet natuurlijk. Let op, je betaalt wel inkomstenbelasting maar krijgt een aantal heffingskortingen terug waardoor je uiteindelijk op nul uitkomt. De zelfstandigenaftrek in 2024 is 3.750. In 2023 was dat nog 5.030. Je hebt recht op zelfstandigenaftrek als je officieel ondernemer bent én aan het ...

De ZEZ-regeling voor zwangere ZZPers

Als zelfstandig ondernemer of meewerkend echtgenote/partner hebt u recht op een ZEZ-uitkering van minstens 16 weken tijdens en na uw zwangerschap. U vraagt de uitkering uiterlijk 2 weken voor de gewenste ingangsdatum aan bij het UWV met uw zwangerschapsverklaring. Geniet van de ZEZ-regelingen het moederschap! Zwangerschapsverlof voor zzpers in de vorm van de ZEZ-uitkering is niet alleen een handige wettelijkeregeling. Het is een mooie kans om je rustig voor te bereiden op het moederschap en het geeft je de tijd om te genieten van kostbare tijd met je baby.

Schijnzelfstandigheid⁚ wat is het en hoe voorkom je het?

Schijnzelfstandigheid is een situatie waarin een zzper niet zelfstandig werkt, maar als een werknemer in loondienst. Deze webpagina legt uit wat de voorbeelden, gevolgen en regels zijn van schijnzelfstandigheid, en hoe je het kunt voorkomen als opdrachtgever of zzper. Schijnzelfstandig betekent heel simpel gezegd dat je een zelfstandig ondernemer (zzper) lijkt, maar het niet bent volgens de Belastingdienst. Een soort verkapt ... Zelfstandigen horen niet ingehuurd te worden door een werkgever of opdrachtgever terwijl ze eigenlijk in dienst moeten zijn. Het kabinet wil dit soort inhuur voorkomen. Er is onderscheid tussen zelfstandigen en werknemers omdat zij verschillende contracten hebben. Vanaf 2025 wordt er gehandhaafd op schijnconstructies met zzpers. Thijs de Jong, arbeidsrechtadvocaat, geeft advies over hoe je als werkgever kritisch kunt kijken naar de afspraken met zzpers en wel hoe je kunt werken met modelovereenkomsten.

Bekijk ook

Regeling voor ondernemers: Subsidies, leningen en andere ondersteuning

Regeling voor ondernemers: Overzicht van subsidies, leningen en andere ondersteuning >>

De KIA-regeling voor ZZP'ers: wat zijn de voordelen?

KIA-regeling voor ZZP'ers: alles wat je moet weten >>

30% Regeling Inkomstenbelasting: Alles wat je moet weten over deze fiscale regeling

30% Regeling Inkomstenbelasting: Maximaliseer je Fiscale Voordelen >>

Entrepreneur vs Ondernemer: wat is het verschil?

Entrepreneur of ondernemer: wat past het beste bij u? >>

TOGS aangifte inkomstenbelasting: alles wat je moet weten

TOGS aangifte inkomstenbelasting: een gids voor ZZP'ers. Ontdek alles over de aangifte, deadlines en vereisten. >>