ZZP'er & Uitkering: Wanneer Heb Je Recht op Uitkering?
Geen recht op WIA of andere uitkeringen
Als zzper heb je geen recht op een WIA of andere uitkering; Je zult dus meteen je eigen reserves moeten inzetten als je geen voorzieningen hebt getroffen.
Mogelijkheid tot Bbz-uitkering
Als zelfstandig ondernemers (tijdelijk) weinig inkomen hebben, kunnen zij mogelijk een Bbz-uitkering aanvragen. Bbz staat voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). De gemeente beslist of een (startende) zelfstandig ondernemer Bbz krijgt. De Bbz-uitkering is een tijdelijke uitkering die bedoeld is om zelfstandig ondernemers te helpen hun bedrijf te starten of te voortzetten. De uitkering is bedoeld om te voorkomen dat zelfstandig ondernemers in een schuldsituatie terechtkomen. De Bbz-uitkering wordt niet door het UWV uitgekeerd, maar door de gemeente.
Om in aanmerking te komen voor een Bbz-uitkering, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je aantonen dat je als zelfstandig ondernemer actief bent en dat je geen andere mogelijkheden hebt om je inkomen te garanderen.
Als je twijfelt of je in aanmerking komt voor een Bbz-uitkering, kun je contact opnemen met de gemeente.
De Bbz-uitkering is een tijdelijke oplossing. Als je als zelfstandig ondernemer langdurig ziek bent, is het belangrijk om te kijken naar andere oplossingen, zoals een vrijwillige verzekering.
Ziek tijdens WW⁚ Ziekte-uitkering
Indien u ziek bent tijdens uw werkloosheid kunt u geen werkloosheidsuitkeringen genieten, maar wel ziekte-uitkeringen, op voorwaarde dat u binnen de 48 uur na het begin van uw ziekte uw ziekte meldt bij het UWV. U heeft dan recht op een Ziektewet-uitkering. De Ziektewet-uitkering is gelijk aan 70% van uw laatstverdiende loon, met een maximum van € 2.736 per maand. De Ziektewet-uitkering wordt maximaal 104 weken uitgekeerd.
Om recht te hebben op een Ziektewet-uitkering moet u voldoen aan de volgende voorwaarden⁚
- U bent werkloos en ontvangt een WW-uitkering.
- U bent ziek en kunt uw werk niet doen.
- U heeft uw ziekte binnen 48 uur na het begin van uw ziekte gemeld bij het UWV.
U kunt uw ziekte melden via de website van het UWV of telefonisch.
Als u recht heeft op een Ziektewet-uitkering, dan ontvangt u deze automatisch van het UWV. U hoeft geen aparte aanvraag te doen.
Het is belangrijk om te weten dat de Ziektewet-uitkering niet onbeperkt wordt uitgekeerd. Na 104 weken heeft u geen recht meer op een Ziektewet-uitkering.
Als u na 104 weken nog steeds ziek bent, dan kunt u in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. De WIA-uitkering is een uitkering voor mensen die langdurig ziek zijn en hun werk niet meer kunnen doen.
Recht op WW als ZZPer
Als u als zelfstandig ondernemer werkloos wordt, dan heeft u meestal geen recht op een WW-uitkering (Werkloosheidswet). Er zijn 2 uitzonderingen⁚
- Had u voor uw ondernemerschap een baan in loondienst en heeft u in de afgelopen 2 jaar ten minste 26 weken gewerkt? Dan kunt u recht hebben op een WW-uitkering.
- Heeft u in het verleden al een WW-uitkering ontvangen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een nieuwe WW-uitkering, als u aan de voorwaarden voldoet.
De hoogte van de WW-uitkering is afhankelijk van uw laatstverdiende loon. De uitkering wordt maximaal 38 weken uitgekeerd.
Om recht te hebben op een WW-uitkering moet u voldoen aan de volgende voorwaarden⁚
- U moet werkloos zijn geworden door omstandigheden buiten uw schuld.
- U moet beschikbaar zijn voor werk en u moet actief op zoek zijn naar werk.
- U moet voldoen aan de inkomensvoorwaarden.
Als u twijfelt of u recht heeft op een WW-uitkering, dan kunt u contact opnemen met het UWV.
Het UWV beoordeelt uw aanvraag en beslist of u recht heeft op een WW-uitkering.
Als u recht heeft op een WW-uitkering, dan ontvangt u deze maandelijks van het UWV.
De WW-uitkering is een tijdelijke uitkering. Het is belangrijk om te weten dat de WW-uitkering niet onbeperkt wordt uitgekeerd. Na 38 weken heeft u geen recht meer op een WW-uitkering.
Ziek als ZZPer⁚ Vrijwillige verzekering
Bij UWV kunt u zich als zelfstandige verzekeren tegen verlies van inkomsten door ziekte of arbeidsongeschiktheid (aov). U kunt ervoor kiezen om zelf een flinke buffer op te bouwen om je inkomen van te betalen wanneer je langdurig ziek wordt. Nadeel hiervan is dat dit tijd kost.
Een vrijwillige verzekering biedt u zekerheid als u door ziekte of arbeidsongeschiktheid uw werk niet meer kunt doen. De premies voor een ziektewet- en arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Als u geen werkgever heeft, bent u niet verzekerd voor de Ziektewet. U heeft dan geen recht op Ziektewet-uitkering.
Er zijn verschillende soorten vrijwillige verzekeringen die u kunt afsluiten. De premie die u betaalt is afhankelijk van uw leeftijd, inkomen en de dekking die u kiest.
Een vrijwillige verzekering is een goede optie als u zich wilt beschermen tegen de financiële gevolgen van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Het is belangrijk om de voorwaarden van de verzekering goed te lezen voordat u deze afsluit.
Het UWV biedt verschillende soorten vrijwillige verzekeringen aan. U kunt via de website van het UWV meer informatie vinden over de verschillende soorten verzekeringen en de voorwaarden.
Als u twijfelt over welke verzekering u moet afsluiten, dan kunt u contact opnemen met het UWV. Zij kunnen u adviseren over de beste optie voor uw situatie.
Het is belangrijk om te weten dat een vrijwillige verzekering niet altijd de kosten van ziekte of arbeidsongeschiktheid volledig dekt.
Als u een vrijwillige verzekering afsluit, dan is het belangrijk om de polisvoorwaarden goed te lezen. U kunt op deze manier nagaan welke dekking u krijgt en welke kosten u zelf moet betalen.
Bekijk ook
Recht op uitkering als ZZP'er: Wat zijn de voorwaarden?
Uitkering als ZZP'er: Check of je recht hebt op een uitkering >>
Recht op een uitkering als zzp'er: wat zijn de voorwaarden?
Uitkering voor zzp'ers: een complete gids >>
Recht op WW Uitkering als ZZP'er: Ontdek Je Rechten
WW Uitkering als ZZP'er: Heb Jij Recht op Uitkering? >>
Prijsplafond kleine ondernemers: Bespaar op je energiekosten!
Prijsplafond voor kleine ondernemers: Zo profiteer je optimaal >>
Inkomstenbelasting Betalen als Zzp'er: Waarom en Hoe?
Waarom Moet Ik Inkomstenbelasting Betalen als Zzp'er? >>